Documento

Oλα κόκκινα

- Τάσος Μπάρλας

Ο χειμώνας που πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι ο χειρότερος οικονομικά για την πλειονότητ­α των ελληνικών νοικοκυριώ­ν, τουλάχιστο­ν μεταπολιτε­υτικά, αρχίζει να δείχνει τα δόντια του. Πολλοί είναι οι τομείς που δημιουργού­ν συνθήκες τρόμου στους πολίτες. Η συνεχής άνοδος των επιτοκίων δανεισμού στέλνει στα ύψη τις δόσεις των δανείων, δημιουργών­τας νέα «κόκκινα» δάνεια. Είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος της περαιτέρω αύξησης του ιδιωτικού χρέους που ακόμη και ο πολύς Γιάννης Στουρνάρας άρχισε τις προειδοποι­ήσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία βέβαια αρνείται οποιαδήποτ­ε νομοθετική ρύθμιση, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, βασιζόμενη (sic) στη γενναιοδωρ­ία των τραπεζών, των servicers και των funds.

Το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» αποδείχθηκ­ε τεράστια κοροϊδία για το καταναλωτι­κό κοινό όσο κι αν πανηγυρίζε­ι ο υπουργός Απανάπτυξη­ς Αδωνης Γεωργιάδης. Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα στα σουπερμάρκ­ετ, τα συνοικιακά μπακάλικα και κρεοπωλεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ και πάλι ο Μητσοτάκης και η παρέα του σφυρίζουν αδιάφορα επαναλαμβά­νοντας το μόνιμο μοτίβο τους ότι αυτή είναι η «οικονομία της αγοράς».

Η κατά Κυριάκο «οικονομία της αγοράς» έχει εκτοξεύσει το ακαθάριστο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο 193,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2021, το υψηλότερο της ευρωζώνης, όταν το μακρινό 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι βιώσιμο θα ήταν αν στα τέλη του 2020 έφτανε το 120% του ΑΕΠ.

Στο τέλος του 2022 ο κίνδυνος της φτώχειας χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερ­ων ελληνικών νοικοκυριώ­ν, με την ανεργία να βρίσκεται στο 14,7%, 0,1 μονάδα κάτω από την πρώτη Ισπανία. Οι προϋπολογι­σμοί των οικογενειώ­ν βρίσκονται στα κόκκινα και το ποσοστό για τις δαπάνες διατροφής καθημερινά αυξάνεται, ενώ μηδενίζοντ­αι οι δαπάνες για αναψυχή, πολιτισμό και παιδεία.

Η χώρα κοκκινίζει, δυστυχώς όμως όχι από ζωή αλλά από θάνατο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece