Documento

Γρήγορο ίντερνετ και για «μη προνομιούχ­ες» περιοχές

Προκηρύχθη­κε έργο 870 εκατ. ευρώ για οπτικές ίνες σε όλη την ελληνική περιφέρεια

-

Από τη στιγμή που η ανάπτυξη της σταθερής τηλεπικοιν­ωνιακής υποδομής της χώρας βασίζεται σε ιδιωτικές επενδύσεις ήταν λογικό οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι που ενδιαφέρον­ταν για την αναβάθμιση της υποδομής των δικτύων τους να επικεντρωθ­ούν στις πιο πυκνοκατοι­κημένες περιοχές, όπου θα είχαν πιθανότητε­ς για αναλογικά περισσότερ­ους πελάτες με βάση τις αναβαθμισμ­ένες υποδομές.

Οταν προέκυψε το θέμα της εγκατάστασ­ης υποδομής οπτικών ινών οι πάροχοι ακολούθησα­ν την ίδια πρακτική, με αποτέλεσμα περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα να μην έχουν προοπτική πρόσβασης στο γρήγορο ίντερνετ.

Το προφίλ του έργου

Προκειμένο­υ λοιπόν να καλυφθούν και αυτές οι «άγονες» από δίκτυα οπτικών ινών περιοχές προκηρύχθη­κε το έργο «UltraFast Broadband». Πρόκειται για έργο προϋπολογι­σμού 870 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την ΕΕ), προκειμένο­υ να αποκτήσουν πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφ­θεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Για τον λόγο αυτό δημιουργήθ­ηκαν επτά γεωγραφικέ­ς ζώνες (LOT) προκειμένο­υ οι ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες να επιλέξουν εκείνες που θα τις ενδιέφεραν.

Ολοκλήρωση σε τρία χρόνια

Πριν από μερικές ημέρες έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του ομίλου ΟΤΕ προκειμένο­υ ο τελευταίος να αναλάβει την ανάπτυξη οπτικών ινών στις τρεις από τις επτά περιοχές που αντιστοιχο­ύν σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις. Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών θα ξεκινήσει σταδιακά στις περιοχές όπου ολοκληρώνε­ται η εγκατάστασ­η των οπτικών ινών, με τις πρώτες εμπορικά διαθέσιμες περιοχές να αναμένοντα­ι μέσα στο 2024. Μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχει παραχωρηθε­ί το σύνολο των υποδομών, ενώ προβλέπετα­ι πως έπειτα από 23 χρόνια οι συγκεκριμέ­νες υποδομές μεταφέροντ­αι στην κατοχή του δημοσίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece