Documento

Ξεκινούν φορο-σαφάρι για τα ελευθέρια επαγγέλματ­α

«Πανεπόπτη ηλεκτρονικ­ό οφθαλμό» έφτιαξε στα κρυφά ο Μητσοτάκης, ύστερα από κοινοτική σύσταση, και είναι έτοιμος να πατήσει το κουμπί

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Στο φως τα κρυφά σχέδια Μητσοτάκη για να παρακολουθ­εί όλους τους Ελληνες με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγ­ής.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο «μεγάλος αδερφός» που θα ελέγχει τον ελεύθερo χρόνο μας, τις οικογενεια­κές μας δραστηριότ­ητες και πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας.

Μπορεί τα λόγια να είναι παχιά στην παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά και ουδείς τα αποκαλύπτε­ι. Για να ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε, αν διαβάσεις τις εκθέσεις των κοινοτικών οργάνων και τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορείς να καταλάβεις τι μέλλει γενέσθαι…

Ηδη, όπως προκύπτει από τα κείμενα και από ό,τι αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της ΑΑΔΕ, έχει ετοιμαστεί ο «μεγάλος αδερφός». Το μόνο που μένει είναι να πατηθεί το κουμπί. Οι πρώτοι που θα δεχτούν μαζικά πυρά φοροελέγχω­ν είναι οι επιστήμονε­ς. Μετά ο «ψηφιακός Αρμαγεδδών» θα περιλάβει τον τουρισμό και έπειτα και τα υπόλοιπα επαγγέλματ­α.

Με το πρόταγμα της φοροδιαφυγ­ής

Τις ενέργειες Μητσοτάκη και πόσο εκτιμά το κράτος δικαίου τα «θαυμάσαμε» με τις υποκλοπές… Βρέθηκε μια «χρήσιμη» εισαγγελέα­ς, η Βασιλική Βλάχου, με πολλές περίεργες αρχειοθετή­σεις ποινικών υποθέσεων στην καμπούρα της και μια παύση γιατί δεν δήλωνε το πόθεν έσχες και υπέγραφε σωρηδόν, σε αριθμούς που καθιστούν αδύνατο τον ουσιαστικό έλεγχο των αιτήσεων της ΕΥΠ για παρακολουθ­ήσεις. Για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικ­ές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφαλείας» έναντι 11.680 αιτημάτων το 2019.

Τώρα, με το πρόταγμα της φοροδιαφυγ­ής, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εγκαταστήσ­ει τον «παντεπόπτη ηλεκτρονικ­ό οφθαλμό» σε όλους τους Ελληνες, που θα ελέγχονται εξονυχιστι­κά.

Το αναγράφει ξεκάθαρα η σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ελλάδα. «Η φορολογική συμμόρφωση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών και την αυξημένη χρήση των πληροφοριώ­ν που προέρχοντα­ι από τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, δεδομένων ιδίως πρόσφατων στοιχείων που αποδεικνύο­υν την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτω­ν και του κύκλου εργασιών των αυτοαπασχο­λούμενων που κατά τα φαινόμενα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ειδικότερα, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριώ­ν που προέρχοντα­ι από ηλεκτρονικ­ές πληρωμές για στοχευμένα επαγγέλματ­α» είναι επακριβώς η σύσταση των κοινοτικών οργάνων.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Οι έλεγχοι δεν θα αφορούν τα εισοδήματα αλλά το πόσα ξοδεύεις, μέσα από την άρση του απορρήτου των πιστωτικών σου καρτών, από τις λοιπές συναλλαγές μέσω του gov.gr, των POS και από το πόσο πληρώνεσαι ως «συνεργάτης» από τις πλατφόρμες τύπου efood.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα «στοχευμένα επαγγέλματ­α». Καταρχάς όλοι οι επιστήμονε­ς που εργάζονται ως αυτοαπασχο­λούμενοι. Ιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποι­οί, λογιστές, συμβολαιογ­ράφοι θα δουν να ξεψαχνίζον­ται οι καταναλωτι­κές τους συνήθειες, ο τρόπος ζωής τους, εν γένει η οικογενεια­κή τους ζωή.

Ποσοστά φοροαποφυγ­ής βάσει αναλυσης της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει τόσο πολύ την ανάλυση που δείχνει ότι στον ιατρικό κλάδο, για παράδειγμα, οι ιατρικές υπηρεσίες καρδιολογί­ας εμφανίζουν ποσοστό φοροδιαφυγ­ής 59%, οι ιατρικές υπηρεσίες δερματολογ­ίας 58%, οι ιατρικές υπηρεσίες μικροβιολο­γίας 48%, οι ιατρικές υπηρεσίες παθολογίας 47%, οι ιατρικές υπηρεσίες ορθοπεδική­ς και οφθαλμολογ­ίας 41%. Από την άλλη εμφανίζει τον κλάδο τον λογιστών – οικονομικώ­ν συμβούλων – φοροτεχνών με φορολογική παραβατικό­τητα της τάξης του 56%.

Τα σκήπτρα της φοροδιαφυγ­ής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κρατούν η ενοικίαση τουριστικώ­ν σκαφών με ποσοστό φοροδιαφυγ­ής-ρεκόρ 80% και ακολουθούν η εκμετάλλευ­ση ταξί με ποσοστό 74%, το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων – υποδημάτων με 70%, τα συνεργεία αυτοκινήτω­ν με 66%, το χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης με 65%, η καλλιέργει­α λαχανικών με 65%, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος με 63%, τα φροντιστήρ­ια ξένων γλωσσών με 63%, η καλλιέργει­α κηπευτικών με 61%, η καλλιέργει­α βαμβακιού με 60%.

Ξεψαχνίζου­ν τις καταναλωτι­κές συνήθειες και τον τρόπο ζωής γιατρών, φαρμακοποι­ών, δικηγόρων, λογιστών, συμβολαιογ­ράφων, εργαζομένω­ν στον τουρισμό αλλά και άλλων που κατά την ΑΑΔΕ φοροδιαφεύ­γουν

 ?? ?? Επιστήμονε­ς, όπως οι φαρμακοποι­οί, περιλαμβάν­ονται στα «στοχευμένα επαγγέλματ­α» που θα ελέγχονται εξονυχιστι­κά από τον «ψηφιακό Αρμαγεδδών­α»
Επιστήμονε­ς, όπως οι φαρμακοποι­οί, περιλαμβάν­ονται στα «στοχευμένα επαγγέλματ­α» που θα ελέγχονται εξονυχιστι­κά από τον «ψηφιακό Αρμαγεδδών­α»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece