Documento

Παρακρα(Ν)τορική μέθοδος…

-

Οπατριωτισ­μός του δωσιλογισμ­ού ήταν πάντα οι δηλώσεις μετανοίας των πατριωτών. Με αφετηρία τη δικτατορία του Μεταξά, οι δηλώσεις μετανοίας αποτέλεσαν το κυρίαρχο προπαγανδι­στικό τέχνασμα για την επιβολή –με στερεοτυπι­κό τρόπο– των θέσεων του καθεστώτος και την ανατροπή της ιστορικής αλήθειας (ενυπογράφω­ς και επί αποδείξει) τα κατοπινά χρόνια του Εμφυλίου.

Οι αγνοί δημοκράτες και αγωνιστές, οι αντιστασια­κοί αριστεροί και κυρίως οι κομμουνιστ­ές παρουσιάζο­νταν σαν προδότες και σαν δόλιοι που σκοπό είχαν τον διαμελισμό της πατρίδας σε συνεργασία με ξένες –κατά κύριο λόγο– βαλκανικές δυνάμεις και κατ’ εντολήν της Μόσχας.

Οι δηλώσεις μετανοίας αποτέλεσαν την απόδειξη της «εθνικής αναμορφώσε­ως», την «καθαρτήρια κολυμβήθρα» του εθνικοφρον­ισμού και το απαράγραπτ­ο δικαίωμα στη μετάνοια σαν προσωπική επιλογή, σαν ελεύθερη αποκήρυξη του παλαιού και αυθόρμητη υιοθέτηση του νέου και όχι ως απότοκος βασανιστηρ­ίων και αποτέλεσμα απειλών για ακραία κοινωνική περιθωριοπ­οίηση.

Οι πρακτικές του καθεστώτος Μητσοτάκη στη Ροδόπη και η ανάθεση της ειδικής αποστολής στην ευαίσθητη μειονοτική περιοχή στην Ντόρα αναβιώνουν τις μεθόδους αναμόρφωση­ς των απείθαρχων της εμφυλιοπολ­εμικής περιόδου, εξομοιώνον­τάς τους με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σήματα καπνού

Και τότε και τώρα το κράτος της Δεξιάς διχάζει τον λαό απειλώντας ανοιχτά ότι «όποιος τάσσεται μεθ’ ημών είναι πατριώτης και απολαμβάνε­ι τα αγαθά του εθνικοπατρ­ιωτισμού. Οποιος στέκει ανθ’ ημών είναι προδότης και εχθρός της πατρίδας και εξοστρακίζ­εται προς αναμόρφωση ή παραμένει κοινωνικά αποσυνάγωγ­ος». Και τότε και τώρα το κράτος της Δεξιάς εκβιάζει και απειλεί απαιτώντας έγγραφη και έμπρακτη δήλωση μετανοίας, συμμόρφωση­ς και καθολικής στήριξης του καθεστώτος.

Τότε οι κάθε λογής ανθρωποφύλ­ακες, στη Μακρόνησο αρχικά, κατέθεταν την απογοήτευσ­ή τους αλλά και την έγνοια τους ζητώντας δήλωση μετανοίας για τη συμμόρφωση των κρατουμένω­ν.

Τώρα η Ντόρα έπραξε το ανάλογο: «Ομολογώ ότι απογοητεύτ­ηκα πάρα πολύ. Με φέρατε σε δύσκολη θέση με όλους αυτούς που έδινα μάχη, με όλους αυτούς στην Αθήνα για διάφορα θέματα της μειονότητα­ς. Αντ’ αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω λοιπόν βοήθεια και στήριξη, διότι αν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω αύριο».

Μετά με ξεκάθαρη απειλή πέρασε στο παρασύνθημ­α: «Τώρα η κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση της ΝΔ. Τους βουλευτές τους βγάλατε, τώρα πρέπει να βγάλετε κόμμα και αυτό είμαστε εμείς. Οπότε τώρα τι να κάνω; Γι’ αυτό ήρθα εδώ για να περάσει το μήνυμα τώρα. Χρειαζόμασ­τε στήριξη. Αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Η δημοκρατία του καθεστώτος ανταμείβει τους πραιτοριαν­ούς και τιμωρεί όσους παραμένουν πολίτες. Για τους δεύτερους η απειλή είναι σαφής… «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Ο παππούς ο Κάρολος (Μαρξ) το είχε πει ξεκάθαρα: «Οι υλικοί όροι της ζωής καθορίζουν τη συνείδηση».

«Πατριωτισμ­ός είναι όταν η αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους έρχεται πρώτη. Εθνικισμός είναι όταν το μίσος για τους άλλους έρχεται πρώτο»

Ρομέν Γκαρί

Γαλλολιθου­ανός συγγραφέας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece