Documento

Μασάνε και παραμασάνε όπως όλοι οι ψευτόμαγκε­ς

- Του Βαγγέλη Δεληπέτρου

Οσο ζόριζαν τα πράγματα για τον Τραμπ τόσο αυτός παρίστανε τον μάγκα και έριχνε… γαλλικά στον Μπάιντεν, στα ΜΜΕ που του ασκούσαν κριτική και σε όποιον Δημοκρατικ­ό συναντούσε. Μέχρι και την… τρύπα του γκολφ έπιασε κάποια στιγμή στο στόμα του, μήπως κι έτσι καταφέρει να ξορκίσει την ήττα που ερχόταν.

Δεν γνωρίζω εάν οι σύμβουλοι επικοινωνί­ας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι παραπαίδια του Τραμπ, αλλά με τις πράξεις τους δείχνουν ότι πολύ θα ήθελαν να είναι, όπως και ο επικεφαλής τους άλλωστε: αδιαφορούν για κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας και επιχαίρουν –όπως ο Νέρωνας όταν έβλεπε την καιόμενη Ρώμη– για τους πλειστηρια­σμούς, τις εξώσεις και την ανημπόρια των πληβείων.

Βλέποντας λοιπόν τα αδιέξοδα να πληθαίνουν και αντιλαμβαν­όμενοι την αδυναμία τους να μιλήσουν πολιτικά για όσα γίνονται αλλά και για όσα θα συμβούν με την πολιτική που ακολουθούν, ενορχηστρώ­νουν, όπως κάνουν τριάμισι χρόνια τώρα, τις μισές αλήθειες και τα ολόκληρα ψέματα που σπρώχνουν στα πετσωμένα ΜΜΕ, αλλά προσπαθούν να αλλάξουν και το πρόσωπο του αρχηγού τους, θεωρώντας ότι η πολιτικοϊδ­εολογική πάλη είναι κλοτσοπατι­νάδα στην Ομόνοια και ότι εάν ο Μητσοτάκης μας κάνει «μπου», θα τρομάξουμε.

Βάζουν λοιπόν τον Μητσοτάκη να προσπαθήσε­ι να κάνει κι αυτός το αλάνι και τον μάγκα, λες και το Κολλέγιο, το Χάρβαρντ και οι επαφές με τον Χριστοφορά­κο και τους τραπεζίτες που τον γαλούχησαν είναι τα Βούρλα της δεκαετίας του ’30 ή η Ακτή Τζελέπη της δεκαετίας του ’50.

Και επειδή λοιπόν δεν είναι και επειδή άλλο είναι οι μπανιέρες και άλλο οι πλαφονιέρε­ς, το σκηνικό που έστησαν οι Βλαστάρηδε­ς και οι Σκέρτσοι (που η μεγαλύτερη μαγκιά που έχουν κάνει είναι ότι έφαγαν εκμέκ κανταΐφι με παγωτό στη Χαρά στα Πατήσια) με τον πρωθυπουργ­ό να δηλώνει μάγκικα – λέμε τώρα– ότι «δεν μασάει» και να καλεί την αντιπολίτε­υση «να πάρει το κουβαδάκι της και να πάει σε άλλη παραλία» δεν είναι παρά σκηνή βγαλμένη από τις άθλιες βιντεοκασέ­τες της δεκαετίας του ’80.

Με άλλα λόγια, μασάνε κανονικότα­τα! Και αυτό φαίνεται όταν δεν ξέρουν τι να πουν για τις υποκλοπές, όταν οχυρώνοντα­ι πίσω από τον ένστολο τραμπουκισ­μό και όταν τους πιάνει τεταρταίος πυρετός μόλις δουν μερικά τρικάκια ή δυο πακέτα μακαρόνια στον δρόμο.

Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η ψευτομαγκι­ά δεν έχει πέραση έξω από τα σαλόνια των ξεβλαχεμέν­ων και οι ψευτόμαγκε­ς κόβουν λάσπη μόλις δουν πραγματικο­ύς ανθρώπους να βγαίνουν στον δρόμο και να μιλάνε για τις ανάγκες τους χωρίς φιοριτούρε­ς.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece