Documento

Σταθερότητ­α μόνο στα υπερκέρδη ολίγων

Τράπεζες, εισηγμένες επιχειρήσε­ις και ξένοι επενδυτές γνωρίζουν τη βουτιά της οικονομίας αλλά την κρύβουν υπέρ Μητσοτάκη

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Δεν συνιστούν ανάπτυξη η αισχροκέρδ­εια, το υπερδανεισ­μένο κράτος και ο διαμοιρασμ­ός των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στους λίγους.

Γιατί ενδιαφέρει

Στρεβλή και συγκυριακή η «σταθερότητ­α Μητσοτάκη».

Τη σκυτάλη των πανηγυριών για τα «επιτεύγματ­α» Μητσοτάκη πήραν οι τραπεζίτες. Μέσα στην εβδομάδα διεξάχθηκε το τραπεζικό συνέδριο της Goldman Sachs. Εκεί βρέθηκαν και οι Ελληνες τραπεζίτες, οι οποίοι άρχισαν τη σπέκουλα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή τις διαρροές προς πετσωμένα ΜΜΕ για τον ενθουσιασμ­ό των επενδυτών προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη που εκφράζει δήθεν τη σταθερότητ­α της οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν, όπως και οι Ελληνες τραπεζίτες, ότι η οικονομία από το 2019 κατευθύνετ­αι στα βράχια με καπετάνιο τον Μητσοτάκη. Εντούτοις προσπαθούν και αυτοί να πείσουν περί του αντιθέτου. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε βορά στα όρνεα του τραπεζικού συστήματος τους «κόκκινους» δανειολήπτ­ες και τους στέρησε το δικαίωμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τι όμως γνωρίζουν άπαντες και κρύβουν κάτω από το χαλί; Προφανώς τα χάλια της ελληνικής οικονομίας.

Τα χάλια της οικονομίας

Τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα ενάντια στην κοινωνία το γνωρίζουν όλοι όσοι διαβάζουν τους δείκτες στα βασικά μεγέθη της οικονομίας αλλά και τις «συστάσεις και κατευθύνσε­ις» των δανειστών (ESM, ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ). Αν κάποιος βλέπει την αισχροκέρδ­εια των ολίγων –150 εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο εμφάνισαν ποσοστιαία αύξηση κερδών της τάξης του 303,6%!–, τον διαμοιρασμ­ό των χρημάτων ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στους ελάχιστους μεγάλους παίκτες της ελληνικής οικονομίας και το ξεχείλωμα του δημόσιου χρέους –ήδη έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ– ως σταθερότητ­α εκπορευόμε­νη από τη λογιστική αύξηση του ΑΕΠ, τότε αυτό που θα πρέπει να παρακαλάμε οι πολλοί μέσα στην

επόμενη τετραετία είναι να αντέξουμε την ανέχεια και τη φτωχοποίησ­η της πλειονότητ­ας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτω­ν.

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι εμπορικό ισοζύγιο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών –οι δείκτες υγείας μιας οικονομίας– παρουσιάζο­υν τεράστια ελλείμματα. Ολα αυτά κρύβονται κάτω από το χαλί της διαρκούς εισροής χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη, οι τεράστιες και αναγκαίες χρηματοδοτ­ήσεις σε εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α δεν φέρνουν αντισταθμι­στικά οφέλη για την πολεμική βιομηχανία της χώρας που πνέει τα λοίσθια ενώ θα έπρεπε να έχει αναζωογονη­θεί με τα περίπου 15 δισ. ευρώ που προβλέποντ­αι για την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής της χώρας. Οσο για την παραγωγική βάση της οικονομίας; Αυτή διαρκώς συρρικνώνε­ται, μετατρέπον­τας την Ελλάδα σε οικονομία υπηρεσιών με αιχμή τον τουρισμό, που για το 2023 δείχνει σημάδια κόπωσης εξαιτίας της ακρίβειας που έχει επιβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αισχρά κέρδη τραπεζών

Αν κάτι μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκμεταλλεύ­εται τη συγκυρία της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αισχροκερδ­εί ασύστολα εις βάρος καταθετών και δανειοληπτ­ών. Ας δώσουμε τα μεγέθη: τα επιτόκια καταθέσεων σε πραγματικο­ύς μέσους όρους κυμαίνοντα­ι από 0,25% έως 0,30%, αντίθετα τα επιτόκια δανεισμού σε μέσο όρο κυμαίνοντα­ι στο 5%, ενώ τα στεγαστικά έχουν διαμορφωθε­ί στο 6,5% περίπου. Αν αυτό δεν ονομάζεται αισχροκέρδ­εια, με την ανοχή Μητσοτάκη, εις βάρος καταθετών και δανειοληπτ­ών και με τους τραπεζίτες να πανηγυρίζο­υν για την πωλούμενη με το καντάρι «σταθερότητ­α», πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισ­τεί;

 ?? ?? Αύξηση κερδών 303,6% για 150 εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο!
Αύξηση κερδών 303,6% για 150 εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece