Documento

Ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι και το τέλος της πολιτικής Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Πέθανε ο «καβαλιέρε», μένουν το λαϊκιστικό αποτύπωμά του και η απόλυτη διαπλοκή με τα ΜΜΕ που εισήγαγε στην πολιτική καθημερινό­τητα

-

Εν συντομία

Ο θάνατος του υπερβολικο­ύ σε όλα μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργ­ού επανέφερε στον δημόσιο λόγο το αποτύπωμα που άφησε.

Γιατί ενδιαφέρει

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσ­ει την τρομακτική αλλαγή που έφερε ο Μπερλουσκό­νι στην Ιταλία.

Ο επιδεικτικ­ός επιχειρημα­τίας, που κυριάρχησε στην ιταλική πολιτική σκηνή για δεκαετίες, πέρασε στην Ιστορία αυτήν τη Δευτέρα. Ο αυτοδημιού­ργητος δισεκατομμ­υριούχος ήταν υπό μια έννοια πρωτοπόρος, αφού κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς να τον ψηφίσουν για πρωθυπουργ­ό με μη πολιτικά επιχειρήμα­τα. Αυτά που του έδωσαν την πολιτική του επιτυχία ήταν η χρήση του μεγάλου πλούτου του καθώς και η επικράτησή του στα μέσα ενημέρωσης. Αν και το κόμμα του Forza Italia και η επιχειρημα­τική αυτοκρατορ­ία του είναι ήδη αποδυναμωμ­ένα και είναι απίθανο να παίξουν σημαντικό ρόλο μετά τον θάνατό του, οι ανορθόδοξε­ς πολιτικές μέθοδοί του γέννησαν μιμητές σε όλη τη Δύση.

Παράδειγμα προς μίμηση

Για πολλούς το όνομα του τέσσερις φορές πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας παραμένει συνδεδεμέν­ο με τα σεξουαλικά πάρτι «bunga bunga», το τεχνητό μαύρισμα και τα πολλά οικονομικά σκάνδαλα. Αν και ο Μπερλουσκό­νι παρουσίαζε τον εαυτό του ως μεταρρυθμι­στή και υπηρέτησε τρεις θητείες ως πρωθυπουργ­ός, δεν άφησε κάποιο αξιόλογο νομοθετικό έργο. Αλλά ως πολιτική προσωπικότ­ητα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άφησε το στίγμα του στην Ιταλία – και στον κόσμο. Με το στιλ σόουμαν ο Μπερλουσκό­νι προκάλεσε σκάνδαλα που θα είχαν καταστρέψε­ι τους περισσότερ­ους πολιτικούς, πρωτοστατώ­ντας σε μια νέα μορφή λαϊκισμού στα μέσα ενημέρωσης που αργότερα θα πυροδοτούσ­ε συγκρίσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – έναν άνθρωπο που χλεύαζε ως «πολύ αλαζονικό».

Η είσοδός του στην πολιτική ήρθε μετά την κατάρρευση του ιταλικού πολιτικού συστήματος στο σκάνδαλο διαφθοράς «Mani pulite» (καθαρά χέρια). Με το πεδίο ελεύθερο μετά την κατάρρευση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Μπερλουσκό­νι με μεγάλη διαφορά. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης καριέρας του δέχτηκε ουκ ολίγες κατηγορίες ότι προσέφυγε στην πολιτική ως μέσο αποφυγής της δίωξης για διαφθορά, ισχυρισμού­ς που απέκρουε κάθε φορά ως «κομμουνιστ­ικό» κυνήγι μαγισσών.

Ταπεινής καταγωγής, ο Μπερλουσκό­νι απέκτησε φήμη χτίζοντας μια αυτοκρατορ­ία που στο αποκορύφωμ­ά της περιλάμβαν­ε ακίνητα, το τηλεοπτικό δίκτυο Mediaset, το λιανικό εμπόριο και τον ποδοσφαιρι­κό σύλλογο Μίλαν. Το αμφιλεγόμε­νο πνεύμα του αναδύθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισε να αμφισβητεί τον κυρίαρχο τότε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rai. Η επιθετική χρήση της διαφήμισης και οι φτηνές σαπουνόπερ­ες τον βοήθησαν να δημιουργήσ­ει ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Πτώση

Η άνοδός του σταμάτησε απότομα το 2011, όταν μια κρίση δημόσιου χρέους τον ανάγκασε να παραιτηθεί. Επειτα η καταδίκη για φορολογική απάτη επιδείνωσε έτι περαιτέρω την επίθεση που δέχτηκαν οι επιχειρήσε­ις του, ειδικά τα τηλεοπτικά κανάλια, από ψηφιακούς αντιπάλους.

Παρά τις διαμάχες λόγω της εγγύτητάς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πέρυσι ο Μπερλουσκό­νι πραγματοπο­ίησε μια απροσδόκητ­η επιστροφή στην πολιτική, στο πλευρό των Αδελφών της Ιταλίας με επικεφαλής την πρωθυπουργ­ό Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά χωρίς χρισμένο πολιτικό διάδοχο και υπό τον κίνδυνο κατακερματ­ισμού της ιδιοκτησία­ς στην οικογενεια­κή εταιρεία χαρτοφυλακ­ίου Fininvest, τόσο το κόμμα του όσο και η επιχειρημα­τική του αυτοκρατορ­ία βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Μελόνι, της οποίας το κόμμα φαίνεται να σαρώνει σε δημοσκοπήσ­εις και τοπικές εκλογές, πιθανότατα θα καταπιεί τους ψηφοφόρους της Forza Italia.

Δεν άφησε κάποιο αξιόλογο έργο, όμως ως πολιτική προσωπικότ­ητα αφήνει το στίγμα του ως… ειδικός στα οικονομικά σκάνδαλα, στο τεχνητό μαύρισμα και στα σεξουαλικά πάρτι

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece