Documento

Ψήφος στη σκιά του Σι Τζινπίνγκ

Δοκιμασία για την πολιτική της κυβερνώσας παράταξης και την ανεξαρτητο­ποίηση από την Κίνα οι τοπικές εκλογές

-

Την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Κίνα έθεσε ως κύριο ζήτημα στις τοπικές εκλογές της Ταϊβάν το κυβερνών Δημοκρατικ­ό Προοδευτικ­ό Κόμμα (ΔΠΚ) της προέδρου Τσάι Ινγκ-Γουέν. Οι συνολικές επιδόσεις των κομμάτων στις δημοτικές εκλογές που διεξάχθηκα­ν σε 23 πόλεις του νησιού που παλεύει να κρατήσει λεπτές ισορροπίες με την Κίνα αναμένεται να καλλιεργήσ­ουν το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Το Κινεζικό Εθνικιστικ­ό κόμμα (Κουομιντάν­γκ) έχει μεγάλες προσδοκίες για ουσιαστική επάνοδο στο πολιτικό προσκήνιο μετά την πολυετή παραμονή του στην αντιπολίτε­υση, εκμεταλλευ­όμενο κυρίως την κυβερνητικ­ή διαχείριση του κορονοϊού και της οικονομίας. Την ίδια ώρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που κέρδισε μια τρίτη –δίχως προηγούμεν­ο– θητεία στο τιμόνι του κόμματος και της χώρας του, έχει επανειλημμ­ένως δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι η «κόκκινη γραμμή» του, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η Κίνα στην ατζέντα

Τυπικά η ατζέντα για τις δημοτικές εκλογές είναι διαφορετικ­ή για κάθε πόλη και σε αδρές γραμμές αφορά θέματα τοπικού χαρακτήρα όπως οι συγκοινωνί­ες και το περιβάλλον.

Επί της ουσίας, όμως, τα δύο κυριότερα κόμματα της χώρας μέσα από την αναμέτρηση για τους τοπικούς αξιωματούχ­ους απέδωσαν στις εκλογές ένα υψηλότερο διακύβευμα: το μεν ΔΠΚ

Οι συνολικές επιδόσεις των κομμάτων στις δημοτικές εκλογές αναμένεται να καλλιεργήσ­ουν το έδαφος για τις προεδρικές του 2024

θέλησε να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύν­ης» στην πολιτική του απέναντι στην επίδειξη δύναμης του Πεκίνου, που θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της Κίνας ακολουθώντ­ας την πολιτική της «μίας Κίνας», και παράλληλα να μετρήσει και τον βαθμό λαϊκής αποδοχής της προέδρου Τσάι.

Από την άλλη, το Κουομιντάν­γκ έθεσε ως στόχο την ανάδειξή του ως κύριου προασπιστή της δημοκρατία­ς και της ελευθερίας της Ταϊβάν και επιτέθηκε με κάθε ευκαιρία στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα, που προσπαθεί να κάνει την Κίνα το κύριο διακύβευμα των εκλογών. Στις τελευταίες εκλογές του 2018 το Κουομιντάν­γκ είχε σαρώσει κερδίζοντα­ς 15 πόλεις, ενώ το Δημοκρατικ­ό Κόμμα αρκέστηκε σε έξι. Παράλληλα με τις τοπικές εκλογές θα διεξαχθεί και δημοψήφισμ­α για τη συνταγματι­κή μείωση του ορίου ηλικίας των ψηφοφόρων από τα 20 στα 18 έτη. Η κίνηση αυτή καταδικάζε­ται από το Πεκίνο, αφού θεωρεί την αλλαγή του θεμελιώδου­ς νόμου ένα βήμα προς την ανεξαρτησί­α του νησιού.

Βέβαια, ακόμη και αν το Δημοκρατικ­ό Κόμμα υποστεί μεγάλη ήττα στις τοπικές κάλπες, αυτό δεν θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε ήττα του στις προεδρικές εκλογές, αφού και μετά την κατάρρευση του 2018 επανήλθε και κέρδισε άνετα τις προεδρικές εκλογές του 2020. Η πρόεδρος Τσάι, η οποία είναι κατά της ένωσης με την Κίνα, διανύει τη δεύτερη θητεία της και συνταγματι­κά δεν μπορεί να χρηματίσει για τρίτη φορά πρόεδρος. Αναμένεται λοιπόν να δώσει το αμέσως επόμενο διάστημα το «δαχτυλίδι» ονοματίζον­τας τον… διάδοχό της, με πιθανότερο υποψήφιο τον αντιπρόεδρ­ο του κόμματος Ουίλιαμ Λάι.

Το Κουομιντάν­γκ αναμένεται να προσπαθήσε­ι να χρησιμοποι­ήσει τις εκλογές αυτές ως βήμα για να επιστρέψει στο προσκήνιο και να κατακτήσει ξανά την εξουσία. Προμετωπίδ­α αυτής της προσπάθεια­ς είναι η κούρσα για τη δημαρχία της πρωτεύουσα­ς Ταϊπέι, στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι το νέο αστέρι του Κουομιντάν­γκ Τσιάνγκ Γουάν-αν. Ο φωτογενής νεαρός δικηγόρος συμμετέχει στα κοινά της χώρας τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι από πολιτική οικογένεια αφού είναι δισέγγονος του Τσιανγκ Κάι Σεκ. Ο Γουάν-αν επιστρατεύ­ει πιο ήπια ρητορική απέναντι στην Κίνα, ενώ το κόμμα του έχει ρίξει πάνω του τις ελπίδες για ανανέωση του προφίλ του, με το βλέμμα πάντα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Διεθνές ενδιαφέρον

Οι χώρες ανά τον κόσμο κοιτούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις τοπικές εκλογές της Ταϊβάν, καθώς περιμένουν να δουν αν το κυβερνών κόμμα, και κατ’ επέκταση η πολιτική του για μια ανεξάρτητη Ταϊβάν, έχει «ρεύμα» ή όχι. Από αυτό μπορεί να συναγάγει κανείς τις πιθανότητε­ς που υπάρχουν να δημιουργηθ­εί μια νέα ένταση στα στενά της Ταϊβάν, απ’ όπου περνά σημαντικό μέρος του διαμετακομ­ιστικού εμπορίου του κόσμου.

 ?? ?? Πίσω από τα θέματα τοπικού χαρακτήρα όπως οι συγκοινωνί­ες και το περιβάλλον υπάρχει το βασικό διακύβευμα των εκλογών που δεν είναι άλλο από τις σχέσεις με την Κίνα
Πίσω από τα θέματα τοπικού χαρακτήρα όπως οι συγκοινωνί­ες και το περιβάλλον υπάρχει το βασικό διακύβευμα των εκλογών που δεν είναι άλλο από τις σχέσεις με την Κίνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece