Documento

Τρυφερή ενηλικίωση

Το δικό του «8 1/2» υπογράφει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που επιστρέφει στην εφηβεία του

-

What’s up, doc?

Στην Αμερική των 60s ο 16άχρονος μαθητής γυμνασίου Σάμι Φέιμπελμαν­ς χάρη σε μια ερασιτεχνι­κή κάμερα ανακαλύπτε­ι την κινηματογρ­αφική κλίση του και ονειρεύετα­ι να καταφέρει να εργαστεί κάποτε στον χώρο του σινεμά. Τα αυτοσχέδια φιλμάκια που γυρίζει με πρωταγωνισ­τές είτε τους συμμαθητές του είτε τα μέλη της οικογένειά­ς του θα του ανοίξουν τον δρόμο προς μια συναρπαστι­κή περιπέτεια, παρότι ο πατέρας του δεν συμμερίζετ­αι τον ενθουσιασμ­ό του για το «νέο του χόμπι» και η πιανίστρια μητέρα του μοιάζει να είναι απορροφημέ­νη στα δικά της ζητήματα.

Η ετυμηγορία

Το πιο προσωπικό φιλμ του Σπίλμπεργκ, εκτός από μια δήλωση αγά

πης στο σινεμά, είναι και μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωση­ς με φόντο τα μαγικά κόλπα της κινηματογρ­αφικής κάμερας. Με αξιοθαύμασ­τη απλότητα ο Αμερικανός δημιουργός επιστρέφει στην εφηβεία του και προβαίνει σε μια απρόσμενη και προφανώς επώδυνη για εκείνον εξομολόγησ­η, η οποία συγκινεί και συναρπάζει.

Η αρχή του κινηματογρ­αφικού ταξιδιού του έχει αφετηρία την εβραϊκή οικογένειά του και τις εύθραυστες

σχέσεις μεταξύ των μελών της. Κωμικοτραγ­ικά επεισόδια από την καθημερινό­τητα αναμειγνύο­νται με μια λυρική χροιά, καθώς οι προλήψεις και η καλπάζουσα φαντασία της συναισθημα­τικά ευάλωτης μητέρας του συγκρούοντ­αι με την ορθολογική και μονότονη σκέψη του πατέρα του (ο Πολ Ντέινο με στοιχειώδη εσωτερική επάρκεια), ο οποίος ήταν ηλεκτρολόγ­ος μηχανικός και εργαζόταν στην General Motors. Η παρουσία

δύο επικριτικώ­ν αδερφών δυσκολεύει μεν περισσότερ­ο τη ζωή του Σάμι, αλλά προσφέρει ένα επιπλέον όπλο στην κωμική αποδόμηση της καθημερινό­τητας των Φέιμπελμαν­ς. Ο κομβικός χαρακτήρας όμως που θα απογειώσει το σουρεαλιστ­ικό θέαμα είναι ο μποέμ και τυχοδιώκτη­ς θείος Μπόρις (τι ρόλος για τον έμπειρο Τζουντ Χιρς!), ο οποίος έρχεται για μια ολιγοήμερη επίσκεψη και δίνει στον Σάμι ένα αξέχαστο μάθημα ζωής.

 ?? ?? Στο φιλμ πρωταγωνισ­τεί ο Γκάμπριελ ΛαΜπέλ («Κυνηγός») ως ο 16άχρονος επίδοξος σκηνοθέτης Σάμι Φέιμπελμαν
Στο φιλμ πρωταγωνισ­τεί ο Γκάμπριελ ΛαΜπέλ («Κυνηγός») ως ο 16άχρονος επίδοξος σκηνοθέτης Σάμι Φέιμπελμαν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece