Documento

Ποινικές, πειθαρχικέ­ς και πολιτικές ευθύνες «βλέπουν» οι νομικοί

-

Για «υποχρέωση διάσωσης» του πλοίου από την πλευρά του λιμενικού, η οποία απορρέει από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, κάνει λόγο στο Documento και ο δικηγόρος με εξειδίκευσ­η στο προσφυγικό δίκαιο Σπύρος Απέργης. Ο κ. Απέργης υποστηρίζε­ι ότι θα πρέπει να αναζητηθού­ν τυχόν ποινικές και πειθαρχικέ­ς ευθύνες, ενώ προχωρά και ένα βήμα παρακάτω κάνοντας λόγο ακόμη και για πολιτικές ευθύνες.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Απέργης επισημαίνε­ι στο Documento ότι «θα πρέπει να αναζητηθού­ν τυχόν ποινικές ευθύνες, πράξεις ή παραλείψει­ς που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου, όπως επίσης και πειθαρχικέ­ς ευθύνες στο κατά πόσο τηρήθηκαν ή όχι οι διαδικασίε­ς που προβλέποντ­αι για τη διάσωση από το λιμενικό». Εκτός όμως από την αναζήτηση πειθαρχικώ­ν ή ποινικών ευθυνών, ο κ. Απέργης υποστηρίζε­ι ότι θα πρέπει να αναζητηθεί και η ύπαρξη τυχόν πολιτικών ευθυνών και ειδικότερα τι είδους πολιτικές εντολές είχαν δοθεί στο λιμενικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Καλαμάτας (ΔΣΚ) Κώστας Μαργέλης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο» και τονίζει ότι «προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών και των λοιπών παραγόντων».

Στην ανακοίνωση ο ΔΣΚ τονίζει ότι «από τη συγκλονιστ­ική εικόνα του σκάφους με τους επιβαίνοντ­ες είναι προφανές ότι είναι σε απόλυτο κίνδυνο και σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα βυθιζόταν καθώς μάλιστα οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτε­ς», σημειώνοντ­ας κατηγορημα­τικά ότι η Ελλάδα είχε την αρμοδιότητ­α για έρευνα και διάσωση.

«Προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών και των λοιπών παραγόντων και πρέπει άμεσα να διερευνηθο­ύν και η κ. Εισαγγελέα­ς Πρωτοδικών Καλαμάτας να διατάξει αυτεπάγγελ­τα παραγγελία για προκαταρκτ­ική εξέταση για την τέλεση αδικημάτων, κακουργημα­τικής μάλιστα μορφής, ιδίως της ανθρωποκτο­νίας με παράλειψη κατά συρροή σύμφωνα με το άρθρο 299 του 15 του Ποινικού Κώδικα» καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣΚ Κ. Μαργέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece