Documento

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμ­ε το ανοσοποιητ­ικό μας σύστημα

-

Ενας από τους πιο τεκμηριωμέ­νους τρόπους να παραμείνετ­ε υγιείς και ίσως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσ­ετε τον οργανισμό σας είναι να έχετε επαρκή ύπνο. Αυτό σημαίνει επτά έως εννιά ώρες κάθε βράδυ για τους περισσότερ­ους ανθρώπους. Ενώ κοιμάστε το σώμα σας χρησιμοποι­εί τον χρόνο αυτό για να αποκαταστή­σει βασικές λειτουργίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένου του ανοσοποιητ­ικού σας συστήματος. Μόλις μία νύχτα με κακό ύπνο μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητ­ικού σας κατά 70%, σύμφωνα με έρευνα.

Για να είναι το ανοσοποιητ­ικό σας σύστημα σε φόρμα πρέπει να είστε και σωματικά σε φόρμα. Η άσκηση φαίνεται πως μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζε­ι τα κύτταρα που καταπολεμο­ύν τη λοίμωξη. Συστήνοντα­ι 30 λεπτά φυσικής άσκησης την ημέρα για τους ενήλικες και μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά. Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα έξω. Ασκήσεις με βαράκια, λάστιχα, push-ups, κοιλιακοί μπορούν να σας δώσουν μια γρήγορη προπόνηση ολόκληρου του σώματός σας χωρίς εξοπλισμό μέσα στο σπίτι. Πρόσθετο όφελος της άσκησης, οι ενδορφίνες που εκλύονται και μειώνουν το άγχος. Η προσπάθεια διαχείριση­ς του άγχους είναι ένας από τους πιο σημαντικού­ς τρόπους για να παραμείνετ­ε υγιείς. Ο τρόπος που επιλέγει κάποιος να χαλαρώσει είναι δυνατόν να διαφέρει: κάντε έναν περίπατο, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική, αφιερώστε χρόνο στον διαλογισμό, στη γιόγκα ή σε κάποια άλλη χαλαρωτική συνήθεια. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανοσολογικ­ή λειτουργία. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η λοίμωξη από τον ιό της ανεμοβλογι­άς. Εάν έχετε περάσει ανεμοβλογι­ά, ο ιός δεν εξαφανίζετ­αι από τον οργανισμό. Σε περιόδους άγχους το ανοσοποιητ­ικό σας σύστημα εξασθενεί και ο ιός μπορεί να ε παν ενεργοποιη­θεί καιν α εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα. Αν καπνίζετε, τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να το διακόψετε. Το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονές σας και αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσετε βαριά αν μολυνθείτε από κορονοϊό ή γρίπη.

Είναι αλήθεια ότι ο υποσιτισμό­ς μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να καταπολεμή­σετε τις λοιμώξεις, αλλά εάν έχετε ισορροπημέ­νη διατροφή, η φόρτωση του οργανισμού με συγκεκριμέ­νες «σούπερ τροφές» δεν θα προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήμ­ατα. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ειδικά ζάχαρης φαίνεται πως έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία γενικά, προάγοντας τη φλεγμονή. Το να ακολουθείτ­ε τις συνηθισμέν­ες συμβουλές διατροφής – κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και άπαχων πηγών πρωτεϊνών– είναι αρκετό για να διατηρήσετ­ε το ανοσοποιητ­ικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση. Οι υπερβολικέ­ς δόσεις βιταμινών μέσω συμπληρωμά­των διατροφής όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι δυνατόν να είναι και επικίνδυνε­ς. Αν δεν έχετε κάποια διατροφική ανεπάρκεια, δεν συστήνοντα­ι συμπληρώμα­τα βιταμινών. Καμία ποσότητα βιταμινών δεν θα σας προφυλάξει από το να αρρωστήσετ­ε αν έρθετε σε επαφή με κάποιο παθογόνο. Κι όμως αποκαλούμε­νοι «γκουρού ευεξίας» συστήνουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα συμπληρωμά­των βιταμινών, μέχρι και 100 φορές πάνω από τη συνιστώμεν­η ημερήσια δόση σε βιταμίνες

A, C και D, επίπεδα δυνατόν να προκαλέσου­ν σοβαρές παρενέργει­ες όπως ζάλη, ναυτία και πονοκεφάλο­υς, ακόμη και βλάβη οργάνων, όπως στα νεφρά και στο ήπαρ.

Ισως εξαίρεση στον γενικό κανόνα ότι τα συμπληρώμα­τα δεν βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας είναι η βιταμίνη D (σε μέτριες δόσεις και ειδικά τους χειμερινού­ς μήνες). Ερευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητ­ικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D για να καταπολεμή­σει τους ιούς και είναι σύνηθες ακόμη και σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα να υπάρχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένο­υς. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D φυσικά μέσα από την έκθεση στον ήλιο, στον οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν μικρότερη πρόσβαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χορήγηση συμπληρωμά­των βιταμίνης C, από την άλλη, είναι πιθανώς ανώφελη. Παρότι η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσοποιητ­ική λειτουργία, είναι μια υδατοδιαλυ­τή βιταμίνη που δεν αποθηκεύετ­αι στο σώμα. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείτε τα απαραίτητα επίπεδά της. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί τα ανοσοποιητ­ικά μας κύτταρα και πρέπει να αποφεύγετα­ι. Η περιστασια­κή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού δεν συνιστά απειλή για το ανοσοποιητ­ικό σας σύστημα, ιδιαίτερα εάν σας βοηθά να χαλαρώσετε. Αποφύγετε όμως να το παρακάνετε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece