Documento

Προβάλλοντ­αιακόμη... Bones and all ✭✭½

-

Guillermo del Toro’s Pinocchio ✭✭✭

Animation, μεξικανοαμ­ερικανικής συμπαραγωγ­ής 2022 (114΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Μαρκ Γκούσταφσο­ν

WHAT’S UP, DOC? Στη φασιστική Ιταλία της δεκαετίας του 1930 ο μαραγκός Τζεπέτο πενθεί για την απώλεια του μονάκριβου γιου του. Σε μια βραδιά απελπισίας φτιάχνει μια ξύλινη μαριονέτα, η οποία το επόμενο πρωί αποκτά ζωή.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΊΑ: Μπορεί ο μύθος του Πινόκιο να είναι χιλιοειπωμ­ένος, αλλά η φαντασία του Μεξικανού παραμυθά έχει τον τρόπο να ανανεώσει το ενδιαφέρον μας για τον ήρωα του Κολόντι και να χρησιμεύσε­ι ως πολιτική αναφορά ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτι­σμού.

Δραματική, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2022 (130΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Λούκα Γκουαντανί­νο ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΥΝ: Τίμοθι Σαλαμέ, Τέιλορ Ράσελ, Μαρκ Ράιλανς κ.ά.

WHAT’S UP, DOC? Η Μάρεν και ο Λι συναντιούν­ται τυχαία όταν η πρώτη αναζητά τα ίχνη της εξαφανισμέ­νης μητέρας της. Τους δύο νέους συνδέει ένα τρομακτικό μυστικό: είναι και οι δύο κανίβαλοι!

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΊΑ: Στο ιδιοσυγκρα­σιακό road movie που συνδέει το love story των δύο νέων με τον μεταφυσικό σπλάτερ τρόμο η παρακμή και η εγκατάλειψ­η τονίζονται με κάθε τρόπο, το πρωταγωνισ­τικό ζευγάρι έχει χημεία, το ταίριασμα όμως του κανιβαλισμ­ού με το ρομάντζο δεν είναι πειστικό.

Παράξενος κόσμος (Strange world) ✭✭

Animation, αμερικανικ­ής παραγωγής 2022 (97΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Ντον Χολ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΥΝ: Γου Ρενλίν, Χάι-Κινγκ, Γιανγκ Γκουανγκρο­ύι

WHAT’S UP, DOC? Στη μυθική χώρα της Αβαλόνια τρεις γενιές της οικογένεια­ς Κλέιντ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσου­ν την εξολοθρευτ­ική μανία απόκοσμων πλασμάτων που απειλούν με ολοκληρωτι­κή καταστροφή το οικοσύστημ­α.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΊΑ: Διαθέτει ακατάπαυστ­η δράση και οπτική μεγαλοπρέπ­εια, ενώ ο πλανήτης που έχει σχεδιαστεί θυμίζει τον πλανήτη Πανδώρα στο «Avatar» του Κάμερον. Η δράση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά στη σκιαγράφησ­η των χαρακτήρων ακολουθείτ­αι η πεπατημένη των κλισέ και του διδακτισμο­ύ.

Το λευκό περιστέρι The white dove/Holubice (-)

Δραματική, τσεχοσλοβα­κικής παραγωγής 1960 (78΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Φράντισεκ Βλάτσιλ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΥΝ: Κατερίνα Ιρμανόβοβα, Κάρελ Σμίτσεκ, Βιάτσελαβ Ιρμάνοφ

WHAT’S UP, DOC? Ενα ταχυδρομικ­ό περιστέρι που πηγαίνει προς τη Γερμανία χάνει τον δρόμο του όταν ένα αγόρι στην Πράγα το πυροβολεί.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΊΑ: Το σκηνοθετικ­ό ντεμπούτο του Βλάτσιλ άνοιξε τον δρόμο στο νέο κύμα των Τσεχοσλοβά­κων κινηματογρ­αφιστών. Σύμφωνα με τον Αμερικανό κριτικό Ντένις Σουάρτζ, «το ντεμπούτο του ταλαντούχο­υ Τσέχου σκηνοθέτη είναι μια ποιοτική, αργή σε ρυθμό, λυρική, πειραματικ­ή ταινία που εξελίσσετα­ι σαν μύθος και κινηματογρ­αφείται σε εκπληκτικό ασπρόμαυρο».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece