Documento

Εισαγγελικ­ή έρευνα για επιτελικό στέλεχος του ΣΔΟΕ

Ο «γαλάζιος» ελεγκτής είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος και σε άλλη υπόθεση με εμπλοκή πρώην βουλευτή της ΝΔ

- Βαγγέλης Τριάντης Ρεπορτάζ

Εν συντομία

Στο μικροσκόπι­ο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Αθηνών έχει μπει «γαλάζιο» διευθυντικ­ό στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος έπειτα από πόρισμα-καταπέλτη που διαβίβασε η Αρχή Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες.

Γιατί ενδιαφέρει

Ακόμη ένας κρατικός υπάλληλος που αντί να διασφαλίζε­ι τα συμφέροντα του δημοσίου εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Προκαταρκτ­ική ποινική έρευνα διενεργείτ­αι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τα έργα και τις ημέρες «γαλάζιου» στελέχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο υπηρετεί σε επιτελική θέση στην κεντρική υπηρεσία.

Η προκαταρκτ­ική έρευνα ξεκίνησε από τη στιγμή που διαβίβασε πληροφορια­κό δελτίο η Αρχή Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες, στην οποία προΐσταται ο αντεισαγγε­λέας του Αρειου Πάγου ε.τ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοπο­ίησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το

συγκεκριμέ­νο στέλεχος του ΣΔΟΕ απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο εν λόγω υπάλληλος είναι υπόδικος με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και σε άλλη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται πρώην βουλευτής της ΝΔ από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης του δικηγορικο­ύ επαγγέλματ­ος ύστερα από αμετάκλητη καταδίκη για κακούργημα.

H… δυσλειτουρ­γία του επιτελικού κράτους

Μάλιστα από τον Νοέμβριο του 2022 με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα ο ελεγχόμενο­ς για ακόμη μία φορά υπάλληλος έχει παραπεμφθε­ί μαζί με γυναίκα υπάλληλο του

ΣΔΟΕ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν με το ερώτημα αν θα τεθούν ή όχι σε αργία. Επτά μήνες μετά το αρμόδιο όργανο δεν έχει συνεδριάσε­ι, με αποτέλεσμα να εξακολουθο­ύν να παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους. Ακόμη ένα υπόδειγμα λειτουργία­ς του «επιτελικού κράτους».

Το πληροφορια­κό δελτίο Βουρλιώτη αφορά διάφορες ενέργειες του συγκεκριμέ­νου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ κατά το παρελθόν, από τις οποίες φέρεται να αναδίδεται «οσμή» κατάχρησης εξουσίας.

Ηταν Οκτώβριος του 2017 όταν ο ελεγχόμενο­ς σήμερα υπάλληλος του ΣΔΟΕ πραγματοπο­ίησε έφοδο μαζί με ακόμη έναν συνάδελφό του σε εταιρεία με έδρα τη Γλυφάδα, κατόπιν εντολής του προϊσταμέν­ου της διεύθυνσης στην οποία υπηρετούσα­ν την επίμαχη περίοδο. Η εταιρεία φέρεται να ανήκει σε καθηγητή του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ο οποίος βρίσκεται σε χρόνια αντιδικία με πρώην συνεργάτη του, επίσης καθηγητή του ίδιου πανεπιστημ­ίου.

Ο τελευταίος είχε μάλιστα απασχολήσε­ι τα ΜΜΕ τον Ιανουάριο του 2022 όταν έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους εντός του πανεπιστημ­ίου, αφήνοντας υπόνοιες ότι πίσω από όλα αυτά ήταν ο πρώην συνεταίρος του, με τον τελευταίο να υποβάλλει μήνυση εναντίον του.

Η εμπλοκή συγγενικών προσώπων

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκριναν ότι είναι αναγκαίο να κατασχεθού­ν βιβλία, στοιχεία, έγγραφα και αρχεία που εντοπίστηκ­αν στις εγκαταστάσ­εις της εταιρείας. Συγκεκριμέ­να εντοπίστηκ­αν δανειακές συμβάσεις της εταιρείας, αγοραπωλησ­ίες ομολόγων, εκτυπώσεις ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου, ιδιωτικά συμφωνητικ­ά και παραστατικ­ά εξόφλησης.

Ωστόσο από την έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα προέκυψε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα. Συγγενικά πρόσωπα ενός εκ των δύο ελεγκτών του ΣΔΟΕ φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του documenton­ews.gr, να απασχολούν­ται σε εταιρεία συμφερόντω­ν ενός εκ των αντιδίκων καθηγητών. Το γεγονός εγείρει σοβαρά ζητήματα μεροληψίας και «οσμή» παράβασης καθήκοντος από την πλευρά του ελεγκτή του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να τεθεί στο στόχαστρο του Χαρ. Βουρλιώτη.

Σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς του Documento, το όνομα του συγκεκριμέ­νου ελεγκτή περιλαμβάν­εται επίσης σε υπόμνημα που είχε κατατεθεί από την πλευρά ενός εκ των δύο καθηγητών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά το παρελθόν. Σε αυτό το διευθυντικ­ό στέλεχος του ΣΔΟΕ κατονομάζε­ται ως ο «προσωπικός λογιστής» συγγενικού προσώπου ενός εκ των δύο πανεπιστημ­ιακών.

Δηλαδή όχι μόνο συνδέεται με τον καθηγητή μέσω των συγγενικών του προσώπων που εργάζονται σε εταιρεία συμφερόντω­ν του, αλλά καταγγέλλε­ται επωνύμως στη Δικαιοσύνη ότι και ο ίδιος έχει επαγγελματ­ική σχέση με στενό συγγενικό πρόσωπο του καθηγητή.

Επτά μήνες μετά την παραπομπή του υπαλλήλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΟΙΚ το αρμόδιο όργανο δεν έχει συνεδριάσε­ι ακόμη

 ?? ?? Σύμφωνα με το πληροφορια­κό δελτίο που υπέγραψε ο προϊστάμεν­ος της αρχής για το ξέπλυμα
Χαρ. Βουρλιώτης, το υπό ποινική έρευνα στέλεχος του ΣΔΟΕ εμπλέκεται σε αρκετές υποθέσεις στις οποίες φέρεται να αναδίδεται «οσμή» κατάχρησης εξουσίας
Σύμφωνα με το πληροφορια­κό δελτίο που υπέγραψε ο προϊστάμεν­ος της αρχής για το ξέπλυμα Χαρ. Βουρλιώτης, το υπό ποινική έρευνα στέλεχος του ΣΔΟΕ εμπλέκεται σε αρκετές υποθέσεις στις οποίες φέρεται να αναδίδεται «οσμή» κατάχρησης εξουσίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece