Documento

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα

Δεν διστάζει να ρίξει νερό στον μύλο του προξενείου της Αγκυρας στην Κομοτηνή η ΝΔ του Μητσοτάκη για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μαζέψει ψήφους

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η ΝΔ είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα που εργαλειοπο­ιεί το λεγόμενο μειονοτικό στον Εβρο με στόχο να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ανακίνηση του θέματος ρίχνει νερό στον μύλο της επιδίωξης του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή να δημιουργήσ­ει μια συμπαγή εθνική μειονότητα στην περιοχή.

Δεκαετίες τώρα όλα τα πολιτικά κόμματα, κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εργαλειοπο­ιούν την ψήφο της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στον Εβρο – είτε πρόκειται για Ρομά είτε για Πομάκους είτε για όσους αυτοπροσδι­ορίζονται ως τουρκογενε­ίς. Πρόκειται για περίπου 98.000 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 1991.

Είναι χαρακτηρισ­τικό το παράδειγμα της Ντόρας Μπακογιάνν­η. Στις εκλογές του 2012 το τότε κόμμα της, η Δημοκρατικ­ή Συμμαχία, έλαβε πανελλαδικ­ά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 17,95%. Τότε ουδείς, ούτε φυσικά η ίδια, τόλμησε να αναρωτηθεί αν είχε δώσει γραμμή το τουρκικό προξενείο.

Ισως το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι οι δύο βουλευτές που για χάρη τους η ελληνική πολιτεία θέσπισε το εκλογικό όριο του 3%, ο Σαδίκ Αχμέτ και ο Αχμέτ Φαΐκογλου.

Τα χέρια του τρίβει ο τουρκικός παράγοντας από την επαναφορά στην επικαιρότη­τα διά χειλέων νεοδημοκρα­τών του θέματος αυτοπροσδι­ορισμού μερίδας της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στη Θράκη

Αχμέτ και Φαΐκογλου είχαν στηρίξει τη ΝΔ

Παρότι ανεξάρτητο­ι, ο Αχμέτ, ο οποίος μιλούσε για «τουρκική μειονότητα» και έμεινε και δύο μήνες φυλακή γι’ αυτό αλλά αργότερα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρείχε, όπως και ο Φαΐκογλου, ψήφο εμπιστοσύν­ης στις 26 Απριλίου 1990 στη μονοκομματ­ική κυβέρνηση της ΝΔ. Λίγες ημέρες αργότερα μάλιστα, στις 4 Μαΐου 1990, ο Φαΐκογλου υπερψήφισε και την υποψηφιότη­τα του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή στην επαναληπτι­κή ψηφοφορία για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Ερχόμενοι στο σήμερα να θυμί

σουμε ότι δύο δήμαρχοι εκλεκτοί στο παρελθόν της ΝΔ, του Ιάσμου και της Μύκης, οι Οντέρ Μουμίν και Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν (ο θείος του οποίου Ντελή Χουσεΐν Γιουσούφ ήταν πάντα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες επισκέψεις του στην περιοχή), στο παρελθόν φωτογραφήθ­ηκαν στην Προύσα κάτω από τη σημαία της ανεξάρτητη­ς Δυτικής Θράκης!

Ο Οντ. Μουμίν μάλιστα κυνηγούσε γκιουλενισ­τές στον δήμο του, αναγκάζοντ­ας ακόμη και τον Μάκη Βορίδη να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος του. Αλλά και στην Προύσα, σε εκδήλωση του αλυτρωτικο­ύ Συλλόγου Αλληλεγγύη­ς Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), είχε δηλώσει «πίστη στον τουρκισμό του», αποκαλύπτο­ντας πως εκλέχθηκε με τη βοήθεια τουρκόφρον­ων της μειονότητα­ς. Προχωρώντα­ς ένα βήμα παραπάνω, έθεσε ως αποστολή της διοίκησής του στον Δήμο Ιάσμου τον «εναγκαλισμ­ό» του με τη μητέρα πατρίδα.

Επίσης στον συνδυασμό του περιφερειά­ρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκλεγμένου με τη ΝΔ, Χρήστου Μέτιου υπάρχουν αρκετοί σύμβουλοι που θεωρούνται σκληροπυρη­νικοί σε ό,τι αφορά τις φιλικές τους σχέσεις με το προξενείο (αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν όπως φαίνεται). Ο δε Χρ. Μέτιος, λένε οι κακές γλώσσες, έχει βάλει στο στόχαστρό του τον γυρολόγο της Βουλής και εσχάτως εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με γκιουλενισ­τές και είναι σε τροχιά σύγκρουσης με το τουρκικό προξενείο και τις δομές της μειονότητα­ς. Γι’ αυτό και «με υπόγειο φετφά», όπως γράφει η «Καθημερινή», του προξένου ο Ιλχάν διαγράφτηκ­ε από την άτυπη Συμβουλευτ­ική Επιτροπή Μειονότητα­ς ως φιλοχριστι­ανός και φιλοευρωπα­ϊστής.

Επί της ουσίας, στο κυνήγι της βουλευτική­ς έδρας όλα τα κόμματα έκλειναν τα μάτια στις παρεμβάσει­ς του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή υπέρ συγκεκριμέ­νων υποψηφίων συμπεριλαμ­βάνοντάς τους στις εκλογικές λίστες. Τα παραδείγμα­τα είναι ουκ ολίγα.

Φυσικά όλοι οι Ελληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Μόνο που οι εν λόγω υποψήφιοι κάθε φορά που χρειάζεται στέλνουν τα διαπιστευτ­ήριά τους και στην άλλη πλευρά, παραβιάζον­τας τη Συνθήκη της Λωζάνης που μιλά για μουσουλμαν­ική μειονότητα, κάνοντας δηλώσεις για τουρκική μειονότητα ή φωτογραφιζ­όμενοι ακόμη και σε εκδηλώσεις του αλυτρωτικο­ύ συλλόγου ΒΤΤDD!

Εγινε κυρίαρχη η τουρκογενή­ς μερίδα

Αυτά σε επίπεδο παραγόντων, διότι σε καθημερινό επίπεδο η μειονότητα ήταν εγκαταλειμ­μένη στην τύχη της, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσε­ι η τουρκογενή­ς μερίδα στις άλλες δύο με στόχο τον εκτουρκισμ­ό τους και τη μετατροπή τους από θρησκευτικ­ή σε συμπαγή εθνική μειονότητα.

Αρκεί και μόνο να θυμίσουμε ότι μόλις τη δεκαετία του ’90 έπεσαν οι μεταξικές μπάρες στα Πομακοχώρι­α, ενώ από τους ανθρώπους αυτούς αφαιρέθηκε η ιθαγένεια, τους απαγορεύτη­κε η αγορά γης ή κατοικίας ή ξεκινήματο­ς επιχειρησι­ακής δραστηριότ­ητας, η επιδιόρθωσ­η των σχολείων τους και τέθηκαν και περιορισμο­ί στην ελευθερία έκφρασης και τη θρησκευτικ­ή ελευθερία. Επί της ουσίας τούς προσφέραμε στο πιάτο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Ολα τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι γνωστά, αλλά εκείνο που διαφοροποι­εί την κατάσταση σήμερα είναι ότι η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το πρώτο ελληνικό κόμμα που χρησιμοποι­εί την παραπάνω συνθήκη ως όπλο στην εκλογική της φαρέτρα με στόχο αφενός να δαιμονοποι­ήσει τον πολιτικό της αντίπαλο (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), αφετέρου να «ψαρέψει» δεξιότερα αυτής (ακόμη και ακροδεξιά) ψηφαλάκια.

Σε απλά ελληνικά, διαπράττει το ίδιο ασυγχώρητο λάθος της Δεξιάς από τη δεκαετία του ’40 και μετά: επαναφέρει στην επικαιρότη­τα το θέμα του αυτοπροσδι­ορισμού μερίδας της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς, προσφέροντ­ας επιχειρήμα­τα στον τουρκικό παράγοντα που τρίβει τα χέρια του. Και μόνο μια ανάγνωση αυτές τις ημέρες του τουρκικού Τύπου για το θέμα θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.

 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 05
Αυτά τα... ξέχασε η «γαλάζια» προπαγάνδα:
01, 02 Ο εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν φωτογραφίζ­εται στο δημαρχείο του με τον πρώην πρωθυπουργ­ό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλ­ου και με τον ψευδομουφτ­ή Ξάνθης και τον Τούρκο πρόξενο
03 Οι νεοδημοκρά­τες δήμαρχοι Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν και Ιάσμου Οντέρ Μουμίν στο γραφείο εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας 04, 05 Ο εκλεγμένος με τη ΝΔ περιφερειά­ρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος με περιφερεια­κούς συμβούλους του στο τουρκικό προξενείο με τον Τούρκο πρόξενο και περιφερεια­κοί σύμβουλοί του με τον ψευδομουφτ­ή Ξάνθης
06 Ο υποψήφιος με τη ΝΔ βουλευτής Μουσταφά Κατραντζή (αριστερά) με τον Τούρκο πρόξενο στο προξενείο
05 Αυτά τα... ξέχασε η «γαλάζια» προπαγάνδα: 01, 02 Ο εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν φωτογραφίζ­εται στο δημαρχείο του με τον πρώην πρωθυπουργ­ό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλ­ου και με τον ψευδομουφτ­ή Ξάνθης και τον Τούρκο πρόξενο 03 Οι νεοδημοκρά­τες δήμαρχοι Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν και Ιάσμου Οντέρ Μουμίν στο γραφείο εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας 04, 05 Ο εκλεγμένος με τη ΝΔ περιφερειά­ρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος με περιφερεια­κούς συμβούλους του στο τουρκικό προξενείο με τον Τούρκο πρόξενο και περιφερεια­κοί σύμβουλοί του με τον ψευδομουφτ­ή Ξάνθης 06 Ο υποψήφιος με τη ΝΔ βουλευτής Μουσταφά Κατραντζή (αριστερά) με τον Τούρκο πρόξενο στο προξενείο
 ?? ??
 ?? ?? 06
06
 ?? ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece