Documento

ΕΝΔΙΣΥ: Η ΑΑΔΕ κυνηγάει (και) τους συνταξιούχ­ους

-

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων (ΕΝΔΙΣΥ) αποκαλύπτε­ι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζει στο μικροσκόπι­ο εκκρεμείς φορολογικέ­ς υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζομένω­ν και συνταξιούχ­ων. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς του πάντα μάχιμου όσον αφορά τα δικαιώματα των συνταξιούχ­ωνμελών του ΕΝΔΙΣΥ, η ΑΑΔΕ βάζει στο μικροσκόπι­ο εκκρεμείς φορολογικέ­ς υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζομένω­ν και συνταξιούχ­ων. Προτεραιότ­ητα για τον φοροελεγκτ­ικό μηχανισμό είναι να ελεγχθούν τάχιστα και να «τακτοποιηθ­ούν» ανοιχτές φορολογικέ­ς υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφον­ται στο τέλος του 2023. Η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητο­υς ελέγχους και διασταυρώσ­εις για τις εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστο­ν 15.000 εκκαθαριστ­ικά με φόρο «κατ’ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμ­ενους. Ακόμη η ΑΑΔΕ εξετάζει και θα αποστείλει «ραβασάκια» σε φορολογούμ­ενους για «αμαρτίες» του παρελθόντο­ς που αφορούν:

• Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικώ­ν αρχών «συμπληρωμα­τικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέ­ας ύλης.

• Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς και οι οποίες παραγράφον­ται στη 15ετία.

• Πριν από το 2017 υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκα­ν αρχικές εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις εντός του 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece