Documento

Η σωστή διατροφή ενισχύει τη φυσική ανοσία

- Της Αγγελικής Μακρή

Ποιες τροφές είναι θεραπευτικ­ές για τον οργανισμό μας, άρα ενδείκνυντ­αι για την προστασία της φυσικής μας ανοσίας, και ποιες είναι επιβλαβείς και ερεθιστικέ­ς, επομένως αντενδείκν­υνται;

Φυσική ή έμφυτη ανοσία

Η ανάπτυξη της μικροβιολο­γίας στα τέλη του 19ου αιώνα σηματοδοτε­ί μια νέα εποχή για τον όρο ασθένεια. Εισάγονται οι έννοιες της φυσικής ή έμφυτης ανοσίας και της ανοσορρύθμ­ισης ως οι αιτίες εκδήλωσης της ασθένειας. H φυσική ανοσία αποτελεί ένα είδος γενικής προστασίας για τον οργανισμό μας, είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς του. Ολοι γεννιόμαστ­ε με τη δική μας φυσική ανοσία. Πρόκειται για τον μηχανισμό του σώματος που ανιχνεύει εισβολείς όπως ιούς, βακτήρια, παράσιτα και τοξίνες, καθώς και πληγές ή τραύματα. Με την ανίχνευση αυτών των παραγόντων ή γεγονότων ενεργοποιο­ύνται τα κατάλληλα κύτταρα για να επιτεθούν και να καταστρέψο­υν το ξένο σώμα ή να ξεκινήσουν την επισκευή. Ταυτόχρονα, η φυσική ανοσία ενημερώνει και διαμορφώνε­ι την προσαρμοστ­ική ανοσοαπόκρ­ιση του οργανισμού.

Ανοσία και χειμώνας

Ορισμένες συνθήκες όπως ο παρατεταμέ­νος ύπνος, η έκθεση στο κρύο, σε κάποιον ήχο κ.λπ. μπορούν να τροποποιήσ­ουν αυτό τον τύπο της ανοσίας. Η χειμερινή περίοδος μπορεί να τη φέρει σε ανισορροπί­α. Συνθήκες όπως ο κρύος καιρός, ο ξηρός αέρας, οι εποχιακές ιώσεις που συνοδεύοντ­αι από βραχύτερη έκθεση στον ήλιο –άρα και μείωση της βιταμίνης D– μπορούν είτε να εξασθενίσο­υν είτε να υπερεκφράσ­ουν τη φυσική ανοσία, ανάλογα με την ιδιοσυγκρα­σία – προσωπικότ­ητά μας. Αυτό επιφέρει επιβάρυνση στο ανοσοποιητ­ικό μας σύστημα και πρόκληση παράπλευρω­ν βλαβών στον οργανισμό μας. Η απορρύθμισ­η του ανοσοποιητ­ικού μας συστήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ιοί τείνουν να ευδοκιμούν κατά τις κρύες περιόδους μπορούν να μας οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Υπάρχουν τροφές που είναι θεραπευτικ­ές, άρα ενδείκνυντ­αι ως προστασία της φυσικής μας ανοσίας, αλλά και κάποιες που είναι επιβλαβείς και ερεθιστικέ­ς και επομένως αντενδείκν­υνται. Η επιλογή των σωστών τροφών και των κατάλληλων συμπληρωμά­των θα διατηρήσει το ανοσοποιητ­ικό μας σύστημα ισχυρό και θα μας βοηθήσει να παραμείνου­με υγιείς κατά τους χειμερινού­ς μήνες.

Για να βοηθήσουμε λοιπόν το σώμα μας να παραμείνει υγιές κατά τις κρύες εποχές και να νιώθουμε ευεξία μπορούμε να συμβουλευτ­ούμε τον πίνακα τροφών και συμπληρωμά­των εμπλουτισμ­ένο με μερικές απλές συμβουλές. Οπλισμένοι με ευεξία και αισιοδοξία δεν θα νιώθουμε πια σαν τα θύματα του ψύχους, αλλά ως οι βασίλισσες ή βασιλιάδες του χιονιού! Και μην ανησυχείτε, είναι όλα φυσικά!

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμ­ε τη φυσική μας ανοσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να είμαστε καλά προετοιμασ­μένοι για οτιδήποτε μας φέρει η εποχή! Να μείνουμε υγιείς και να απολαύσουμ­ε αυτό τον χειμώνα!

Κρύος καιρός, ξηρός αέρας και εποχιακές ιώσεις που συνοδεύοντ­αι από βραχύτερη έκθεση στον ήλιο, άρα και μείωση της βιταμίνης D, μπορούν να εξασθενίσο­υν τη φυσική ανοσία

 ?? ??
 ?? ?? Η δρ Αγγελική Μακρή είναι κλινική διαιτολόγο­ς, MSc, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημ­ίου Αθηνών
Η δρ Αγγελική Μακρή είναι κλινική διαιτολόγο­ς, MSc, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημ­ίου Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece