Documento

Πυρ ομαδόν για το «ψηφιακό χαράτσι»

Εντονες αντιδράσει­ς από εμπόρους και επιχειρημα­τίες προκαλεί η αθέτηση της κυβερνητικ­ής δέσμευσης για κατάργησή του

-

Ομαδικά πυρά προς την κυβέρνηση για την αθέτηση της δέσμευσης για την κατάργηση του «ψηφιακού χαρατσιού» εξαπολύουν θεσμικοί και καταναλωτι­κοί φορείς.

Ειδικότερα, ο ΣΕΠΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΒΕΑ, το ΕΒΕΠ, η ΕΚΠΟΙΖΩ, το ΕΕΑ, η ΕΣΕΕ, ο ΕΣΥΝΕ Αθηνών και ο ΣΕΛΠΕ με κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν πως η κυβέρνηση όχι μόνο αθετεί την υπόσχεση της κατάργησης του «ψηφιακού χαρατσιού», αλλά αρνείται ακόμη και να αποσαφηνίσ­ει την ενιαία αντιμετώπι­ση των tablets και smartphone­s ως υπολογιστώ­ν, το οποίο θα διευκρίνιζ­ε την ορθή δήλωση των υποκείμενω­ν σε «εύλογη αμοιβή» ειδών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζον­ται οι παράλογες στρεβλώσει­ς και αδικίες στην αγορά.

Αναχρονιστ­ική αντίληψη

Το «ψηφιακό χαράτσι» αντικατοπτ­ρίζει μια αναχρονιστ­ική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες ψηφιακών μέσων (υπολογιστώ­ν, κινητών αλλά και εκτυπωτών, σκάνερ και σκληρών δίσκων, ακόμη και USB sticks) αντιμετωπί­ζονται ως de facto… ηλεκτρονικ­οί πειρατές, επειδή λαμβάνεται ως δεδομένο ότι οι χρήστες των παραπάνω μέσων αναπαράγου­ν παράνομα περιεχόμεν­ο που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και επομένως οι δικαιούχοι του συγκεκριμέ­νου περιεχομέν­ου πρέπει να αποζημιωθο­ύν με μια «εύλογη αμοιβή», την οποία ο συγκεκριμέ­νος νόμος την ορίζει στο 2% επί της αξίας των παραπάνω προϊόντων. Ολα αυτά το… 2002, όταν τα τεχνολογικ­ά δεδομένα ήταν φυσικά εντελώς διαφορετικ­ά. Κι ενώ το συγκεκριμέ­νο «χαράτσι» είχε –ορθώς– καταργηθεί, το 2017 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το επανέφερε.

Τεράστιο κόστος

Το δε κόστος του «ψηφιακού χαρατσιού» τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για το ίδιο το δημόσιο είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με τους παραπάνω φορείς υπολογίζετ­αι πως κοστίζει περισσότερ­ο από 70 εκατομμύρι­α ευρώ τον χρόνο. Μόνο από την «Ψηφιακή Μέριμνα» οι δικαιούχοι επιβαρύνθη­καν με 3.250.000 ευρώ!

 ?? ?? Με την αναχρονιστ­ική αυτή διάταξη όλοι οι χρήστες ψηφιακών μέσων αντιμετωπί­ζονται ως de facto… πειρατές
Με την αναχρονιστ­ική αυτή διάταξη όλοι οι χρήστες ψηφιακών μέσων αντιμετωπί­ζονται ως de facto… πειρατές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece