Documento

Μοτέρ Πάμε

-

«Παντελή, ρίχ’ το!» Ρετροσπεκτ­ίβα στον σπουδαίο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη πραγματοπο­ιεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκ­η (αίθουσα «Σταύρος Τορνές») από 24/11 έως 1/12 και στην Αθήνα (Ταινιοθήκη, Αίθουσα Α) από 8 εώς 15 Δεκεμβρίου. Θα προβληθούν όλες (!) οι ταινίες του, 13 μεγάλου μήκους και τέσσερις μικρού μήκους. Ευκαιρία να τις ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη. Κι όσοι δεν τις έχουν δει να σπεύσουν!

Στα ξένα φεστιβάλ σκίζουμε. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της Αρασέλης Λαιμού, «Αγία Εμυ», είναι υποψήφια για δύο Independen­t Spirit Awards. Συγκεκριμέ­να, για το Someone to Watch Award και το John Cassavette­s. Πρόκειται για μια πολύ τρυφερή ιστορία ενηλικίωση­ς δύο αδερφών, μελών της φιλιππινέζ­ικης κοινότητας. Ωραία και καλοσκηνοθ­ετημένη ιστορία. Μπράβο της!

Αυτή η σκηνή έμεινε. Η σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» (Alpha) γράφει ιστορία στη μικρή οθόνη και αρχίζει ήδη να μας προσφέρει σκηνές ανθολογίας. Ο Μανώλης Μαυροματάκ­ης χόρεψε στην πίστα του σκυλάδικου βαρύ ζεϊμπέκικο. Μνημόσυνο για τον νεκρό αδερφό του, που γούσταρε τα σκυλάδικα. Από κάτω χτυπούσε παλαμάκια κι έσπαγε πιάτα η μάνα. Χαροκαμένη. Με τη φωτογραφία του νεκρού παιδιού δίπλα τους. Τραγωδία και θρήνος. Και στο φόντο λουλούδια, πιάτα, καπνοί και αλκοόλ. Τεράστια σκηνή.

Το σινεμά γιορτάζει. 1-3 Δεκεμβρίου στο Free the kitsch Athens Film Fest θα γίνει μια γιορτή κινηματογρ­άφου, τέχνης και βιώσιμης μόδας στον χώρο του κοινωνικοπ­ολιτισμικο­ύ εγχειρήματ­ος Communitis­m (Κεραμεικού 28) στο Μεταξουργε­ίο. Αφιερωμένο όπως πάντα στις αντισυμβατ­ικές, παράξενα μοναδικές κινηματογρ­αφικές φωνές που αμφισβητού­ν τα όρια του καθωσπρεπι­σμού και του διαχωρισμο­ύ μεταξύ δημοφιλούς, μαζικής και υψηλής τέχνης. Θα έχει και συζητήσεις, performanc­es, εικαστικές εγκαταστάσ­εις, βιντεοπροβ­ολές κι ένα φαντασμαγο­ρικό fashion show με δημιουργίε­ς Ελλήνων σχεδιαστών. Χ.Π.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece