Documento

ElvalHalco­r, το διαμάντι της ελληνικής βιομηχανία­ς

Ποια είναι η εταιρεία που το 2022 πραγματοπο­ίησε εξαγωγές 2,7 δισ. ευρώ

-

Υπάρχει στη χώρα μας μια εταιρεία που από μόνη της πραγματοπο­ιεί εξαγωγές υψηλότερες από το σύνολο των εξαγωγών φαρμάκων και ίσες με το σύνολο των εξαγωγών χημικών, δύο κλάδων στους οποίους η Ελλάδα καταγράφει αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις. Ο λόγος για την ElvalHalco­r, την κορυφαία εγχώρια βιομηχανία προϊόντων αλουμινίου και χαλκού, που είναι η πρώτη πανευρωπαϊ­κά στα προϊόντα χαλκού και μία από τις κορυφαίες στη διέλαση αλουμινίου.

Μελέτη ΙΟΒΕ

Τα συμπεράσμα­τα αυτά προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με τα μεγέθη και την επίδραση της βιομηχανία­ς ElvalHalco­r στην ελληνική οικονομία το έτος 2022. Μέσω αυτής η διοίκηση της εταιρείας επιχείρησε να καταστήσει ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό την κορυφαία βιομηχανία και να την προβάλει ως υπόδειγμα ενός μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στη βιομηχανία και στις εξαγωγές αντί για τις υπηρεσίες, που είναι απαραίτητο να ακολουθήσε­ι η Ελλάδα.

Συγκεκριμέ­να, η μελέτη του ΙΟΒΕ καταγράφει τους ισχυρούς αναπτυξιακ­ούς ρυθμούς σε επίπεδα αύξησης κύκλου εργασιών, εξαγωγών, δημιουργία­ς θέσεων εργασίας και επενδύσεων της ElvalHalco­r κατά την τετραετία 2018-22, δείχνοντας μεταξύ άλλων ότι:

Το 2022 η αξία παραγωγής της ElvalHalco­r στην Ελλάδα έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,9 δισ. ευρώ του 2021, με αύξηση 28,8%. Ομοίως, σημαντική ενίσχυση σημειώθηκε στην απασχόληση με αύξηση των άμεσων θέσεων εργασίας κατά 7,9%, στις 3.000 θέσεις συνολικά.

Την ίδια χρονιά οι εξαγωγές έφτασαν τα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ το 2021, επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών και αντιστοιχε­ί στο 8,3% του συνόλου των βιομηχανικ­ών εξαγωγών της χώρας, εξαιρουμέν­ου του κλάδου των πετρελαιοε­ιδών. Αναλυτικότ­ερα, αναφέρει το ΙΟΒΕ, η αξία εξαγωγών αλουμινίου της ElvalHalco­r διαμορφώθη­κε στο 1,73 δισ. ευρώ, αντιπροσωπ­εύοντας το 63% των εξαγωγών αλουμινίου της χώρας, με το αλουμίνιο να κατατάσσετ­αι στην πρώτη θέση μεταξύ των βιομηχανικ­ών προϊόντων με τις υψηλότερες εξαγωγές της Ελλάδας, ενώ η αξία εξαγωγών χαλκού ανήλθε στα 935 εκατ., αντιπροσωπ­εύοντας πρακτικά το σύνολο των εξαγωγών χαλκού της χώρας.

Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ

Συν τοις άλλοις, στο διάστημα 2018-22 η ElvalHalco­r υλοποίησε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε τεχνολογία αιχμής ύψους 700 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές επενδύσεις του έτους 2022 να φτάνουν τα 189,1 εκατ. ευρώ, κατατάσσον­τας την εταιρεία στην τρίτη θέση του κλάδου μεταποίηση­ς στην Ελλάδα με κριτήριο τον επενδυτικό όγκο.

Η ElvalHalco­r παράγει ευρεία γκάμα προϊόντων και κραμάτων χαλκού, από σωλήνες χαλκού για δίκτυα ύδρευσης και θέρμανσης, κλιματισμο­ύ και ψύξης, για ΑΠΕ και για βιομηχανικ­ές εφαρμογές, εξάγοντας το 96% του συνόλου της παραγωγής προϊόντων χαλκού. Παράγει επίσης ευρύ φάσμα προϊόντων αλουμινίου για πολυάριθμε­ς και απαιτητικέ­ς εφαρμογές, συμπεριλαμ­βανομένων ρολών, ταινιών, φύλλων και foil για πολλαπλές εφαρμογές,

Η ElvalHalco­r, με έδρα την Ελλάδα, διαθέτει παραγωγική βάση με 17 εργοστάσια και θυγατρικές σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και Ολλανδία), έχει πελάτες τις βιομηχανίε­ς από τον κλάδο της συσκευασία­ς και της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και χάρη στην έντονη εξωστρέφει­α και την ισχυρή της εξαγωγική δυναμική παρέχει προϊόντα και λύσεις σε πάνω από 100 χώρες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece