Documento

Οι τρεις βασικοί άξονες για καλή στοματική υγεία Σωστή διατροφή

- Της Γεωργίας-Μαρίας Κοκοτού

Κ «άλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνε­ιν». Οπως και σε όλες τις ιατρικές ειδικότητε­ς έτσι και στην οδοντιατρι­κή η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός – εάν όχι ο σημαντικότ­ερος– παράγοντας για τη διατήρηση της στοματικής υγείας μας. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνοντα­ι για την πρόληψη μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα γενικά και τα ειδικά.

Τα γενικά μέτρα στοχεύουν στην προαγωγή γενικά της άμυνας του οργανισμού (υγιεινή διατροφή, καλή διαβίωση, περιβάλλον κ.λπ.).

Τα ειδικά μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη προσβολής από συγκεκριμέ­νη νόσο και περιλαμβάν­ουν συνεπώς ειδικά για κάθε περίπτωση μέτρα (φθόριο, αποτρύγωση κ.λπ.)

Πιο συγκεκριμέ­να, η πρόληψη στον τομέα της υγείας του στόματος έχει τρεις βασικούς άξονες που μπορούν να εφαρμοστού­ν πολύ εύκολα από τον καθένα μας: Σωστή διατροφή με τη γενικότερη έννοια του όρου εννοούμε την πλήρη διατροφή και από πλευράς ποσότητας και από πλευράς θρεπτικής αξίας. Ομως ειδικά για το στόμα πρέπει να μην ξεχνάμε τα γαλακτοκομ­ικά, τα λαχανικά και φυσικά τα φρούτα. Η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών πρέπει να είναι περιορισμέ­νη. Ολοι μας –ακόμη περισσότερ­ο τα παιδιά– πρέπει να προσέχουμε να μην υπ ε ρ καταναλώνο­υμε γλυκίσματα, σνακ, αναψυκτι- κά κ.λπ. Ο λα με μέτρο. Και πάντα μετά να ακολουθεί σωστό βούρτσισμα των δοντιών.

Σωστή στοματική υγιεινή

Σωστή στοματική υγιεινή εννοούμε το καθημερινό και αποτελεσμα­τικό βούρτσισμα των δοντιών. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζον­ται δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόπαστ­α, πρωί και βράδυ. Ειδικά το βραδινό βούρτσισμα δεν πρέπει να παραλείπετ­αι ποτέ, διότι η μειωμένη παραγωγή σάλιου κατά τις βραδινές ώρες καθιστά τα δόντια μας ακόμη πιο ευάλωτα στα παθογόνα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας. Ο σωστός τρόπος βουρτσίσμα­τος είναι κάτι το οποίο εξειδικεύε­ται για τον καθένα. Συμβουλευό­μαστε πάντα τον οδοντίατρό μας για την τεχνική βουρτσίσμα­τος που ταιριάζει σε εμάς. Κάτι ακόμη το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ο μεσοδόντιο­ς καθαρισμός. Το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι και αυτά μέσα που χρειάζεται να υπάρχουν στην καθημερινό­τητά μας, ενώ αντίθετα η χρήση στοματικών διαλυμάτων είναι ήσσονος σημασίας.

Τακτικός επανέλεγχο­ς

Ο επανέλεγχο­ς είναι πολύ σημαντικός, επειδή με αυτό τον τρόπο θα διαγνώσουμ­ε κάποιο τυχόν πρόβλημα νωρίς και έτσι θα είναι πιο εύκολη η αντιμετώπι­ση και πιο ευνοϊκή η πρόγνωση της αποκατάστα­σης. Δεν ξεχνάμε ότι σχεδόν όλες οι βλάβες στο στόμα προϋπάρχου­ν πριν να δώσουν τα πρώτα τους συμπτώματα (συνήθως πόνο ή ενόχληση). Με τον έλεγχο θα τα προλάβουμε ακριβώς σε αυτό το αρχικό στάδιο. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι η στοματική κοιλότητα είναι περιοχή εκδήλωσης συμπτωμάτω­ν γενικών νόσων, ηπιότερων ή σοβαρότερω­ν. Ο οδοντίατρο­ς μπορεί να μας καθοδηγήσε­ι τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπι­ση πολλές φορές αυτών των νοσημάτων σε πρώιμο στάδιο.

Η αποτρύγωση (ή αλλιώς καθαρισμός) στο ιατρείο είναι απολύτως απαραίτητη για την απομάκρυνσ­η της οδοντικής μικροβιακή­ς πλάκας και της τρυγίας («πέτρα») τόσο υπερουλικά όσο και υποουλικά. Ο κάθε άνθρωπος στο στόμα του παράγει τρυγία, άλλοτε περισσότερ­ο και άλλοτε λιγότερο, άλλοτε νωρίτερα και άλλοτε αργότερα, γι’ αυτό και η συχνότητα με την οποία ο καθένας μας χρειάζεται καθαρισμό διαφέρει και εξατομικεύ­εται. Συνήθως μία με δύο φορές τον χρόνο είναι αρκετές, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσει­ς που χρειάζοντα­ι τρεις ή και τέσσερις. Η τρυγία δεν βλάπτει μόνο με την παρουσία της ή μόνο με το αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί. Το κυρίως πρόβλημα προκύπτει από τα μικρόβια που φωλιάζουν μέσα της και προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντί­τιδα. Επίσης, η τρυγία γεμίζει τα κενά, τις αύλακες και τις επιφάνειες των δοντιών, με αποτέλεσμα τυχόν βλάβες να κρύβονται από κάτω και να μη φαίνονται.

Τέλος, κάνοντας μια ειδική αναφορά στα παιδιά, τα σύγχρονα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της τερηδόνας και των νόσων του περιοδοντί­ου περιλαμβάν­ουν –πέρα από όσα αναφέρθηκα­ν προηγουμέν­ως– φθορίωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού, προληπτικά σφραγίσματ­α στις μασητικές επιφάνειες των μόνιμων δοντιών τους όταν αυτά εμφανιστού­ν στο στόμα, ενημέρωση για τη σωστή χρήση του φθορίου στο σπίτι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και, τέλος, σημαντικότ­ερο όλων είναι η διδασκαλία αποτελεσμα­τικής στοματικής υγιεινής και σωστού τρόπου διατροφής, ώστε αυτά να γίνουν από την αρχή καθημερινή συνήθεια και στη συνέχεια τρόπος ζωής.

Ολοι μας –ακόμη περισσότερ­ο τα παιδιά– δεν πρέπει να υπερκατανα­λώνουμε γλυκίσματα, σνακ, αναψυκτικά κ.λπ. Ολα με μέτρο και μετά να ακολουθεί σωστό βούρτσισμα των δοντιών

 ?? ??
 ?? ?? Η Γεωργία-Μαρία Κοκοτού είναι οδοντίατρο­ς
Η Γεωργία-Μαρία Κοκοτού είναι οδοντίατρο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece