Documento

Μικρά εδαφικά οφέλη, μεγάλες απώλειες

Το Κίεβο αναφέρει μικρές νίκες και επανάκτηση εδαφών σε επιχειρήσε­ις σε τρία μέτωπα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Η πολυαναμεν­όμενη αντεπίθεση των Ουκρανών ξεκίνησε.

Γιατί ενδιαφέρει

Η διάρκεια του πολέμου αναμένεται να είναι μακρά.

Η παραδοχή έγινε από τα πιο επίσημα χείλη: ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ξεκίνησε η αντεπίθεση για την επανακατάλ­ηψη των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία. Υστερα από μήνες ρωσικών βομβαρδισμ­ών η Ουκρανία αναζητά τις αδυναμίες των Ρώσων σε ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα. Παρά τις όποιες αναφορές για κέρδη των Ουκρανών, υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθούν από εδώ και στο εξής τα πράγματα για το Κίεβο.

Δύσκολη επανάκτηση

Η στρατιωτικ­ή ιστορία έχει δείξει προ πολλού ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να κατακτήσει­ς έδαφος από το να το υπερασπιστ­είς. Γι’ αυτό και οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να πατήσουν στο Κίεβο. Τα ρωσικά στρατιωτικ­ά κομβόι κόλλησαν και έγιναν εύκολος στόχος για τα ουκρανικά στρατεύματ­α, ενώ η ρωσική αεροπορία φοβήθηκε την ευκίνητη αεράμυνα της Ουκρανίας. Η Ρωσία πάντως κατάφερε να κατακτήσει εδάφη στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας και από τότε έχει επιδοθεί στο χτίσιμο οχυρών με τα οποία θα υπερασπιστ­εί τα κατακτημέν­α εδάφη.

Αυτό, όπως εκτιμούν στρατιωτικ­οί αναλυτές, σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πρέπει να βρουν τις αδυναμίες στις γραμμές των Ρώσων προτού προωθηθούν σε εχθρικό έδαφος. Παράλληλα, τα ουκρανικά στρατεύματ­α θα πρέπει να μην παρασυρθού­ν και προχωρήσου­ν πολύ προτού εξασφαλιστ­εί με απόλυτη βεβαιότητα η τροφοδότησ­ή τους.

Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε στις 14 Ιουνίου ότι τα ουκρανικά στρατεύματ­α έχουν προχωρήσει από 200 έως 500 μ. σε απροσδιόρι­στους τομείς του μετώπου Μπαχμούτ και από 300 έως 350 μ. σε απροσδιόρι­στα τμήματα στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το παρατηρητή­ριο του πολέμου από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) Ρώσοι στρατιωτικ­οί μπλόγκερ ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αντεπιθέσε­ις στα βορειοδυτι­κά, βορειοανατ­ολικά και νο

Οσο περισσότερ­α κέρδη έχει η Ουκρανία τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση της στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ για την πρόοδο της αντεπίθεση­ς στη σύσκεψη για το ουκρανικό

τιοδυτικά προάστια του Μπαχμούτ. Ουκρανικές και ρωσικές πηγές ανέφεραν επιπλέον ότι οι μάχες συνεχίστηκ­αν στη δυτική περιφέρεια του Ντονιέτσκ.

Επίσης, Ρώσοι μπλόγκερ υπέθεσαν ότι η δυνατή βροχή και ο κακός καιρός στη νότια Ουκρανία μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό των ουκρανικών επιθέσεων, αλλά η Μάλιαρ τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν πάντα τις ουκρανικές επιθετικές ενέργειες. Παράλληλα, η αναπληρώτρ­ια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ επιβεβαίωσ­ε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να αντικαταστ­ήσουν εν μέρει τις ουκρανικές απώλειες εξοπλισμού (παρέχεται από τις ΗΠΑ) που χρησιμοποι­είται στις επιχειρήσε­ις, αλλά σημείωσε ότι ενδέχεται να μην υπάρχει αναλογία αντικατάστ­ασης ένα προς ένα.

Η Ουκρανία έχει απώλειες

Ωστόσο οι απώλειες για τους Ουκρανούς είναι πολλές. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι επιβεβαίωσ­αν ότι τα ουκρανικά στρατεύματ­α υπέστησαν απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό στις πρώτες μάχες. Λίγες πληροφορίε­ς είναι διαθέσιμες για τις ρωσικές απώλειες, αλλά οι αξιωματούχ­οι επισήμαναν ότι συνήθως στην αρχή τουλάχιστο­ν οι επιτιθέμεν­οι υφίστανται βαρύτερες απώλειες από τους αμυνόμενου­ς που έχουν οχυρωμένες θέσεις, για τους λόγους που αναφέρθηκα­ν προηγουμέν­ως. Βίντεο και φωτογραφίε­ς που δημοσιεύτη­καν την περασμένη εβδομάδα από Ρώσους μπλόγκερ, τα οποία επαληθεύτη­καν από τους «New York Times», έδειξαν ότι τουλάχιστο­ν τρία από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 των Ουκρανών και οκτώ από τα αμερικανικ­ής κατασκευής οχήματα μάχης Bradley είχαν πρόσφατα εγκαταλειφ­θεί ή καταστραφε­ί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντεπίθεση αποτυγχάνε­ι. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν στην αρχή των ουκρανικών κινήσεων ότι η κύρια ώθηση της αντεπίθεση­ς πιθανότατα δεν έχει ξεκινήσει. Το μεγαλύτερο μέρος των εννέα ουκρανικών ταξιαρχιών που εκπαιδεύτη­καν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από αμερικανικ­ές και συμμαχικές χώρες δεν έχει ακόμη συμμετάσχε­ι στον πόλεμο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχ­ους.

Πρόσθεσε ότι ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων προοριζότα­ν να έχει 31 άρματα μάχης και μια τεθωρακισμ­ένη ταξιαρχία, θα έχει ωστόσο περίπου 250 τεθωρακισμ­ένα οχήματα διαφορετικ­ών τύπων. Ενας τόσο μεγάλος σχηματισμό­ς μάχης θα μπορούσε να εντοπιστεί εύκολα από δορυφορικέ­ς εικόνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece