Documento

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνε­ται!

Από τον Γ. Παπανικολά­ου στη μοριακή εποχή της πρόληψης

-

Στη δεκαετία του 1940 ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των γυναικών στις αναπτυγμέν­ες χώρες. Λίγα χρόνια αργότερα η εισαγωγή του Παπ Τεστ, που επινόησε ο Ελληνας γιατρός Γ. Παπανικολά­ου, συνέβαλε στη σημαντική (> 60%) μείωση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και θανάτων από αυτήν τη νόσο.

Περίπου 60 χρόνια μετά την ανακάλυψη του Παπ Τεστ ήρθε η σύγχρονη εξέλιξή του, η Κυτταρολογ­ία Υγρής Φάσης (LBC), το ThinPrep Παπ Τεστ. Το ThinPrep συνέβαλε ακόμη περισσότερ­ο στον έλεγχο και άρα και στην καταπολέμη­ση αυτής της νόσου. Από την εισαγωγή του ο καρκίνος στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 50%.

Για μεγάλο διάστημα υπήρχαν ενδείξεις ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε κάποιον σεξουαλικά μεταδιδόμε­νο παράγοντα. Ωστόσο, η φύση αυτού του παράγοντα ήταν άγνωστη έως και τη δεκαετία του 1980.

Το 2008 ο καθηγητής Harald zur Hausen τιμήθηκε με το βραβείο Nόμπελ, γιατί τεκμηρίωσε τη συσχέτιση της καρκινογέν­εσης με τον ιό HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πρόληψή του.

Τότε κρίθηκε απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος να μπορούμε να ανιχνεύσου­με εάν μια γυναίκα έχει προσβληθεί από τον ιό HPV ή όχι. Σύντομα η μοριακή βιολογία και η αντίστοιχη τεχνολογία μάς πρόσφεραν τεστ (HPV DNA Test) τα οποία ανιχνεύουν την παρουσία του ιού.

Ωστόσο, ανιχνεύοντ­ας τον ιό σε μεγάλο πλήθος γυναικών οι ερευνητές διαπίστωσα­ν ότι, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών (το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών) θα μολυνθεί τουλάχιστο­ν από έναν τύπο του HPV στη διάρκεια της ζωής τους, ευτυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών θα νοσήσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στο μέγιστο, λοιπόν, των περιπτώσεω­ν σε μια επόμενη εξέταση δεν ανιχνεύετα­ι ο ιός διότι ο οργανισμός τον έχει αντιμετωπί­σει, ήταν μια παροδική λοίμωξη.

Aρα, με τις εξετάσεις που κάνουμε, εάν απλώς και μόνον ανιχνεύουμ­ε την ύπαρξη ιού του HPV, δεν

κερδίζουμε τίποτε, αφού δεν ξέρουμε ποιες είναι οι γυναίκες που αποτελούν αυτό το πολύ μικρό ποσοστό που όντως θα νοσήσει ώστε να λάβουμε προληπτικά ή θεραπευτικ­ά μέτρα.

Φυσικά όλες οι γυναίκες στις οποίες διαπιστώνε­ται η ύπαρξη του ιού οπωσδήποτε θα ανησυχήσου­ν. Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα ανησυχήσει άδικα! Κι αυτό είναι ασύμβατο με κάθε θεραπευτικ­ή δεοντολογί­α.

Οι ερευνητές βέβαια δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα. Διαπίστωσα­ν ότι στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο ιός HPV συνθέτει σε υπερβολική ποσότητα δύο ογκοπρωτεΐ­νες (φέρουν τα ονόματα Ε6 και Ε7). Ο ιός στην περίπτωση αυτή έχει περάσει σε μια επιθετική κατάσταση, λέμε ότι έχει ενεργοποιη­θεί.

Σήμερα μια εξελιγμένη μοριακή εξέταση, το Aptima mRNA HPV Τεστ, ανιχνεύει τις δύο αυτές ογκοπρωτεΐ­νες του ιού (Ε6 & Ε7), η υπερέκφρασ­η των οποίων φανερώνει ενεργό – εμμένουσα HPV λοίμωξη, ογκογονική δραστηριότ­ητα, άρα και σημάδι έναρξης της καρκινογέν­εσης.

Το Aptima mRNA HPV Τεστ, λοιπόν, ανιχνεύει τον ιό HPV μόνον εάν αυτός είναι ενεργοποιη­μένος. Συνεπώς, όταν μια γυναίκα κάνει το Aptima Τεστ θα ανησυχήσει αν και μόνον αν υπάρχει λόγος να ανησυχήσει.

Πολυάριθμα επιστημονι­κά δεδομένα πλέον σήμερα αποδεικνύο­υν ότι ο συνδυασμός Παπ & HPV Τεστ (το λεγόμενο Co-testing) προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ειδικά στις ηλικίες 30-65 ετών.

Γιατί το μεν Παπ Τεστ ανιχνεύει αλλαγές και αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινι­κές καταστάσει­ς ή καρκίνο, το δε HPV Τεστ ανιχνεύει την παρουσία υψηλού κινδύνου τύπων του ιού, δίνει δηλαδή πληροφορίε­ς για τον αιτιολογικ­ό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου.

Μάλιστα, όταν ο συνδυασμός βασίζεται στο σύγχρονο Παπ Τεστ, το ThinPrep, και το Aptima mRNA HPV Test που ανιχνεύει την ενεργό HPV λοίμωξη, τότε προσφέρετα­ι στη γυναίκα η πλήρης και ασφαλής μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece