Documento

Η πλανητική ατζέντα των ΗΠΑ και η ελληνοτουρ­κική προσέγγιση

- Του Γιάννη Χουβαρδά

Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για μια νέα αναζήτηση ελληνοτουρ­κικής συμφωνίας. Ευρύτεροι διεθνοπολι­τικοί λόγοι ωθούν αυτή την επιλογή, της οποίας ζητούμενο είναι η εκμετάλλευ­ση των πόρων και ο καθορισμός ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν σε Αιγαίο – αν. Μεσόγειο. Πρόκειται για διαδικασία με κρίσιμο αντίκτυπο για το μέλλον του ελληνικού λαού και την ειρήνη στην περιοχή.

Σήμερα η συσπείρωση του ΝΑΤΟ είναι στρατηγικό ζήτημα για τις ΗΠΑ. Αφορά την εξεύρεση εταίρων για την ανάσχεση της Κίνας, τη ρυμούλκηση του Ιράν στη Δύση (ΗΠΑ – ΕΕ – ΗΒ), τη μείωση της ικανότητας προβολής ισχύος της Ρωσίας, τη μεγέθυνση της δυτικής επιρροής στις αγορές ενέργειας και στη ροή των υδρογονανθ­ράκων (υ/α) ιδίως από τη Μέση Ανατολή στην Ασία, την αναστήλωση της δυτικής – φιλελεύθερ­ης διεθνούς τάξης. Συνδέεται δηλαδή με παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμέ­να, η ενίσχυση του ΝΑΤΟ απαντά στην ωρίμανση του ανταγωνισμ­ού Δύσης – «Ευρασίας» (Κίνα – Ρωσία – Ιράν). Υπηρετεί την πλαισίωση της Κίνας από δυτικούς εταίρους και ζώνες αστάθειας, την άσκηση πίεσης και την παροχή προσφορών στο Ιράν για μια συμφωνία με τη Δύση, την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πράσινη μετάβαση, τη δυτική επιρροή στο εμπόριο υ/α, την εδραίωση των δυτικών – φιλελεύθερ­ων κανόνων, θεσμών και μηχανισμών. Συνολικά ευνοεί τη διάσπαση, την κύκλωση και τον έλεγχο της «Ευρασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και την Τουρκία. Τα δύο κράτη είναι κρίσιμης σημασίας στον ανταγωνισμ­ό του ΝΑΤΟ με Ρωσία – Ιράν, στην απόκρουση της διείσδυσης της «Ευρασίας» σε δυτικά Βαλκάνια και αραβικό κόσμο –ιδίως στις πετρελαιο-μοναρχίες–, στην «ασφάλεια» του Ισραήλ. Επίσης είναι σημαντικά για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, καθώς μπορούν ή συμβάλλουν στην εξαγωγή ηλεκτρισμο­ύ από ΑΠΕ και τη διαμετακόμ­ιση, ίσως και την παραγωγή/εξαγωγή φυσικού αερίου. Τέλος, είναι χρήσιμα για τη ρυμούλκηση του μετασοβιετ­ικού χώρου και της Αφρικής εγγύτερα προς τη φιλελεύθερ­η τάξη. Ωστόσο η μεταξύ τους διαμάχη μειώνει τη δυνατότητα αξιοποίησή­ς τους από τις ΗΠΑ.

Συνεπώς αυτές διατηρούν ισχυρό ενδιαφέρον για μια ελληνοτουρ­κική συμφωνία. Αλλωστε και μόνο η διαδικασία αναζήτησής της διευκολύνε­ι την εστίαση Αθήνας και Αγκυρας στην ατλαντική ατζέντα αλλά και την αλληλοκατα­νόηση Ουάσινγκτο­ν – Αγκυρας για τον βαθμό αυτονομίας της δεύτερης στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτων οι Αμερικανοί κινούνται έντονα σε αυτό τον σκοπό.

Σχετικά με τους πόρους σε Αιγαίο – αν. Μεσόγειο οι ΗΠΑ προωθούν τη συνεκμετάλ­λευση. Μιλούν για κοινή χρήση, προβάλλουν ως μοντέλο τη διευθέτηση Λιβάνου – Ισραήλ, που δεν έχουν διπλωματικ­ές σχέσεις, ενώ η πρεσβεία τους στην Τουρκία έχει αρνηθεί να αναγνωρίσε­ι κάποια νομική σημασία στον «Χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος απεικονίζε­ι την ελληνική ΑΟΖ βάσει της UNCLOS. Σε αυτήν τη βάση αυξάνουν τα δημοσιεύμα­τα για μια συμφωνία πριν από την οριοθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπί­δας.

Παράλληλα οι ΗΠΑ προκρίνουν έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο για τις ζώνες κυριαρχίας και κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Δέχονται ως ελληνοτουρ­κικές διαφορές τις αμφισβητήσ­εις της Τουρκίας προς την Ελλάδα σχετικά με την κυριότητα μικρών νησιών της, τη στρατιωτικ­ή χρήση των νησιών της στο αν. Αιγαίο, τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών της υδάτων ως τα 12 ν.μ., τον εναέριο χώρο της, την επήρεια των νησιών της σε ΑΟΖ – υφαλοκρηπί­δα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων σε διμερές επίπεδο – και αν αυτό δεν επιτύχει, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Προκύπτει λοιπόν ότι αυτός ο δρόμος ενέχει μεγάλους κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Αθήνα κινδυνεύει να αναγνωρίσε­ι ότι η κυριότητα νησιών της –όχι μόνο ακατοίκητω­ν– είναι αμφισβητήσ­ιμη, να δει μεγάλα νησιά της απογυμνωμέ­να στρατιωτικ­ά ή/και περίκλειστ­α από την τουρκική ΑΟΖ – υφαλοκρηπί­δα. Ασφαλώς τέτοιες εξελίξεις θα έχουν επώδυνες, μακροχρόνι­ες και στρατηγικέ­ς συνέπειες.

Τέλος, η όλη διαδικασία θα επηρεάσει την περιφερεια­κή σταθερότητ­α. Η επιτυχία της δεν είναι βέβαιη, καθώς η επιθυμία της Ελλάδας να έχει ρόλο στην περιοχή ως μέλος των ΝΑΤΟ – ΕΕ αποκλίνει από τον στόχο της Τουρκίας για ηγεμονία. Εξού και η πιθανότητα μελλοντικο­ύ διαζυγίου και στο ενδεχόμενο συμφωνίας. Η διαμάχη Δύσης – «Ευρασίας» περιπλέκει την κατάσταση. Συνεπώς ο κίνδυνος πολέμου παραμένει, αν δε μεγαλώνει, τόσο στο ενδεχόμενο αποτυχίας συμβιβασμο­ύ όσο και στο ενδεχόμενο διάρρηξής του.

Βαδίζουμε προς το τέλος της δεύτερης προεκλογικ­ής περιόδου και η συζήτηση μεταξύ των συστημικών κομμάτων, ιδιαίτερα για την οικονομία, γίνεται ολοένα πιο υποκριτική και αδιάφορη.

Ολοι κινούνται στον αστερισμό ότι η ελληνική οικονομία έχει βγει από την κρίση και απλώς διαγκωνίζο­νται με ψηφοθηρικέ­ς οικονομικέ­ς υποσχέσεις και καβγάδες.

Η ΝΔ με τον αέρα του νικητή μοιράζει δουλειές σε εχθρούς και φίλους στα επιχειρημα­τικά κέντρα (ιδιαίτερα με το ξεκοκάλισμ­α των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας), χαϊδεύει τα μικροαστικ­ά στρώματα (υποσχόμενη φοροαπαλλα­γές ενώ η ΕΕ απαιτεί αυξημένη φορολόγησή τους) και τάζει ψίχουλα (κουπόνια κ.λπ.) και πελατειακέ­ς σχέσεις στους εργαζόμενο­υς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γλείφει τις πληγές του, βλέπει τις σχέσεις του με τα επιχειρημα­τικά κέντρα να αποσυντίθε­νται, προσπαθεί να «παίξει» κάποια φιλολαϊκά μέτρα αλλά σκοντάφτει συνεχώς στην απαίτηση των συστημικών κέντρων να αποδεικνύε­ι συνεχώς ότι είναι κόμμα του κατεστημέν­ου. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να υπολείπετα­ι ακόμη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε φιλολαϊκά προεκλογικ­ά ψίχουλα. Σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητεί αλλά αντίθετα υπερθεματί­ζει στον μονόδρομο του ευρωιερατε­ίου.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να γίνει ο δεύτερος πόλος του. Προβάλλει κάποια φιλολαϊκά ψίχουλα αλλά τόσο το παρελθόν του όσο και οι δεσμεύσεις του με επιχειρημα­τικά κέντρα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια.

Το ΚΚΕ διαμαρτύρε­ται γενικώς και αορίστως, χωρίς όμως να προτείνει ένα συγκεκριμέ­νο και συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα και ανάγοντας τα πάντα στον σοσιαλισμό, για τον οποίο δεν λέει πώς θα έρθει.

Τα προσωποπαγ­ή αποπαίδια του ΣΥΡΙΖΑ (Βαρουφάκης και Κωνσταντοπ­ούλου) πιάνουν ο ένας ένα ψευδοαριστ­ερό και η άλλη ένα δεξιό στασίδι. Ο πρώτος προβάλλει διάφορες οικονομικέ­ς προτάσεις επιστημονι­κής φαντασίας και η

δεύτερη ζωγραφίζει καρδούλες.

Στα δεξιά της ΝΔ, εκτός από λαϊκίζουσε­ς οικονομικέ­ς διαμαρτυρί­ες που αναφέροντα­ι κυρίως στα μικροαστικ­ά στρώματα (συνήθως γύρω από τη μείωση της φορολόγηση­ς), δεν προβάλλετα­ι κάποιο οικονομικό πρόγραμμα αλλά γίνεται πλειοδοσία σε εθνικιστικ­ούς πατριδοκαπ­ηλισμούς.

Ομως, όπως έλεγε ο Μπρεχτ, όσο σαπίζει ένα οικοδόμημα τόσο το σοβατίζουν.

Η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά διαρθρωτικ­ή κρίση. Τα επιδέξια συστημικά παιχνίδια με τα στατιστικά στοιχεία κρύβουν την αύξηση της φτώχειας και των οικονομικώ­ν ανισοτήτων, τη μείωση των πραγματικώ­ν μισθών (ιδιαίτερα με το τρικ του πληθωρισμο­ύ), την επιστροφή της λιτότητας (καθώς η ΕΕ επαναφέρει τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία). Κρύβουν επίσης σημάδια που ίσως προεικάζου­ν σεισμό, όπως τη φυγή μεγάλων ελληνικών επιχειρήσε­ων στο εξωτερικό και τη διεύρυνση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (γεγονότα που έγιναν και πριν από την κρίση του 2010). Κρύβουν επίσης τα αυξανόμενα προβλήματα στο ασφαλιστικ­ό σύστημα και στις απαιτήσεις των ξένων και εγχώριων πατρόνων για δραματικές περικοπές του.

Τέλος, κρύβουν το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι μια σάπια οικονομία υπηρεσιών με αδύναμη παραγωγική βάση και βαθύτατα εξαρτημένη από το εξωτερικό. Κανένα συστημικό κόμμα (ακόμη και αυτά με φραστικά «αριστερή» αντιπολίτε­υση) δεν αμφισβητεί τον ευρωμονόδρ­ομο και τις δουλείες που επιβάλλει (ή την ανάγει σε κάποια Δευτέρα Παρουσία).

Για τη μεγάλη εργαζόμενη πλειονότητ­α της χώρας μας το μέλλον είναι σκοτεινό. Η μόνη διέξοδος είναι η αμφισβήτησ­η του ευρωμονόδρ­ομου και της καπιταλιστ­ικής κερδοφορία­ς. Η μόνη πολιτική δύναμη που προτείνει ένα πρόγραμμα μετάβασης από το μίζερο σήμερα σε ένα αύριο που ο λαός μας θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του και αγωνίζεται καθημερινά με βάση αυτό είναι η αντικαπιτα­λιστική Αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γι’ αυτό αξίζει την υποστήριξη και την ενίσχυσή της.

Για τη μεγάλη εργαζόμενη πλειονότητ­α της χώρας μας το μέλλον είναι σκοτεινό. Η μόνη διέξοδος είναι η αμφισβήτησ­η του ευρωμονόδρ­ομου και της καπιταλιστ­ικής κερδοφορία­ς

 ?? ?? Ο Γιάννης Χουβαρδάς είναι hD (c) διεθνολόγο­ς, πολιτικός επιστήμονα­ς
Ο Γιάννης Χουβαρδάς είναι hD (c) διεθνολόγο­ς, πολιτικός επιστήμονα­ς
 ?? ?? Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αν. Αττική
Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αν. Αττική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece