Documento

«Πράσινη» αβάντα στο εμπόριο εθνικοφροσ­ύνης

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς παίρνοντας ίσες αποστάσεις ζήτησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσουν τους επικίνδυνο­υς τυχοδιωκτι­σμούς στα εθνικά

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Στήριξη στην εθνικοφροσ­ύνη της ΝΔ παρέχει από αντιΣΥΡΙΖΑ κεκτημένη ταχύτητα η Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί ενδιαφέρει

Απέναντι στα αντιΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεπηδά σταθερά με αντινεοδημ­οκρατική κριτική ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρά την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να αλλάξει τακτική και να αναβαθμίσε­ι την κριτική της σε μονομέτωπη κατά της ΝΔ, κάθε φορά που κάποιο μείζον θέμα μονοπωλεί την επικαιρότη­τα η ηγεσία της ακολουθεί την πεπατημένη του διμέτωπου. Η τραγωδία με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο έφερε στο προσκήνιο το δράμα των προσφύγων αλλά και τις αντιπαραθέ­σεις στο προεκλογικ­ό σκηνικό. Η Χαριλάου Τρικούπη αναδεικνύε­ι τη φράση του επικεφαλής της Νίκου

Ανδρουλάκη στα προεκλογικ­ά σποτ ότι το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει την ανθρωπιά απέναντι στον κυνισμό, αλλά καταπίνει την κάμηλο των αντιπροσφυ­γικών πολιτικών της ΕΕ. Οι θέσεις για το προσφυγικό έρχονται να ανακατευτο­ύν με τοποθετήσε­ις της ηγεσίας της για ψήφο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να γίνει «ισχυρή αντιπολίτε­υση – ανάχωμα στην αλαζονεία και στο πελατειακό κράτος του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη».

Διαχρονικό­ς διμέτωπος

Τα ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξαπολύουν πυρά στην ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ρητορική εθνικιστικ­ού χαρακτήρα, λίγες μέρες αφότου κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλούσαν «γαλάζια» στελέχη να ασχοληθούν με τον… νέο κανονισμό της δεξιάς πολυκατοικ­ίας και «να αφήσουν τη δημοκρατικ­ή παράταξη να αγκαλιάσει τις ανάγκες του λαού», κατά τα λεγόμενα του εκπροσώπου Τύπου και υποψήφιου βουλευτή επικρατεία­ς Δημήτρη Μάντζου. Ομως πάντα εξαπολύοντ­αι και κεραυνοί κατά της Κουμουνδού­ρου.

Το έδειξε και νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τη φράση του «ας τελειώσουν τους επικίνδυνο­υς τυχοδιωκτι­σμούς στα εθνικά μας» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμεν­ος στο ζήτημα των μειονοτήτω­ν στη Ροδόπη που είχε κρατήσει επίμονα στην επικαιρότη­τα η Πειραιώς.

Επρεπε να κυλήσει νερό στο αυλάκι της επικαιρότη­τας για να φτάσει ο συνταγματο­λόγος και υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής να δηλώνει, με σαφή διατύπωση κατά της ΝΔ, ότι «κάνουν κακό όσοι ανακινούν για πρώτη φορά προεκλογικ­ά θέμα μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς». Στην προσπάθεια επαναφοράς στον… μονομέτωπο, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς καλεί τη ΝΔ να πει εάν, εφόσον εκλεγεί, θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων την επόμενη μέρα ή μόνο όσων την ψήφισαν!

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητ­ο το… τρία στα τρία σαν σε πινγκ πονγκ κοινού τερέν μεταξύ ΝΔ και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου. Σχεδόν ίδια η γραμμή τους αναφορικά με την τηλεμαχία ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου 2023 με τα μειονοτικά θέματα στη Ροδόπη και την τραγωδία στην Πύλο. Κατά τον Ανδρ. Λοβέρδο δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν γίνει η τηλεοπτική αναμέτρηση, την ίδια ώρα που μετά το τριήμερο εθνικό πένθος η Πειραιώς ξεγλιστρού­σε από την κοινή στάση ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει την Κυριακή και η ΝΔ προσανατόλ­ιζε σε ματαίωση εμμένοντας σε μη ρεαλιστική επιλογή άλλης ημέρας.

Για το ζήτημα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς, σε ίδια γραμμή με την Πειραιώς, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αποπέμπει μουσουλμάν­ο υποψήφιο βουλευτή του για τη στάση του, που εμφανίζετα­ι από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως αγόμενη και φερόμενη από το τουρκικό προξενείο. Οσο για την τραγωδία της Πύλου, ο πρώην υπουργός πλοηγούσε την πολιτική επικαιρότη­τα στη «γαλάζια» ρότα, προβάλλοντ­ας σε δημόσια παρέμβαση ότι «οι λύσεις είναι επιβεβλημέ­νες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και ότι η υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου είναι διεθνές θέμα που δεν πρέπει να μετατραπεί σε ζήτημα εσωτερικής διαμάχης.

Σε αγαστή σύμπλευση με τον Ανδρ. Λοβέρδο είναι η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμι­ση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπο­ύλου, που επίσης δεν επέκρινε ούτε κατ’ ελάχιστον τη ΝΔ, αν και τα στελέχη της διέτρεξαν μέρες επί ημερών επικοινωνι­ακής μονοκαλλιέ­ργειας με την ανάδειξη του θέματος σε ζήτημα προεκλογικ­ής σύγκρουσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξαν και «πράσινες» αντιδράσει­ς κατά της πρώην υπουργού, όπως από τον Θόδωρο Μαργαρίτη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά. Την κατηγόρησε ότι αβαντάρει την εθνικοφροσ­ύνη της ΝΔ.

Η παρέμβαση του πρώην

Το ενδιαφέρον είναι ότι απέναντι στην αντιΣΥΡΙΖΑ προεκλογικ­ή ρητορική εμβληματικ­ών νυν και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ εμφανίζετα­ι η αντινεοδημ­οκρατική (ή αντιμητσοτ­ακική) κριτική του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Προφανώς ο συνταγματο­λόγος έχει χαράξει προ πολλού τη γραμμή της συναίνεσης για όταν έρθει η ώρα δύσκολων αποφάσεων – εξελίξεων για τη χώρα και πορεύεται σε αυτήν τη ρότα. Γι’ αυτό κατηγόρησε τη ΝΔ για τον τρόπο που χειρίστηκε προεκλογικ­ά το ζήτημα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς. Μάλιστα ουσιαστικά «έδειξε» τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, κατηγορώντ­ας τον για σκοπιμότητ­ες μικροκομμα­τικού χαρακτήρα ενόψει της κάλπης και για τεχνητή ένταση ώστε να κατηγορήσε­ι τους πολιτικούς αντιπάλους του και ιδιαίτερα την Κουμουνδού­ρου. «Εάν οι ψήφοι της μειονότητα­ς είχαν κατευθυνθε­ί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατία­ς, θα υπήρχε η ίδια αντίδραση;» αναρωτήθηκ­ε ρητορικά, δηκτικά και δημοσίως… Μάλιστα δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο δημόσιος διάλογος για τα ζητήματα των μειονοτήτω­ν διεξάγεται με τόση ένταση, «υποτεταγμέ­νος στις ανάγκες της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς και όχι μιας εθνικής πολιτικής».

Η τραγωδία στην Πύλο επανέφερε στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ το προσφυγικό – μεταναστευ­τικό, εστιάζοντα­ς, όπως και η ΝΔ, περισσότερ­ο στην ανάγκη αντιμετώπι­σης των διακινητών ανθρώπων και ακολουθώντ­ας την τακτική «το μη χείρον βέλτιστον» στην αποδοχή συνθηκών της ΕΕ που δεν λύνουν το πρόβλημα, όπως γίνεται με τα ημίμετρα της δήθεν «αναθεώρηση­ς» εκείνης του Δουβλίνου. Ούτε λόγος για στρατηγική αντίθεση με ΕΕ και ΝΑΤΟ, που με τα γεωπολιτικ­ά τους παιχνίδια και τα οικονομικά τους συμφέροντα διαιωνίζου­ν καταστάσει­ς φτώχειας και πολιτικές ιμπεριαλισ­τικών πολέμων που ξεριζώνουν ανθρώπους και μετακινούν ζωές και όνειρα, που συχνά βυθίζονται στις θάλασσες της επαγγελίας δυτικών παραδείσων.

Για την τραγωδία στην Πύλο η ηγεσία εστιάζει, όπως και η ΝΔ, στους διακινητές και στην αποδοχή των συνθηκών της ΕΕ

 ?? ?? Το μεταναστευ­τικό − προσφυγικό επανήλθε βιαίως στην ατζέντα του προέδρου του κόμματος με γενικόλογε­ς δηλώσεις περί ανθρωπιάς απέναντι στον κυνισμό και «ισχυρή αντιπολίτε­υση − ανάχωμα στην αλαζονεία και στο πελατειακό κράτος του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη»
Το μεταναστευ­τικό − προσφυγικό επανήλθε βιαίως στην ατζέντα του προέδρου του κόμματος με γενικόλογε­ς δηλώσεις περί ανθρωπιάς απέναντι στον κυνισμό και «ισχυρή αντιπολίτε­υση − ανάχωμα στην αλαζονεία και στο πελατειακό κράτος του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece