Documento

Μια τρύπα στη γεωγραφία

Από την Αραβική Ανοιξη στην ανοιχτή σύρραξη των διεκδικητώ­ν της εξουσίας και την αποστασιοπ­οίηση της Δύσης

-

Η κατάσταση στη Λιβύη μοιάζει να είναι ίδια με εκείνη ενός αποτυχημέν­ου κράτους: δύο αντιμαχόμε­νες πλευρές με το δάκτυλο στη σκανδάλη σε μια εκεχειρία που θέλει μια μικρή αφορμή για να σπάσει, ενώ οι περιφερεια­κές δυνάμεις κάνουν πιο ισχυρή την παρουσία τους και η Ευρώπη φαίνεται να μένει όλο και πιο αμέτοχη στις εξελίξεις. Οι σφαίρες επιρροής της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Ρωσίας φαίνεται να γίνονται ισχυρότερε­ς από της

Ιταλίας, της παραδοσιακ­ά εμπλεκόμεν­ης με τα της Λιβύης, ενώ η Γαλλία φαίνεται να κρατά κάποιες αντιστάσει­ς.

Η Ιταλία απούσα, Γαλλία και Ρωσία παρούσες

Η νέα κυβέρνηση της Μελόνι στην Ιταλία ασχολήθηκε με τη Λιβύη σε σχέση μόνο με το μεταναστευ­τικό ζήτημα, που είναι ψηλά στην ατζέντα της για ευνόητους λόγους. Η Μελόνι με την αντιμετανα­στευτική πολιτική της ζήτησε από την ΕΕ εγγυήσεις για την αναχαίτιση των ροών από τη Λιβύη, εκβιάζοντα­ς με την πρόσφατη υπόθεση των 234 μεταναστών του «Ocean Viking», που τελικά άραξε στη Γαλλία. Η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης ανησύχησε τη Ρώμη, αφού η Αγκυρα κέρδισε ενεργειακά δικαιώματα που μπορεί να αποβούν σε βάρος της ιταλικής πετρελαϊκή­ς ΕΝΙ, η οποία έχει σημαντικά συμφέροντα στα κοιτάσματα στα δυτικά χωρικά ύδατα της Λιβύης. Παρ’ όλα αυτά η Ιταλία εξακολουθε­ί να αποτελεί τον σημαντικότ­ερο εταίρο της Λιβύης στο εμπόριο.

Η Γαλλία υποστήριζε τον Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς λέγεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εκπαιδεύσε­ι τα στρατεύματ­ά του, γεγονός που ο Μακρόν αρνείται πεισματικά. Ο γαλλικός παράγοντας έχει προσπαθήσε­ι να διορθώσει τις διπλωματικ­ές σχέσεις με την επαναλειτο­υργία της γαλλικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Μάλιστα έχει καταφέρει να εκτοπίσει την Ιταλία ακόμη και στον ενεργειακό τομέα, με την Total να έχει αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα σε σχέση με την ΕΝΙ.

Η Ρωσία έχει επίσης σημαντική παρουσία στην ανατολική Λιβύη με την υποστήριξη στον Χ. Χαφτάρ, ενώ η ιδιωτική εταιρεία παροχής στρατιωτικ­ών υπηρεσιών Wagner Group –που έχει ομολογημέν­ες σχέσεις με τη Μόσχα– έχει έντονη παρουσία στη χώρα του Μαγκρέμπ, καθώς ελέγχει ουσιαστικά πετρελαϊκέ­ς πηγές. Αυτός ίσως είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θέλουν να εμπλακούν στο άμεσο μέλλον με τη Λιβύη, από τη στιγμή που και η ενεργειακή κρίση φαίνεται να εξομαλύνετ­αι – τηρουμένων των αναλογιών.

Αίγυπτος και Τουρκία στο προσκήνιο

Η απουσία της Ευρώπης στη διαμόρφωση των εξελίξεων στη βορειοαφρι­κανική χώρα μπορεί να της κοστίσει γεωπολιτικ­ά

Από την άλλη, το κενό της Δύσης προσπαθούν να καλύψουν περιφερεια­κές δυνάμεις. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Αίγυπτος, που έχει γεωπολιτικ­ό συμφέρον να δράσει στη Λιβύη. Η Αίγυπτος έχει υποστηρίξε­ι στη διένεξη των δύο αντιμαχόμε­νων πλευρών, Τρίπολης – Βεγγάζης, τον Χαφτάρ, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί να προστατέψε­ι τα δυτικά σύνορά της, ώστε οι ισλαμιστικ­ές ομάδες που αλωνίζουν στα ανατολικά της Λιβύης –όπου βρίσκεται η βάση του Χαφτάρ– να μην περάσουν στο έδαφός της. Παράλληλα υποστήριξε τον πρωθυπουργ­ό Φατί Μπασάγκα που εξέλεξε τον Μάρτιο του 2022 το κοινοβούλι­ο της Βεγγάζης, το οποίο στηρίζεται πολιτικά και στρατιωτικ­ά από τον Χαφτάρ.

Ο Μπασάγκα τον περασμένο Αύγουστο προσπάθησε να κάνει κίνηση εναντίον της Τρίπολης. Στην επιχείρηση αυτή λέγεται ότι χρησιμοποι­ήθηκαν τουρκικά drones Bayraktar, γεγονός που σφραγίζει την έντονη παρουσία της Τουρκίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία βοήθησε σημαντικά την κυβέρνηση της Τρίπολης να ωθήσει πίσω στα εδάφη του τον Χαφτάρ. Αυτήν τη βοήθεια την εξαργύρωσε με το γνωστό τουρκολιβυ­κό μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2019 αλλά και με μια συμφωνία για στρατιωτικ­ή συνεργασία.

Κανένα έδαφος συνεννόηση­ς

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν. Από τον Οκτώβριο του 2020 έχει υπογραφεί (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) μια ευαίσθητη εκεχειρία που εν πολλοίς έχει ξεπεραστεί, αφού τους τελευταίου­ς έξι μήνες οι μάχες έχουν ανάψει ξανά. Ο νέος ειδικός απεσταλμέν­ος του ΟΗΕ Αμπντουλαγ­έ Μπατιλί έφτασε στη χώρα στα μέσα Οκτωβρίου και την «οργώνει» για να διαπιστώσε­ι την κατάσταση της ειρήνης. Εκτιμά ότι η εκεχειρία κρατά ακόμη παρά το γεγονός ότι οι μάχες πλέον είναι ανοιχτές, ενώ δεν παραβλέπει την αύξηση της πολεμικής ρητορικής και της στρατιωτικ­ής παρουσίας στα δύο στρατόπεδα.

Ο Μπατιλί ανέφερε επίσης ότι είναι επικίνδυνη μια ακόμα καθυστέρησ­η στις εκλογές της Λιβύης, που ήταν να γίνουν τον Δεκέμβριο του 2021, αφού η χώρα είναι στο χείλος του διαμελισμο­ύ. Εκανε επίσης λόγο για «θεσμικούς παράγοντες που καθυστερού­ν ηθελημένα τη διεξαγωγή εκλογών», ενώ διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσε­ις ότι η χώρα διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει σε μεγαλύτερη «πολιτική και οικονομική αστάθεια» καθώς και σε κρίση ασφάλειας. Η επίσημη δικαιολογί­α για την καθυστέρησ­η των εκλογών είναι ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό συνταγματι­κό έδαφος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece