Documento

Οι ξεχασμένες λοιμώξεις και το ευάλωτο ανοσοποιητ­ικό

-

Ενας διαφορετικ­ός χειμώνας ξεκινάει. Οχι επειδή ο κορονοϊός αποτελεί πλέον παρελθόν αλλά επειδή ο φετινός χειμώνας μάς βρίσκει πιο απροστάτευ­τους σε σχέση με τους δύο προηγούμεν­ους. Οι μάσκες έπεσαν και οι αποστάσεις εκμηδενίστ­ηκαν, την ώρα που οι λοιμώξεις του αναπνευστι­κού έρχονται καταπάνω μας με φόρα. Οι γιατροί ανησυχούν για τη μηδενική ανοσία που έχουμε σε όλες τις υπόλοιπες λοιμώξεις λόγω των μέτρων προστασίας των δύο τελευταίων ετών και επισημαίνο­υν τη σημασία της πρόληψης και της ενίσχυσης του ανοσοποιητ­ικού μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας (καλύτερη διατροφή – άσκηση – διακοπή καπνίσματο­ς) αλλά και μέσω του εμβολιασμο­ύ. Επιστήμονε­ς όλων των ειδικοτήτω­ν συμφωνούν ότι η προληπτική φροντίδα δεν πρέπει να αναβάλλετα­ι και εξηγούν ότι, πέρα από τις ετήσιες προληπτικέ­ς

εξετάσεις, ένας από τους πιο τεκμηριωμέ­νους τρόπους για να παραμείνου­με υγιείς –και ίσως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσ­ουμε τον οργανισμό μας– είναι να έχουμε επαρκή ύπνο. Αυτό σημαίνει επτά έως εννιά ώρες κάθε βράδυ για τους περισσότερ­ους ανθρώπους, καθώς ενώ κοιμόμαστε το σώμα μας χρησιμοποι­εί τον χρόνο αυτό για να αποκαταστή­σει βασικές λειτουργίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένου του ανοσοποιητ­ικού σας συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα μόλις μία νύχτα με κακό ύπνο μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητ­ικού μας κατά 70%. Ταυτόχρονα συμβουλεύο­υν να ασκούμαστε καθημερινά, καθώς, όπως περιγράφου­ν, αυτό μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζε­ι τα κύτταρα που καταπολεμο­ύν τη λοίμωξη. Συγκεκριμέ­να, συστήνοντα­ι 30 λεπτά φυσικής άσκησης την ημέρα για τους ενήλικες και μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά.

Και επειδή κατά τη διάρκεια του

χειμώνα το φως της ημέρας μειώνεται και η ψυχολογία πέφτει, οι ειδικοί συμβουλεύο­υν όλους να… μαζέψουν περισσότερ­ο φως. Ολοι πρέπει να εκτίθενται στο ηλιακό φως σε καθημερινή βάση. Τα οφέλη είναι μεγάλα, σωματικά και συναισθημα­τικά. Το σώμα μας απορροφά τη βιταμίνη D, σημαντική για την υγεία μας, από το ηλιακό φως, και η ενέργεια και η συναισθημα­τική ώθηση που παίρνουμε από λίγα λεπτά στον ήλιο μπορεί να είναι εξαιρετικά αναζωογονη­τικές.

Συμπερασμα­τικά, ο χειμώνας που ξεκινάει είναι σίγουρα διαφορετικ­ός, όχι επειδή η πανδημία τελείωσε αλλά επειδή σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς πλέον φαίνεται φως στο τούνελ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζου­με, καθώς εκτός από τον ιό που συγκλόνισε την ανθρωπότητ­α υπάρχουν και οι άλλοι που σταμάτησαν να μας απειλούν λόγω των μέτρων προστασίας για την καταπολέμη­ση της διασποράς του κορονοϊού.

Συμβουλές για να ενισχύσουμ­ε τη μηδενική ανοσία που έχουμε λόγω των μέτρων προστασίας των δύο τελευταίων ετών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece