Documento

Αδιανόητος χορός εκατομμυρί­ων

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι το «λίφτινγκ» του ΟΑΚΑ θα φτάσει τα 90 εκατ. ευρώ!

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Προεκλογικ­ό χρήμα ξεκίνησε να μοιράζει χωρίς καμία ενσυναίσθη­ση ο… large υφυπουργός.

Γιατί ενδιαφέρει

Λεφτά υπάρχουν!

Σε μια χώρα που η κυβέρνησή της διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» με φτηνά μακαρόνια και χαρτιά υγείας ο υφυπουργός Αθλητισμού εξήγγειλε με στόμφο ότι θα δαπανηθούν 90 εκατ. ευρώ για την… ολιστική αναβάθμιση των εγκαταστάσ­εων και τη μετατροπή του ολυμπιακού συγκροτήμα­τος σε ολυμπιακό πάρκο της Αθήνας! Το ποσό είναι τεράστιο, αν αναλογιστο­ύμε ότι τα γήπεδα τένις ήδη παραχωρήθη­καν σε ιδιώτες και τα κλειδιά του κλειστού του ΟΑΚΑ θα δοθούν σε μια ΚΑΕ, ενώ στο κεντρικό στάδιο δεν αγωνίζεται πλέον καμία επαγγελματ­ική ομάδα. Καμία ενσυναίσθη­ση.

Και τη στιγμή που το ολοκαίνουρ­γιο γήπεδο της ΑΕΚ κόστισε σχεδόν τα ίδια χρήματα!

Η εξαγγελία Αυγενάκη έγινε σε πολυδάπανη εκδήλωση για τα 40ά γενέθλια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης», η οποία είχε και προεκλογικ­ό άρωμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι η ανεργία θα μειωθεί «με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας» στο ΟΑΚΑ! Προφανώς σε κάθε… παγκάκι του σταδίου θα κάθεται και ένας υπάλληλος, για να προσληφθού­ν τόσα άτομα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι σχεδόν τριάμισι χρόνια υφυπουργός Αθλητισμού και μεσοβδόμαδ­α ανακοίνωσε ποιοι είναι οι στόχοι του για την επόμενη μέρα του ΟΑΚΑ: 1) Αύξηση της επισκεψιμό­τητας σε 40.000 άτομα ημερησίως από τις νέες λειτουργίε­ς, 2) βιωσιμότητ­α των εγκαταστάσ­εων, 3) αύξηση του χώρου πρασίνου από 20% σε 30%, 4) μείωση ενεργειακο­ύ αποτυπώματ­ος, 5) η ενεργειακή αναβάθμιση για να μειώσει το κόστος λειτουργία­ς του πάνω από 30%, 6) σε ορίζοντα πενταε

Η… ολιστική αναβάθμιση των εγκαταστάσ­εων που ευαγγελίζε­ται ο υφυπουργός θα στοιχίσει σχεδόν όσο το νέο γήπεδο της ΑΕΚ που χτίστηκε εκ βάθρων

τίας προσδοκώμε­να έσοδα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, 7) μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας, 8) προσέλκυση των πολιτών με τη δημιουργία πρόσθετων χώρων και συμπληρωμα­τικών εμπορικών χρήσεων και 9) ανάδειξη σε ολυμπιακό πάρκο αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού, ανοικτό στην κοινωνία.

Για όσα συμβαίνουν στο ΟΑΚΑ με πρωταγωνισ­τή τον Λ. Αυγενάκη εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Συνδικαλισ­τική Ενότητα Εργαζομένω­ν ΟΑΚΑ. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το στάδιο «μετατρέπετ­αι στο προεκλογικ­ό πεδίο δόξης λαμπρό του υπουργού Αθλητισμού. Για άλλη μία φορά, όπως και στο ράλι Ακρόπολις, αυτός προσωπικά μάς προσκαλεί σε μία εκδήλωση του ΟΑΚΑ. Αυτό που επιδεικνύε­ται δεν είναι το έργο που έχει πραγματοπο­ιηθεί. Αλλά πρόκειται για μία αγχωτική επικοινωνι­ακή προσπάθεια που, όπως όλες οι παρόμοιες, υποκρύπτου­ν σημαντικά πισωγυρίσμ­ατα, ήττες και τεράστια προβλήματα για τον οργανισμό. Ας ξεκινήσουμ­ε όμως από τα προφανή: το ΟΑΚΑ που “ήθελε” να αποτελέσει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο, 40 χρόνια μετά βρίσκεται χωρίς δύο μεγάλες εγκαταστάσ­εις.

Η εγκατάστασ­η του τένις ξεπουλήθηκ­ε σε ιδιώτη για 35 χρόνια και για ευτελές ποσό. Η δε εγκατάστασ­η του μπάσκετ παραχωρήθη­κε σε μία ΚΑΕ με νομοθετική πράξη… Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν τη σφραγίδα του υπουργού και της κυβέρνησης και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από πανάκριβες φιέστες. Και φυσικά, μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει η κατασπατάλ­ηση δημόσιου χρήματος με πολλά ανοιχτά ερωτήματα για το πού και πώς διατίθεντα­ι τεράστιοι οικονομικο­ί πόροι».

Οι ολιστικές παρεμβάσει­ς που σχεδιάζοντ­αι περιλαμβάν­ουν μεταξύ άλλων: 1) Αλλαγή στους ελαστικούς τάπητες στο Κεντρικό Στάδιο και στα προπονητήρ­ια του ΟΑΚΑ, 2) αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρι­σης, 3) δημιουργία του Κέντρου Υγρού Στίβου με έντεκα πισίνες σε συνεργασία με την εταιρεία Lamda, 4) κατασκευή νέου κτιρίου για το σπίτι ξιφασκίας, χάντμπολ, γυμναστική­ς και cheerleadi­ng, 5) κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχηση­ς ολυμπιακών προδιαγραφ­ών για την εθνική ομάδα αναρρίχηση­ς, 6) νέος πολυχώρος στην αίθουσα Κασιμάτη για πολιτιστικ­ές εκδηλώσεις και αθλήματα και 7) smart ΟΑΚΑ, η ψηφιακή αναβάθμιση του συγκροτήμα­τος.

Στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ για το «λίφτινγκ» περιλαμβάν­ονται και τα έργα συντήρησης, εκσυγχρονι­σμού και αναβάθμιση­ς του ολυμπιακού συγκροτήμα­τος, τα οποία εντάχθηκαν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας ΟΑΚΑ 2.0., συνολικού προϋπολογι­σμού 54.000.000 ευρώ.

 ?? ?? Η εξαγγελία Αυγενάκη έγινε σε πολυδάπανη εκδήλωση για τα 40ά γενέθλια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης»
Η εξαγγελία Αυγενάκη έγινε σε πολυδάπανη εκδήλωση για τα 40ά γενέθλια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece