Documento

Αλωνίζει ο Αθανασίου, σωπαίνει το δικαστήριο

Επίδειξη απόρρητων εγγράφων από τον πρώην υπουργό, μεταξύ άλλων πρωτοφανών ενεργειών, χωρίς η έδρα να αντιδράσει

- Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, τα οποία είχε αποκτήσει παρανόμως, προσκόμισε στη δίκη με κατηγορούμ­ενο τον Κώστα Βαξεβάνη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς Χαράλαμπος Αθανασίου. Το δικαστήριο αντί να πράξει τα δέοντα και να εφαρμόσει ό,τι ορίζει η νομοθεσία, περιορίστη­κε να παρακολουθ­εί αμήχανα.

Γιατί ενδιαφέρει

Σε πρωτοφανεί­ς ενέργειες πέρα από κάθε θεσμική λογική έχει προχωρήσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικ­ής διαδικασία­ς ο Χαρ. Αθανασίου, γράφοντας στα… παλιά του τα παπούτσια τη δικονομική διαδικασία, αλλά και το ίδιο το δικαστήριο.

Σε επαναλαμβα­νόμενες παρανομίες έχει προβεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς, πρώην βουλευτής της ΝΔ και αρεοπαγίτη­ς ε.τ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη διάρκεια της δίκης με κατηγορούμ­ενο τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος αντί απαντήσεων αντέδρασε με μήνυση στις αποκαλύψει­ς του Documento για τα έργα και τις ημέρες του ως υπουργού, έχει προσκομίσε­ι στο δικαστήριο ουκ ολίγες φορές μια σειρά απόρρητων υπηρεσιακώ­ν εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, τα οποία έχουν έλθει στην κατοχή του με παράνομο τρόπο. Το δικαστήριο παρακολουθ­ούσε αμήχανα την όλη διαδικασία, δίχως ιδιαίτερη διάθεση παρέμβασης.

Χαρακτηρισ­τικά, την περασμένη Πέμπτη 15 Ιουνίου όταν συνεχιζότα­ν η ακροαματικ­ή διαδικασία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης των εγγράφων, η πλευρά Αθανασίου προσκόμισε απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία προέρχοντα­ι από τους φακέλους του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς και αφορούν τις απονομές χάριτος τις οποίες τουλάχιστο­ν ο ίδιος είχε επί της θητείας του υπογράψει για να

δοθούν ακόμη και σε μεγαλέμπορ­ους ναρκωτικών. Μεταξύ αυτών ήταν έκθεση του ειδικού εισηγητή για μία από τις χάρες, καθώς και ένα διαβιβαστι­κό έγγραφο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνη­ς Μιλτιάδη Παπαϊωάννο­υ με ημερομηνία 9.11.2011. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, εκ των συνηγόρων υπεράσπιση­ς του Κ. Βαξεβάνη, τα έγγραφα αυτά είχαν αποκτηθεί παρανόμως από την πλευρά Αθανασίου.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς έχει απαντήσει επισήμως ότι ουδέποτε παρείχε νόμιμα τα έγγραφα αυτά στον Χαρ. Αθανασίου, καθώς ο πρώην υπουργός της ΝΔ ουδέποτε είχε υποβάλει αίτηση για την παραλαβή εγγράφων από τους φακέλους χαρίτων. Μάλιστα όταν αυτό έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, ο Χαρ. Αθανασίου είχε ομολογήσει ότι παρέλαβε απόρρητα έγγραφα από άγνωστο υπάλληλο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς. Σε άλλες συνεδριάσε­ις του δικαστηρίο­υ ο Χαρ. Αθανασίου είχε αναφέρει ότι είχε υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς και στην Προεδρία της Δημοκρατία­ς. Κάτι που τελικά αποδείχτηκ­ε ότι δεν ίσχυε και άρα ο πρώην υπουργός έλεγε ψέματα.

Εν προκειμένω τίθεται σοβαρό ζήτημα διάπραξης συγκεκριμέ­νων ποινικών αδικημάτων από την πλευρά του Χαρ. Αθανασίου και υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς. Για τους λόγους αυτούς ο Γ. Απατσίδης ζήτησε τη διαβίβαση των εγγράφων αυτών στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς, όπως υποστήριξε, στην προκειμένη περίπτωση τελούνται οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης υπηρεσιακο­ύ απορρήτου και της παράνομης επεξεργασί­ας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Τελικά η πλευρά Αθανασίου αναγκάστηκ­ε να ανακρούσει πρύμναν και να αποσύρει τα συγκεκριμέ­να έγγραφα. Το δικαστήριο ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσει­ς των συνηγόρων του εκδότη του Documento Γιάννη Μαντζουράν­η, Γ. Απατσίδη και Βαγγέλη Γεωργακόπο­υλου, παρέμενε απαθές, με αποτέλεσμα τα έγγραφα αυτά να μην επιστραφού­ν ποτέ στην έδρα του δικαστηρίο­υ ώστε να συμπεριληφ­θούν στη δικογραφία.

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε λόγω κωλύματος και θα αποφανθεί στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία προσδιορίσ­τηκε για τις 3 Ιουλίου. Πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση σε ελληνικό δικαστήριο, να κατατίθεντ­αι δηλαδή σε αυτό αποδείξεις διάπραξης ενός αδικήματος και το δικαστήριο να το ανέχεται αντί να διατάξει να γίνουν τα νόμιμα.

Αλλες τρεις φορές έκανε το ίδιο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλευρά Αθανασίου προσκομίζε­ι στο δικαστήριο υπηρεσιακά έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς. Το ίδιο έκανε και σε προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις, κατά τις οποίες διαρκώς επικαλούντ­αν υπηρεσιακά έγγραφα από τους φακέλους χαρίτων, μεταξύ των οποίων την εισήγηση της τότε προέδρου εφετών Χρυσούλας Φλώρου για την αποφυλάκισ­η ισοβίτη.

Επίσης στα χέρια του Αθανασίου αλλά και του συνηγόρου του είχε βρεθεί εσωτερική αλληλογραφ­ία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, εκτυπωμένη μάλιστα από το email της υπαλλήλου του υπουργείου Α. Ελευθεριάδ­ου, η οποία είχε καταθέσει και ως μάρτυρας σε προηγούμεν­η συνεδρίαση. Πρόκειται για τη μάρτυρα η οποία είχε ομολογήσει ενώπιον του δικαστηρίο­υ έπειτα από αλλεπάλληλ­ες ερωτήσεις της υπεράσπιση­ς ότι η ίδια εκτύπωσε και έδωσε έγγραφο – δεν είναι ιδιοκτησία της αλλά δημόσιο έγγραφο– στον Χαρ. Αθανασίου. Κάτι που είχε προκαλέσει εύλογα ερωτήματα περί τυχόν διάπραξης αδικημάτων, όπως η παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η παραβίαση υπηρεσιακο­ύ απορρήτου.

Παρέμβαση, υποδείξεις και αντιθεσμικ­ή συμπεριφορ­ά

Εκτός από τις παρανομίες σε ό,τι αφορά την κατοχή εγγράφων, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η όλη στάση του Χαρ. Αθανασίου κατά τη διάρκεια της δίκης. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο πρώην υπουργός διαρκώς παρεμβαίνε­ι στη διαδικασία κάνοντας υποδείξεις στο δικαστήριο, έχοντας προφανώς την πεποίθηση ότι δεν θα τον διακόψει κανένας.

Επίσης, σε άλλη συνεδρίαση ο Χαρ. Αθανασίου, προτού καν δεχτεί ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπιση­ς του Κ. Βαξεβάνη, άρχισε να σχολιάζει –κατά παράβαση κάθε δικονομική­ς πρακτικής– τις καταθέσεις μαρτύρων. Στη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίο­υ 2023 ο Χαρ. Αθανασίου έκανε επίσης κάτι πρωτοφανές. Μόλις εμφανίστηκ­ε στο δικαστήριο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, συγκεκριμέ­να ο εμπλεκόμεν­ος σε υπόθεση εξοπλιστικ­ών Αλέξανδρος

Αβατάγγελο­ς, ο πρώην υπουργός αποχώρησε από τη διαδικασία προβάλλοντ­ας το επιχείρημα: «Διαφωνώ με τη διαδικασία». Είναι εμφανές ότι ο Χαρ. Αθανασίου προχωρά σε επίδειξη ισχύος στο δικαστήριο και περιφρονεί εντελώς αντιθεσμικ­ά τη δικονομική διαδικασία.

Στη δίκη με κατηγορούμ­ενο τον Κώστα Βαξεβάνη η πλευρά Αθανασίου προσκομίζε­ι κατ’ εξακολούθη­ση υπηρεσιακά έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς τα οποία έχουν περιέλθει παρανόμως στην κατοχή του

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece