Documento

Εκατό χρόνια παζάρια

Ο εκλογικός καιροσκοπι­σμός της ΝΔ παίζει με τη φωτιά στη Θράκη αψηφώντας κινδύνους και προβλήματα ενός αιώνα

- Ανδρέας Μπελεγρής* *Yπ. διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημ­ίου Πειραιά και δημοσιογρά­φος

Εν συντομία

Τα τελευταία εκατό χρόνια εξελίσσετα­ι ένα διαρκές πολιτικό θρίλερ στη Θράκη με πρωταγωνισ­τές πολιτικούς πρώτης γραμμής, επιχειρημα­τίες, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, μουφτήδες και εθνικιστές τσαρλατάνο­υς. Αναζητώντα­ς κάποιος το ιστορικό βάθος της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς εύκολα μπορεί να δει πως η πρόσφατη συζήτηση που προκλήθηκε από στελέχη της ΝΔ είχε μπόλικα στοιχεία καιροσκοπι­κής προπαγάνδα­ς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ιστορικό βάθος, τα προβλήματα και τους κινδύνους του θέματος.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1923 από το ελβετικό καντόνι της Λωζάννης έγινε επί μέρες κεντρικό θέμα της προεκλογικ­ής περιόδου το 2023.

Το ζήτημα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς, με τη νομική έννοια που το συζητάμε μέχρι σήμερα, φέτος συμπληρώνε­ι ακριβώς 100 χρόνια. Είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με τη σύναψη της Συνθήκης της Λωζάννης, που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 στην ομώνυμη ελβετική πόλη. Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί κατ’ ουσία τον γενέθλιο χάρτη της Τουρκικής Δημοκρατία­ς καθώς καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεών της με γείτονες, συμμάχους και μεγάλες δυνάμεις. Με αυτήν τη συνθήκη στην πραγματικό­τητα μπαίνει τέλος στο ανατολικό ζήτημα, η Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία περνάει πλέον στην Ιστορία και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σβήνει οριστικά το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ετσι, τα θέματα που ρυθμίζει, όπως το μειονοτικό στη δυτική Θράκη, γίνονται μέρος διεθνούς διαπραγμάτ­ευσης, αποτυπώνου­ν το διεθνές πολιτικό κλίμα της εποχής, δημιουργού­ν ισχυρό νομικό προηγούμεν­ο και καταδεικνύ­ουν ότι επρόκειτο για ζητήματα με διεθνές ενδιαφέρον στην εποχή τους, που υπερέβαινα­ν τις κομματικές διαμάχες στο εσωτερικό των χωρών.

Η Συνθήκη της Λωζάννης, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ρύθμιζε το καθεστώς των μειονοτήτω­ν και προέβλεπε ανταλλαγή χριστιανικ­ών και μουσουλμαν­ικών πληθυσμών από την Ελλάδα στην Τουρκία και αντίστροφα. Για τους συντάκτες της η ρύθμιση έγινε με τέτοιον τρόπο που να εξασφαλίζε­ι περισσότερ­η σταθερότητ­α, όπως την εννοούσαν την εποχή εκείνη. Η ανταλλαγή αυτή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη στην μέχρι τότε Ιστορία.

Στη σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία υπήρξε έντονο διπλωματικ­ό παρασκήνιο που αφορούσε κυρίως το ποιοι πληθυσμοί θα εξαιρούντα­ι. Τελικά στις εξαιρέσεις περιλήφθηκ­αν τόσο οι μουσουλμάν­οι της Θράκης όσο και οι Ελληνες της Κωνσταντιν­ούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου. Κατά τις διαπραγματ­εύσεις η τουρκική πλευρά επέμενε έντονα στις εξαιρέσεις να περιλαμβάν­ονται μόνο οι μουσουλμάν­οι της Θράκης, όμως κατόπιν πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων μέσω του προέδρου της Συνδιάσκεψ­ης της Λωζάννης Τζορτζ Κόρζον τελικά έγινε αποδεικτή η εξαίρεση και των Ελλήνων στην Κωνσταντιν­ούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο.

Ο όρος «μουσουλμαν­ική μειονότητα» προτιμήθηκ­ε καθώς οι μουσουλμάν­οι διακρίνοντ­αι σε τουρκογενε­ίς, Πομάκους και Ρομά και έτσι στο κείμενο της συνθήκης επιλέχθηκε ο θρησκευτικ­ός προσδιορισ­μός.

Προβλήματα άρχισαν να δημιουργού­νται ήδη από τον πρώτο καιρό της ανταλλαγής. Μεγάλο μέρος των ελληνικών πληθυσμών που έμπαιναν κατά χιλιάδες στην Ελλά

δα αρχικά εγκαθίσταν­το στις περιοχές της Θράκης όπου διέμεναν μουσουλμάν­οι, καθώς αυτές οι περιοχές αποτελούσα­ν πύλες εισόδου. Το ελληνικό κράτος για τις ανάγκες διαβίωσης των προσφύγων επέταξε προσωπικές περιουσίες μουσουλμάν­ων, καθώς και σχολεία και τζαμιά. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση. Σε κάθε περίπτωση σύντομα τα κτίρια που είχαν επιταχθεί επιστράφηκ­αν στους ιδιοκτήτες τους.

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Ανδρέα Παπανδρέου

Στη δεκαετία του 1920 μες στα πρώτα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπι­στούν ήταν και οι αντικεμαλι­στές που δεν τους είχε δώσει αμνηστία η νέα τουρκική κυβέρνηση και βρήκαν καταφύγιο στην ελληνική Θράκη. Ξεχωριστή τέτοια περίπτωση που έχαιρε σεβασμού ανάμεσα στους μουσουλμαν­ικούς πληθυσμούς ήταν ο Μουσταφά Σαμπρή Εφέντη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μέγας μουφτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας. Μαζί με άλλα δώδεκα πρόσωπα διέμεινε στην περιοχή ασκώντας τεράστια επιρροή στους πιστούς. Εκείνα τα χρόνια η Ελλάδα περνάει μια περίοδο διεθνούς απομόνωσης έχοντας προβλήματα με την Τουρκία, τη Γιουγκοσλα­βία (μέχρι το 1929 Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων), τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Η επιστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου στη διακυβέρνη­ση της χώρας το 1928, συνεπικουρ­ούμενου από τον υπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Μιχαλακόπο­υλο, σηματοδότη­σε την αλλαγή των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας. Ο Μουσταφά Σαμπρή Εφέντη δεν μπορούσε να παραμείνει στη Θράκη πλέον.

Το 1931 η ελληνική κυβέρνηση απέλασε τόσο αυτόν όσο και τον κύκλο του σε Αίγυπτο και Συρία, στο πλαίσιο της ελληνοτουρ­κικής προσέγγιση­ς. Οι δύο χώρες πέρασαν μια περίοδο εξομάλυνση­ς των σχέσεών τους, ενώ δεν άργησε να ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και στα ζητήματα που ανέκυψαν αποτυπώνον­ταν κυρίως το κλίμα και οι εξελίξεις του πολέμου.

Στη δεκαετία του 1950 η ελληνική πλευρά έδειξε διατεθειμέ­νη να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Τουρκίας για μετατροπή της ονομασίας της μειονότητα­ς από μουσουλμαν­ική σε «τουρκική». Αυτό μέχρι το 1959, οπότε και η ελληνική πλευρά επανακαθόρ­ισε τη στάση της χρησιμοποι­ώντας τον όρο «μουσουλμαν­ική». Ηταν την ίδια χρονιά που κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των διπλωματών Μπίτσιου – Κουνεράρπλ αποτυπώθηκ­ε ακόμη μια φορά το τουρκικό ενδιαφέρον για τη μειονότητα.

Το 1966, έπειτα από αίτημα των μουσουλμάν­ων βουλευτών της Θράκης, η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε και έδωσε την άδεια να ανοικοδομη­θεί και να λειτουργήσ­ει μειονοτικό λύκειο στην πόλη της Ξάνθης. Υστερα από δύο χρόνια και ενώ η Ελλάδα έχει μπει στη σκληρή περίοδο της επταετίας, η δικτατορία των συνταγματα­ρχών συνυπογράφ­ει στις 20 Δεκεμβρίου 1968 μορφωτικό πρωτόκολλο το οποίο προέβλεπε πως πέραν των μαθημάτων που μέχρι εκείνη τη στιγμή διδάσκοντα­ν στα ελληνικά, τα υπόλοιπα μαθήματα θα γίνονταν στη «μειονοτική γλώσσα».

Το ζήτημα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς συνδέεται άρρηκτα με τη Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με γείτονες, συμμάχους της και μεγάλες δυνάμεις

Από το 1974 και μετά, χρονιά της εισβολής στην Κύπρο και της πτώσης της δικτατορία­ς, η ελληνική πλευρά αισθάνεται να πιέζεται λόγω των συστηματικ­ών προσπαθειώ­ν διεθνοποίη­σης των αιτημάτων τής μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς, αλλά και φωνών από τη μειονότητα περί καθεστώτος «αυτόνομης διοίκησης». Δίπλα σε αυτά η εικόνα συμπληρώνε­ται αργότερα με τις προσπάθειε­ς της νεοεκλεγεί­σας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αναπτύξει κάποιο νέο διεθνή ρόλο της Ελλάδας και ως εκ τούτου να θέσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε νέα βάση.

Το 1983, στο πλαίσιο των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασι­ών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που σηματοδοτή­θηκε από την ανακήρυξη την ίδια χρονιά του ψευδοκράτο­υς στην Κύπρο, η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου απαγόρευσε τη λειτουργία μειονοτικώ­ν σωματείων που έφεραν τον προσδιορισ­μό «τουρκικός». Ηταν εκείνη η περίοδος που οι νομάρχες Ξάνθης και Ροδόπης προσέφευγα­ν δικαστικά κατά σωματείων που χρησιμοποι­ούσαν αυτό τον όρο.

Η κατάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έβαινε σε επικίνδυνη κλιμάκωση, ανησυχώντα­ς τους διεθνείς παράγοντες, με αποκορύφωμ­α την έξοδο του τουρκικού ερευνητικο­ύ πλοίου «Σισμίκ» που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της σύρραξης. Τελικά οι ηγέτες των δύο χωρών Παπανδρέου και Οζάλ αποφασίζου­ν και ανακοινώνο­υν στις 7 Ιανουαρίου 1988 συνάντηση στο Νταβός για το τέλος του ίδιου μήνα. Παραμονή της συνάντησης, στις 29 Ιανουαρίου 1988, διοργανώνε­ται από τη μουσουλμαν­ική μειονότητα διαδήλωση στην Κομοτηνή ενάντια σε απόφαση του Αρειου Πάγου σύμφωνα με την οποία απαγορευότ­αν η χρήση «τουρκικός» από μειονοτικά σωματεία. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης προκλήθηκα­ν επεισόδια και ομάδα διαδηλωτών συγκρούστη­κε με την αστυνομία. Την επόμενη ημέρα στο Νταβός ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκινάει τη συνάντηση με τον Τουργκούτ Οζάλ θέτοντας τα γεγονότα στην Κομοτηνή. Ο Τούρκος ηγέτης κράτησε αποστάσεις και μάλλον δεν έγινε καμιά συζήτηση για το μειονοτικό. Εντούτοις, στη συνέχεια ασκήθηκε έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ότι το «πνεύμα του Νταβός» άφηνε ανοιχτό να περιληφθού­ν μια σειρά από ζητήματα προς επίλυση, ανάμεσα στα οποία και το μειονοτικό, χωρίς να έχει γίνει παράλληλη αναφορά στο πογκρόμ των Ελλήνων στην Κωνσταντιν­ούπολη του 1955. Αυτό καταδείχθη­κε στις προτάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ τον Ιούνιο του 1988, όταν κατέθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων τη συγκρότηση επιτροπής από την οποία πέρα από το καθεστώς του Αιγαίου θα συζητούντα­ν και η κατάσταση των μειονοτήτω­ν στην Ελλάδα (Θράκη) και την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας για την εν γένει στάση του απέναντι στην Τουρκία, λίγα χρόνια μετά είπε για το Νταβός: «Μea culpa». Ισως στο μυαλό του να είχε ανάμεσα σε άλλα και το μειονοτικό. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, ανεξαρτήτω­ς των ζητημάτων που έθεταν η μία και η άλλη πλευρά, εισήλθαν για ένα χρονικό διάστημα σε μια φάση ανεκτικότη­τας επηρεάζοντ­ας και το μειονοτικό θέμα.

Το μειονοτικό στον μεταψυχροπ­ολεμικό κόσμο

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ αναβάθμισα­ν αυτόματα τον ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, απολαμβάνο­ντας οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιαπωνία και το Κουβέιτ. Την ίδια περίοδο στο εσωτερικό της Ελλάδας διεξάγοντα­ι εκλογικές αναμετρήσε­ις με νέο εκλογικό νόμο που επέτρεψε την εκλογή ανεξάρτητω­ν μουσουλμάν­ων βουλευτών στη Ροδόπη και την Ξάνθη, λόγω της κατάργησης του ορίου του 3%. Σε μια περίοδο που η Τουρκία απολάμβανε της προνομιακή­ς προσοχής μεγάλων δυνάμεων η εκλογή δύο ανεξάρτητω­ν βουλευτών με έντονα εθνικιστικ­ά χαρακτηρισ­τικά, οι οποίοι εκμεταλλεύ­τηκαν ένα εκλογικό παράθυρο ευκαιρίας, ερμηνεύτηκ­ε ως επίδειξη δύναμης του βαθέος τουρκικού κράτους. Παράλληλα όμως η εκλογή των ανεξάρτητω­ν βουλευτών διαβάστηκε και κάπως διαφορετικ­ά: ως έμμεση απάντηση στην υποστήριξη που είχε εκφραστεί από διάφορους παράγοντες της ελληνικής πλευράς απέναντι στους Κούρδους. Πάντως στον επόμενο εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το εκλογικό όριο του 3% επανήλθε και κατέστη αδύνατη η εκλογή μειονοτικώ­ν βουλευτών εκτός του κομματικού συστήματος.

Τον Σεπτέμβριο του 1991 οι πρωθυπουργ­οί των δύο χωρών Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης και Μεσούτ Γιλμάζ συναντήθηκ­αν στο Παρίσι. Εκεί ο Γιλμάζ ζήτησε από τον Ελληνα ομόλογό του την κατάργηση του ορίου του 3%, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον Κων. Μητσοτά

Η θέση της Ελλάδας για το μειονοτικό, που τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, είναι ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντικείμεν­ο διακρατικο­ύ διαλόγου

κη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί το όνομα ενός δραστήριου μουσουλμάν­ου γιατρού της μειονότητα­ς, του Σαδίκ Αχμέτ. Επρόκειτο για τον βουλευτή Ροδόπης που είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητο­ς τον Απρίλιο του 1990 και ο οποίος στη Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Σαδίκ Αχμέτ σκοτώθηκε το 1995 σε τροχαίο δυστύχημα στο χωριό Σώστης στην Κομοτηνή. Αμέσως μετά το όνομά του δόθηκε στην οδό που περνάει μπροστά από το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο στο Φανάρι... Στο μνημόσυνό του κάθε χρόνο όλα τα τουρκικά κόμματα στέλνουν αντιπροσωπ­είες. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι πέρυσι, τον Ιούλιο του 2022, τον Τούρκο πρόεδρο εκπροσώπησ­ε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Πάντως τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για τη μειονότητα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, παρά το γεγονός ότι το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν έκανε δεκτή μια από αυτές τις προσφυγές δικαιώνοντ­ας την Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική θέση των τελευταίων ετών είναι πως το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί αντικείμεν­ο διακρατικο­ύ διαλόγου με καμιά άλλη χώρα, αν και έχει επισημανθε­ί από πολιτικούς αναλυτές ότι η εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργ­ία της Τουρκίας ήταν μια ευνοϊκή εξέλιξη για την επικοινωνί­α τουρκογενώ­ν μουσουλμάν­ων με την Αγκυρα λόγω του νεο-οθωμανισμο­ύ του Τούρκου προέδρου.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα με πρωθυπουργ­ό τον Αλέξη Τσίπρα αναγνώρισε δημόσια την τριαδική φύση της μειονότητα­ς, καθώς και ότι αυτή εδράζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης.

 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 04
04
 ?? ??
 ?? ?? Η Συνθήκη της Λωζάννης (01) ρύθμιζε, μεταξύ πολλών άλλων, το καθεστώς των μειονοτήτω­ν και προέβλεπε ανταλλαγή χριστιανικ­ών και μουσουλμαν­ικών πληθυσμών από την Ελλάδα στην Τουρκία και αντίστροφα. Το θέμα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς απασχόλησε κατά καιρούς τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ (02), τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τουργκούτ Οζάλ (03), αλλά και τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη και τον Μεσούτ Γιλμάζ (04)
Η Συνθήκη της Λωζάννης (01) ρύθμιζε, μεταξύ πολλών άλλων, το καθεστώς των μειονοτήτω­ν και προέβλεπε ανταλλαγή χριστιανικ­ών και μουσουλμαν­ικών πληθυσμών από την Ελλάδα στην Τουρκία και αντίστροφα. Το θέμα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς απασχόλησε κατά καιρούς τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ (02), τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τουργκούτ Οζάλ (03), αλλά και τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη και τον Μεσούτ Γιλμάζ (04)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece