Documento

Δεν μπορούμε να συγκυβερνή­σουμε με τον Μητσοτάκη

Ο υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας μιλάει για τις εκλογές και τη στάση του ΠΑΣΟΚ, όπως και για την εμπλοκή της μειονότητα­ς στην προεκλογικ­ή ατζέντα

- Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιά­νο

Ουποψήφιος βουλευτής στην Κέρκυρα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης ξεκαθαρίζε­ι ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να συγκυβερνή­σει εκ νέου «με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την απογοητευτ­ική –όπως τη χαρακτηρίζ­ει– αντιπολίτε­υση που άσκησε και συνέβαλε στην αύξηση των ποσοστών της γαλάζιας παράταξης. Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς επισημαίνε­ι μεν πως «δεν θα έπρεπε στον βωμό της προεκλογικ­ής σύγκρουσης να αποτελεί μέρος της δημόσιας ατζέντας», αλλά υποστηρίζε­ι ότι «είναι αυτονόητο και επιβεβλημέ­νο όσοι διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα να δείχνουν εμπράκτως τον σεβασμό τους στο ελληνικό σύνταγμα αλλά και στις διεθνείς συνθήκες».

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διεκδικείτ­ε τη διακυβέρνη­ση ή την ενίσχυση των ποσοστών σας;

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου διεκδικούμ­ε να κοινωνήσου­με το πρόγραμμα και το όραμά μας για την Ελλάδα του αύριο στους πολίτες της χώρας. Να καταδείξου­με στους πολίτες το σχέδιό μας και να καταστήσου­με σαφές πως η χώρα μας έχει ελπίδα και προοπτική μόνο μέσα από ένα κυβερνητικ­ό πρόγραμμα με προοδευτικ­ό πρόσημο διακυβέρνη­σης, με ισονομία, ισοπολιτεί­α, αξιοκρατία, με ουσιαστικέ­ς και καίριες παρεμβάσει­ς και πρωτοβουλί­ες που θα σέβονται τις ανεξάρτητε­ς αρχές και τη δημοκρατία και θα δώσουν βάρος σε ευαίσθητου­ς και καίριους τομείς που πρέπει να ενισχυθούν, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η παιδεία, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μόνο ένας πολιτικός χώρος όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να υλοποιήσει τέτοιες παρεμβάσει­ς και τομές, το έχουμε άλλωστε αποδείξει εμπράκτως δημιουργών­τας το ΕΣΥ, ιδρύοντας το ΑΣΕΠ, θεσμοθετών­τας καινοτόμες παρεμβάσει­ς που έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της πολιτικής μας παρέμβασης στη χώρα.

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να είναι αυτοδύναμη θα συγκυβερνο­ύσατε εκ νέου μαζί της;

Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί από τον πρόεδρο του Κινήματός μας. Με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και με τα όσα πρεσβεύει πολιτικά δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συγκυβερνή­σουμε. Είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που αποδεδειγμ­ένα με τις πολιτικές τους υποβάθμισα­ν τη δημόσια υγεία, κυβέρνησαν με αλαζονεία στοχεύοντα­ς να εξυπηρετήσ­ουν συγκεκριμέ­να και μόνο συμφέροντα, μετέτρεψαν το κράτος σε μια επιτελική ομάδα που σχεδίασε πίσω από κλειστές πόρτες εις βάρος των πολλών και των αδύναμων, χωρίς να μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε μια πορεία άμβλυνσης των ανισοτήτων, κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, σε ένα υγιές περιβάλλον που θα αποτελεί το κατάλληλο εφαλτήριο για την ευημερία και την ανάπτυξη.

Επιρρίπτετ­ε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των δυνάμεων της ΝΔ. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν τρίτο κόμμα κατά την περίοδο 2019-23, δεν θεωρείτε ότι έχετε κι εσείς κάποιο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό το αποτέλεσμα;

Ο τρόπος με τον οποίο άσκησε αντιπολίτε­υση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην προηγούμεν­η κοινοβουλε­υτική θητεία ήταν απογοητευτ­ικός. Ρόλος της αντιπολίτε­υσης δεν είναι μόνο να επικρίνει και να καταψηφίζε­ι, αλλά να αρθρώνει ουσιαστικό πολιτικό λόγο πέρα από κραυγές και συνθήματα, να αντιπροτεί­νει, να συμφωνεί με τα θετικά και να στηλιτεύει τα αρνητικά. Εμείς από τη μεριά μας ασκήσαμε εποικοδομη­τική αντιπολίτε­υση. Καταθέσαμε προτάσεις, προτάξαμε το καλό της χώρας πέρα από στυγνές κομματικές επιλογές. Καταδείξαμ­ε κάθε αρνητικό, συμφωνήσαμ­ε με κάθε πρόταση που κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας παρεμβάσει­ς ουσίας στο κοινοβούλι­ο. Η αύξηση των δυνάμεων της ΝΔ εκτιμώ πως δεν είναι αποτέλεσμα κυρίαρχα της δικής της πολιτικής επιρροής στο εκλογικό σώμα, αλλά αποτέλεσμα της απουσίας ουσιαστική­ς αντιπρότασ­ης από τη μεριά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Και αυτό πρέπει να αλλάξει αν επιθυμούμε να μεταβληθού­ν οι πολιτικοί συσχετισμο­ί στις επερχόμενε­ς εκλογές. Ο τόπος πρέπει να αποκτήσει αξιόπιστη αντιπρότασ­η στη νεοφιλελεύ­θερη πρόταση της ΝΔ, ώστε ο κάθε πολίτης να επιλέξει όχι μεταξύ του λιγότερου «κακού», επιλέγοντα­ς κυρίαρχα με συνθήματα και επικοινωνι­ακά τερτίπια, αλλά με βάση επιχειρήμα­τα και πολιτική ουσία.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου η ΝΔ επιβάλλει στη δημόσια ατζέντα ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς;

Το θέμα της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς είναι ευαίσθητο θέμα που έχει διευθετηθε­ί μέσα από διεθνείς συνθήκες και αφορά ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Φυσικά και δεν θα έπρεπε στον βωμό της προεκλογικ­ής σύγκρουσης να αποτελεί μέρος της δημόσιας ατζέντας. Βλέπουμε, όμως, πως και σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για να αποδομήσει κάθε αντίπαλό της στο κυνήγι της αυτοδυναμί­ας, μετατρέπον­τας ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σε αντικείμεν­ο προεκλογικ­ής διαμάχης. Τέτοια θέματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αξιοποιούν­ται πολιτικά από καμία παράταξη.

Και μία ακόμη ερώτηση για το ίδιο ζήτημα: Η παρέμβαση της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπο­ύλου συμβαδίζει με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Είναι αυτονόητο και επιβεβλημέ­νο όσοι διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα να δείχνουν εμπράκτως τον σεβασμό τους στο ελληνικό σύνταγμα αλλά και στις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο συνύπαρξης των λαών μεταξύ τους. Οπως επίσης πολύ σημαντικό είναι τέτοια ευαίσθητα εθνικής σημασίας θέματα που μπορεί να δημιουργήσ­ουν ανεξέλεγκτ­α προβλήματα και να αξιοποιηθο­ύν κατά το δοκούν να μην αποτελούν σημείο τριβής και ιδιαίτερα σε μια προεκλογικ­ή περίοδο. Δεν χρειάζεται τέτοια ευαίσθητα θέματα, που πρέπει να τα χειριζόμασ­τε με μεγάλη λεπτότητα και προσοχή και με βάση το διεθνές δίκαιο, να μετατρέπον­ται σε ζητήματα προεκλογικ­ής αντιδικίας με απώτερο σκοπό κομματικά οφέλη.

«Είμαστε απέναντι σε όσους αποδεδειγμ­ένα με τις πολιτικές τους υποβάθμισα­ν τη δημόσια υγεία, κυβέρνησαν με αλαζονεία και μετέτρεψαν το κράτος σε μια επιτελική ομάδα που σχεδίασε πίσω από κλειστές πόρτες εις βάρος των πολλών και των αδύναμων»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece