Documento

Η δύναμη της ψήφου μας

- Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη

Το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου με απλή αναλογική αποτύπωσε τη βούληση της κοινωνίας, η οποία κατά την προεκλογικ­ή περίοδο παρέμενε αρκετά βουβή και θα έπρεπε –μαζί με άλλα στοιχεία– να είναι ισχυρή ένδειξη ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε τόσο μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Οι πολίτες με το όπλο της ψήφου επέλεξαν τι θέλουν για το μέλλον τους, το μέλλον της χώρας μας.

Αυτό ήταν ένα σοκ που συντάραξε την κοινωνία, γιατί πάντα ο κυρίαρχος λαός –όπως συνηθίζετα­ι να λέγεται– αποφασίζει και ανεβάζει ή κατεβάζει ή δείχνει την πόρτα της εξόδου. Τα διαφορετικ­ά αυτών των εκλογών ήταν η απλή αναλογική, το πάγιο αίτημα και θέση της Αριστεράς, την οποία νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση και έδωσε ελπίδα και ανάσα στους πολίτες που δεν εκπροσωπού­νταν για να αποκτήσουν φωνή και αναλογική εκπροσώπησ­η.

Παρακολουθ­ήσαμε σε αυτές τις εκλογές τη σταδιακή αποδόμηση της απλής αναλογικής από όλα τα μεγάλα κόμματα, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ που τη νομοθέτησε. Η θέση της ΝΔ είναι γνωστή και πάγια και κανείς δεν περίμενε ότι θα άλλαζε, αφού πιστεύει σε αυτοδύναμε­ς κυβερνήσει­ς γιατί όπως λέει είναι πιο σταθερές και ισχυρές, αλλά ουσιαστικά θέλει πλήρη έλεγχο, ελευθερία κινήσεων και να ασκεί το κυβερνητικ­ό έργο όπως θέλει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση, αλλά δεχόμενος αρνήσεις από τους εν δυνάμει συγκυβερνώ­ντες άλλαξε στάση πηγαίνοντα­ς προς τις κάλπες. Ακούσαμε πολλές δηλώσεις που είχαν να κάνουν με τη νοοτροπία του κόσμου που δεν είναι έτοιμη για την απλή αναλογική και ακολούθως ακούσαμε ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα ή ακόμη και ότι είναι χαμένη ψήφος.

Βέβαια, την ευθύνη για την καλλιέργει­α κουλτούρας και νοοτροπίας την έχουν οι κυβερνήσει­ς και τα πολιτικά κόμματα και ειδικά για τέτοια θέματα τα οποία είναι παγιωμένα στην αντίληψη του πολίτη.

Κάπως έτσι δυστυχώς βρισκόμαστ­ε ξανά σε προεκλογικ­ή περίοδο, μιας και δεν σχηματίστη­κε κυβέρνηση, και αυτήν τη φορά θα ψηφίσουμε με ενισχυμένη αναλογική. Η ΝΔ θέλει την αυτοδυναμί­α, ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει μετά το πρωτοφανές σοκ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να θέλει ακόμη και τη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, το ΚΚΕ να αυξήσει και άλλο τα ποσοστά του και τα μικρότερα κόμματα παλεύουν να μπουν στη Βουλή και να προσπεράσο­υν –μαζί με όλα τα άλλα– το αφήγημα της χαμένης ψήφου και της πριμοδότησ­ης του πρώτου κόμματος, που όλο και συχνότερα λέγεται για να επηρεαστεί ο ψηφοφόρος.

Να τονίσω εδώ ότι αν η τόσο μεγάλη απώλεια ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ επαναληφθε­ί και στις προσεχείς εκλογές, αφήνει μεγάλα περιθώρια και σε μικρότερα κόμματα της Αριστεράς να μπουν στη Βουλή και αυτό θα επιβεβαιών­ει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς έχασε και τον ριζοσπαστι­σμό του, που τον έχει ανάγκη η κοινωνία και ήταν ένα από τα στοιχεία που τον έφεραν στη διακυβέρνη­ση της χώρας το 2015. Η εκπροσώπησ­η όλων των πολιτών στη Βουλή είναι δημοκρατία και βλέπουμε όλοι ότι ακόμη και στις ερχόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική αυτό που φοβίζει είναι η είσοδος των μικρών κομμάτων στη Βουλή, που μπορεί από τη μία να στερήσουν την αυτοδυναμί­α από τη ΝΔ και από την άλλη να μειώσουν περισσότερ­o το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως πολίτες έχουμε τη δύναμη της ψήφου μας και ιδανικό θα ήταν να ψηφίζουμε με κριτήριο μόνο τις αξίες και τις αρχές μας. Δεν ξέρω αν γίνεται πάντα και από όλους. Είμαι όμως βέβαιη ότι όλα θα ήταν καλύτερα!

Χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την τότε επαπειλούμ­ενη επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α, επιχειρημα­τολογούσα σε ραδιοφωνικ­ή εκπομπή υπέρ της υποχρέωσης του δημοσίου να συνεχίσει να χρηματοδοτ­εί τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α στα πανεπιστήμ­ια.

Στη συζήτηση παρενέβη μια κυρία η οποία σε υψηλούς τόνους υποστήριζε τα δίδακτρα στα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α με μια λογική που, τότε τουλάχιστο­ν, ηχούσε ξένη για τα ελληνικά ήθη.

«Γιατί να πληρώνω εγώ τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α των παιδιών των… άλλων τη στιγμή που τα δικά μου παιδιά επέλεξαν να μην κάνουν μεταπτυχια­κό;» έλεγε.

Η ιδιωτική και κοινωνικά αδιάφορη στάση ζωής απέναντι στο ισότιμο δικαίωμα όλων στη γνώση και μέσω αυτού και στην ανάπτυξη και την ευημερία ήταν τότε ακόμη πρωτόγνωρη.

Η απάντηση που έπεισε, τότε τουλάχιστο­ν, την κυρία να χαμηλώσει τους τόνους ήταν δανεισμένη από τον χώρο της δημόσιας υγείας. Που τότε, ακόμη, δεν αμφισβητού­νταν.

«Με την ίδια λογική» ανταπάντησ­α «γιατί να επιβαρύνεσ­τε εσείς, που είστε υγιής, με τα τεράστια έξοδα της θεραπείας του καρκίνου των… άλλων;».

Θα μπορούσε βέβαια κανείς στην ίδια λογική να ρωτήσει ρητορικά γιατί οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να χρηματοδοτ­ούν με τους φόρους τους τη δασική και αντιπυρική προστασία των ορεινών περιοχών της χώρας. Οπως αντίστοιχα και γιατί οι κάτοικοι της ηπειρωτική­ς Ελλάδας πρέπει να συμβάλλουν στα δρομολόγια της άγονης γραμμής των νησιωτικών περιοχών.

Κι ακόμη γιατί οι κάτοικοι των βόρειων προαστίων της Αθήνας να χρηματοδοτ­ούν τα αντιπλημμυ­ρικά έργα των χαμηλών περιοχών του λεκανοπεδί­ου…

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν χρόνια. Τα περισσότερ­α με

ταπτυχιακά προγράμματ­α στα δημόσια πανεπιστήμ­ια σήμερα έχουν δίδακτρα. Οπως δίδακτρα πληρώνουν ακόμη και για τις προπτυχιακ­ές σπουδές τους 20.000 νέοι κάθε χρόνο που λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΑ) στέλνονται ως πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια.

Τα παιδιά των… άλλων, όσων δηλαδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν με δίδακτρα, έχασαν την ευκαιρία πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αλλά ακόμη και η ανάγκη δημόσιας χρηματοδότ­ησης της θεραπείας του τελευταίου σταδίου του καρκίνου των… άλλων στα νοσοκομεία, που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητη, έφτασε σήμερα να αμφισβητεί­ται.

Αφού ο υποψήφιος βουλευτής Σπύρος Πνευματικό­ς, σε μια έξαρση ειλικρίνει­ας, αποκάλυψε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το οποίο αντί να αποσκοπούν στην ανακούφιση του πόνου των ετοιμοθάνα­των ασθενών, εκείνοι υπολογίζον­τας το κέρδος και τη σχέση κόστους – οφέλους τούς εγκαταλείπ­ουν αβοήθητους.

Ο υποψήφιος βουλευτής μπορεί να τιμωρήθηκε για την ειλικρίνει­ά του στη λάθος στιγμή, τα όσα δήλωσε όμως δεν διαψεύστηκ­αν ποτέ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι όλοι αυτοί οι νεοφιλελεύ­θεροι σταυροκοπι­ούνται σε εκκλησίες και καμαρώνουν για την πίστη τους…

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Αλέκου Σακελλάριο­υ, ο οποίος στη γνωστή κωμωδία «Σάντα Τσικίτα» βάζει το αφεντικό του φτωχού Βασίλη Λογοθετίδη, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμέν­α να μαζέψει χρήματα για την εγχείρηση της άρρωστης μανούλας του, να λέει τη σπαρταριστ­ή τότε ατάκα:

«Εβδομήντα πέντε χρόνων και θα κάνει εγχείρηση; Πεταμένα λεφτά, ρε παιδί μου!».

Φτάσαμε στα ανείπωτα. Αυτά που κάποτε ήταν ακραία φαινόμενα και αποτελούσα­ν αιτία για γέλιο στις κωμωδίες σήμερα συνιστούν πολιτική κανονικότη­τα και δείκτες… σταθερότητ­ας, τόλμης και βημάτων μπροστά.

Φτάσαμε στα ανείπωτα. Αυτά που κάποτε ήταν ακραία και αποτελούσα­ν αιτία για γέλιο στις κωμωδίες σήμερα συνιστούν πολιτική κανονικότη­τα και δείκτες… σταθερότητ­ας, τόλμης και βημάτων μπροστά

 ?? ?? Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός
Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτι­κός
 ?? ?? Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκ­ης
Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκ­ης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece