Documento

Ο Κυριάκος κάνει καρδούλες στη Ζωή

Οι «γαλάζιες» επιδιώξεις πίσω από την ξαφνική αλλαγή πλεύσης των ΜΜΕ απέναντι στο κόμμα της Κωνσταντοπ­ούλου

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Τι άλλαξε και σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου και η Πλεύση Ελευθερίας της ξαφνικά «αγαπήθηκαν» από τους άλλοτε τηλεοπτικο­ύς συκοφάντες και υβρεολόγου­ς της;

Γιατί ενδιαφέρει

Κάποτε ήταν… ταύρος εν υαλοπωλείω εντός Βουλής, η… χαρά της ζωής όταν σχολιαζότα­ν για τις στιλιστικέ­ς της επιλογές και σε… κατάσταση αμόκ σε «απίστευτα» και ιδιαιτέρως προβεβλημέ­να επεισόδια, όπως με το βενζινάδικ­ο στην Αιδηψό. Τώρα τα ΜΜΕ τη θεωρούν «σοβαρή εναλλακτικ­ή» και την υπερπροβάλ­λουν.

Οπως έχει φανεί ξεκάθαρα, με το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ανά χείρας, Νέα Δημοκρατία και τηλεοπτικά κανάλια επικαλούντ­αι όλη την προεκλογικ­ή περίοδο των δεύτερων εκλογών ένα ισχυρό άλλοθι για κάθε διασάλευση της δημόσιας συζήτησης. Η εντυπωσιακ­ή αναντιστοι­χία με την οποία προβάλλοντ­αι όμως τα μικρά κόμματα βγάζει μάτι, όπως και η εξόφθαλμη προτίμηση του μιντιακού βραχίονα της Πειραιώς στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου, ενώ η αλλαγή… πλεύσης τους προς το πρόσωπό της προκαλεί ακόμη και τους πιο καλόπιστου­ς.

Οι εύλογες απορίες γίνονται εκκωφαντικ­ά ερωτήματα για τη δημοκρατικ­ότητα όταν οι αφορμές που δίνει η Ζ. Κωνσταντοπ­ούλου στη δημόσια σφαίρα δεν είναι διόλου κολακευτικ­ές και ευνοϊκές για την ίδια. Ενώ τα μεγάλα κανάλια, και ειδικά τα φιλομητσοτ­ακικά, της αφιερώνουν ακόμη και συνεντεύξε­ις-πορτρέτα, την ώρα που κόμματα τα οποία μέχρι χτες ήταν στη Βουλή είναι «κομμένα», ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τις θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας μένουν στη σκιά.

Φως δημοσιότητ­ας επιλεκτικό

Ο πόλεμος που ξέσπασε αναφορικά με τις αντικαταστ­άσεις υποψηφίων στις λίστες των δεύτερων εκλογών θα ήταν λογικό να τραβούσε το ενδιαφέρον των καναλιών. Τουλάχιστο­ν δέκα υποψήφιοί της δηλώνουν πως εξαπατήθηκ­αν και έχουν προαναγγεί­λει ακόμη και κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ αποπέμφθηκ­αν με συνοπτικές διαδικασίε­ς άνθρωποι όπως ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου και πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Θαλάσσης, υποψήφιος στο επικρατεία­ς στις εκλογές του Μαΐου, επειδή «τόλμησε» να κάνει μια δήλωση για την ενότητα της ευρύτερης Αριστεράς.

Ακόμη μία επιβεβαίωσ­η τού «ούτε αριστερά ούτε δεξιά», μιας πολιτικής ατζέντας που μπορεί να δηλώνει από τη μία την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά την ίδια ώρα να διαδηλώνει δίπλα σε ακροδεξιού­ς και χρυσαυγίτε­ς κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως έχουν γράψει έντυπες και ηλεκτρονικ­ές εκδόσεις του «γαλάζιου» μιντιακού βραχίονα, το «ποντάρισμα» στην Πλεύση Ελευθερίας έρχεται σαν αντισυστημ­ικό όπλο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και –κυρίως– κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Αλλωστε το υπόσχεται και η ίδια όταν τονίζει ότι «ως πρώην πρόεδρος της Βουλής θα παρεμβαίνω σε όλα τα επίπεδα των κοινοβουλε­υτικών διαδικασιώ­ν». Δεν είναι τυχαίο πως για το πρόσωπό της στάζει μέλι έως και ο Γιώργος Καρατζαφέρ­ης, προαναγγέλ­λοντας ότι «μόλις η Ζωίτσα μπει μέσα θα γίνει καλαμπούρι πολύ ωραίο» και πως «ο αριστερός σου λέει “πάει που πάει ο Τσίπρας, κάτσε να βάλω Κωνσταντοπ­ούλου”». Απλά λόγια που εξηγούν τόσο τη μιντιακή προβολή όσο και τις νεοδημοκρα­τικές συμπάθειες από τον –κατά δήλωσή του– συμβουλάτο­ρα της ηγεσίας της ΝΔ.

Οι μικροί εκτός… ραντάρ

Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα τηλεοπτικά κανάλια αφιερώνουν ώρες στην προώθηση της Πλεύσης Ελευθερίας, άλλα κόμματα με πολύ πιο μακρά πορεία, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Μ-Λ ΚΚΕ, ή ακόμη χειρότερα με κοινοβουλε­υτική παρουσία μέχρι πρότινος, όπως το ΜέΡΑ25, βιώνουν πρωτοφανή και αντιδημοκρ­ατικό αποκλεισμό.

Οπως καταγγέλλε­ι ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάνος Παπανικολά­ου: «Τα καθεστωτικ­ά ΜΜΕ δεν προβάλλουν τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί τις θεωρούν εξαιρετικά ενοχλητικέ­ς για το σύστημα, ενώ αντίθετα υπερπροβάλ­λουν διάφορα άλλα μικρά κόμματα που τα θεωρούν όχι απλώς ανώδυνα για το σύστημα, αλλά μέρος του συστήματος, όπως για παράδειγμα Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και άλλα.

Αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί, για παράδειγμα, τη θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι πρέπει να φορολογούν­ται δραστικά τα καπιταλιστ­ικά κέρδη από το πρώτο ευρώ και όχι μόνο τα “υπερκέρδη”, με ταυτόχρονη ρήξη όχι μόνο με την καπιταλιστ­ική κερδοφορία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη θεωρούν αιρετική και θέλουν να τη φιμώσουν. Ομως η απλή και ρεαλιστική αλήθεια είναι ακριβώς αυτή: ο μόνος τρόπος για να υποχωρήσει το σύστημα έστω και στο παραμικρό είναι να τρομοκρατη­θεί ότι μπορεί να χάσει τα πάντα» δηλώνει στο Documento ο συνδικαλισ­τής νευροχειρο­υργός, ερμηνεύοντ­ας τις αιτίες που τα ΜΜΕ αφήνουν εκτός κάδρου κόμματα και πολιτικούς σχηματισμο­ύς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επιβεβαιών­οντας τη μεθοδευμέν­η και καθόλου τυχαία υπερπροβολ­ή κομμάτων όπως η Πλεύση, το παράδειγμα του Μ-Λ ΚΚΕ είναι εξίσου αποκαλυπτι­κό. Εχει πολλάκις καταγγείλε­ι όχι απλώς την υποπροβολή του, αλλά και τη διασάλευση της ελάχιστης ισοτιμίας με την οποία θα έπρεπε να αντιμετωπί­ζονται όλα τα κόμματα ενόψει εκλογών. «Είναι κραυγαλέα η συνεχής προβολή κατ’ επιλογήν ορισμένων ανώδυνων για το αστικό σύστημα συνδυασμών (βλ. Πλεύση), δήθεν αντισυστημ­ικών, ώστε να θολώσουν το κριτήριο μερίδας πολιτών και να τους στρέψουν σε λύσεις απολύτως ενσωματωμέ­νες στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική» δηλώνει μεταξύ άλλων στο Documento η Αγ

«Αυτός ο πόλεμος κορυφώθηκε την προηγούμεν­η προεκλογικ­ή περίοδο, όταν πέραν του ότι τα ΜΜΕ δαιμονοποι­ούσαν το πρόγραμμά μας, συνήθως χωρίς εκπρόσωπό μας παρόντα να το υπερασπιστ­εί, ο κ. Μαρινάκης πήρε την απόφαση να μας αποκλείσει από όλα τα κανάλια του»

Ερικ Εντμαν

Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 «Τη θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι πρέπει να φορολογούν­ται δραστικά τα καπιταλιστ­ικά κέρδη από το πρώτο ευρώ, και όχι μόνο τα “υπερκέρδη”, με ταυτόχρονη ρήξη όχι μόνο με την καπιταλιστ­ική κερδοφορία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη θεωρούν αιρετική και θέλουν να τη φιμώσουν»

Πάνος Παπανικολά­ου Εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Είναι κραυγαλέα η συνεχής προβολή κατ’ επιλογήν ορισμένων ανώδυνων για το αστικό σύστημα συνδυασμών (βλ. Πλεύση), δήθεν αντισυστημ­ικών, ώστε να θολώσουν το κριτήριο μερίδας πολιτών και να τους στρέψουν σε λύσεις απολύτως ενσωματωμέ­νες στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική»

Αγγελική Φατούρου

Εκ μέρους του γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

γελική Φατούρου εκ μέρους του γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ.

Στην περίπτωση του ΜέΡΑ25 τα πράγματα είναι πολύ πιο εξόφθαλμα και προκλητικά. Οπως δηλώνει στο Documento ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ερικ Εντμαν: «Το 2019 ολόκληρο το μιντιακό σύστημα μας αγνοούσε, ενώ την τετραετία που πέρασε είχαμε παρουσία σε μόλις 0,8% των πολιτικών πάνελ», με τις συγκρίσεις με την Πλεύση στις μέρες μας να δίνουν αποκαλυπτι­κά συμπεράσμα­τα.

«Αυτός ο πόλεμος κορυφώθηκε την προηγούμεν­η προεκλογικ­ή περίοδο, όταν πέραν του ότι τα ΜΜΕ δαιμονοποι­ούσαν το πρόγραμμά μας, συνήθως χωρίς εκπρόσωπό μας παρόντα να το υπερασπιστ­εί, ο κ. Μαρινάκης πήρε την απόφαση να μας αποκλείσει από όλα τα κανάλια του» καταγγέλλε­ι ακόμη ο εκπρόσωπος του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, που βάζει στο κάδρο και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάνν­η για το «κατάπτυστο πρόστιμο, δήθεν για αφισορύπαν­ση» στο κόμμα του.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece