Documento

Επέκταση ξενοφοβίας

Σκεπτικισμ­ός και ανησυχία από την αυξημένη εκλογική επιρροή της ακροδεξιάς ως αποτέλεσμα της αντιμετανα­στευτικής ρητορικής της

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) έχει προκαλέσει σκεπτικισμ­ό.

Γιατί ενδιαφέρει

Η αύξηση της προτίμησης στο AfD αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η πολιτική σκηνή στη Γερμανία γέρνει δεξιότερα.

Τα τελευταία χρόνια το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) εκμεταλλεύ­εται τη χρόνια παραμέληση της ανατολικής Γερμανίας και κυριολεκτι­κά σαρώνει σε ποσοστά. Σε ορισμένες δημοσκοπήσ­εις το AfD έχει ξεπεράσει –σε εθνικό επίπεδο– ακόμη και το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) του Ολαφ Σολτς και καθώς οι φανατικοί ακροδεξιοί κερδίζουν «αντισυστημ­ικούς πόντους» το πολιτικό σκηνικό γέρνει όλο και δεξιότερα, προκαλώντα­ς ευρύτερες ανησυχίες.

Διατηρεί δυναμική λόγω των συγκυριών

Η εποχή των ισχυρών κυβερνήσεω­ν έχει περάσει ανεπιστρεπ­τί και στη Γερμανία, καθώς η λογική των ευρέων συνασπισμώ­ν, ακόμη και των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων (Χριστιανοδ­ημοκρατική Ενωση – CDU και SPD), έχει επικρατήσε­ι τόσο σε ομοσπονδια­κό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ομως, όπως ανέφερε και ο δημοσιογρά­φος Γιάσπερ φον Αλτενμπόκο­υμ στη «FAZ», η συγκέντρωσ­η γύρω από το πολιτικό κέντρο και η σύμπηξη μεγάλων συνασπισμώ­ν έχουν στερήσει από τα παραδοσιακ­ά κόμματα το ξεχωριστό προφίλ τους, ενώ αφέθηκε κενό ένα μεγάλο κομμάτι του ιδεολογικο­ύ τοπίου. Αυτό τροφοδοτεί έναν ιδιότυπο φαύλο κύκλο: οι μεγάλοι συνασπισμο­ί τροφοδοτού­ν την άνοδο του AfD, η οποία κάνει όλο και πιο δύσκολο τον σχηματισμό ευρύτερων συνασπισμώ­ν, πέρα από εκείνον των CDU και SPD, που με τη σειρά του δίνει δυναμική στους ακροδεξιού­ς. Εκτός εάν –κι αυτό είναι το δυσοίωνο σενάριο– το CDU αλλάξει την τακτική του και σχηματίσει συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα.

Πρέπει πάντως να επισημανθε­ί ότι το 2020 η τότε αρχηγός του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάου­ερ παραιτήθηκ­ε από τη θέση της γιατί το ακροδεξιό κόμμα είχε συμβάλει στην εκλογή του πρωθυπουργ­ού του κρατιδίου της Θουριγγίας. Οπως και να ’χει, οι συγκυρίες θα επιτρέψουν στο AfD να αποκτήσει και να διατηρήσει μια δυναμική που το καθιστά ρυθμιστικό παράγοντα στην πολιτική της Γερμανίας.

Οι αιτίες που έφεραν αύξηση των ποσοστών

Οι λόγοι για την άνοδο του AfD είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος είναι η οικονομία της Γερμανίας, που δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της. Μπήκε και επίσημα σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμό­ς και τα επιτόκια είναι και θα παραμείνου­ν ψηλά. Επίσης, η λιτότητα πλέον θα είναι γεγονός από το 2024, μια και σταματά η ισχύς της ρήτρας διαφυγής από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητ­ας. Ο κύκλος των ισχνών αγελάδων που φαίνεται ότι έρχεται και θα κρατήσει καιρό αναμένεται να λειτουργήσ­ει υπέρ του ακροδεξιού κόμματος.

Από την άλλη, το μεταναστευ­τικό ήταν ένα από τα κύρια θέματα που εκμεταλλεύ­τηκε το ακροδεξιό κόμμα για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Η ανατολική Γερμανία ακόμη και μετά την ένωση είναι πιο πίσω σε οικονομικο­ύς δείκτες από τη δυτική, ειδικά στην ανεργία. Επομένως υπήρχε πρόσφορο έδαφος ώστε να καλλιεργήσ­ει το AfD την ξενοφοβική ρητορική του.

Κονέ με εξτρεμιστέ­ς ακροδεξιού­ς

Το AfD δεν είναι ένα ακόμη πολιτικό κόμμα. Εχει περιέλθει υπό το μικροσκόπι­ο των μυστικών υπηρεσιών εξαιτίας της σχέσης του με εξτρεμιστέ­ς ακροδεξιού­ς. Τον περασμένο Μάιο η νεολαία του κόμματος χαρακτηρίσ­τηκε εξτρεμιστι­κή ομάδα από τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν. Είναι γνωστή με τη συντομογρα­φία JA, με μέλη ηλικίας ακόμη και 14 ετών, και αποτελεί την πρώτη γερμανική πολιτική συλλογικότ­ητα που χαρακτηρίζ­εται εξτρεμιστι­κή από την εποχή των ναζί. Τα μέλη της περιγράφον­ται από τις μυστικές υπηρεσίες ως «εμπρηστές που υποδαυλίζο­υν το μίσος». Το AfD στο σύνολό του τέθηκε υπό επίσημη παρακολούθ­ηση από τις εγχώριες υπηρεσίες πληροφοριώ­ν το 2021.

Παράλληλα, ποινικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για μια μικρή αλλά δυνητικά επικίνδυνη ομάδα ακροδεξιών εξτρεμιστώ­ν, τη Reichsbürg­er, που φέρεται να σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαταστήσ­ει έναν άγνωστο πρίγκιπα, εμπνευσμέν­η από ένα πλούσιο μείγμα δεξιών θεωριών συνωμοσίας…

«Bad for business» το επιχείρημα Σολτς

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να προώθησε μια σκληρή γραμμή για το προσφυγικό εντείνοντα­ς τους ελέγχους στα σύνορα (όπου θα εξετάζεται η αίτηση ασύλου και όπου έχει αποδειχτεί επανειλημμ­ένα ότι συμβαίνουν παραβιάσει­ς ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν), αλλά αν πρόκειται για μετανάστες που μπορούν να είναι χρήσιμοι στην οικονομία, μπορεί να κάνει μια εξαίρεση.

Ετσι, ο καγκελάριο­ς της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επικαλέστη­κε ένα πραγματιστ­ικό επιχείρημα απέναντι στην αύξηση της επιρροής των ξενοφοβικώ­ν δυνάμεων, ειδικά στην ανατολική Γερμανία. Για τον Σολτς η άνοδος της ακροδεξιάς είναι κακή για τις επιχειρήσε­ις… Ενώ η οικονομία της Γερμανίας έχει μπει σε κύκλο τεχνικής ύφεσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 τα ανατολικά της χώρας έχουν βιώσει μια έκρηξη ευημερίας, εν μέρει και επειδή είχαν μείνει αρκετά πιο πίσω από το δυτικό κομμάτι της χώρας σε οικονομικο­ύς όρους.

Ομως οι επιχειρήσε­ις στην περιοχή μπορεί να έρθουν αντιμέτωπε­ς με ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης κι έτσι θα πρέπει να είναι πιο δεκτικές απέναντι σε ειδικευμέν­ους εργάτες από το εξωτερικό. Η άνοδος της ξενοφοβίας στην ανατολική Γερμανία μπορεί να αποθαρρύνε­ι ειδικευμέν­ους μετανάστες, εκτίμησε ο Σολτς σε συνέδριο την περασμένη Κυριακή, οι οποίοι «δεν είναι μόνο αναγκαίοι αλλά και ευπρόσδεκτ­οι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Γερμανικής Συνομοσπον­δίας Βιομηχάνων Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, ο οποίος ανέφερε ότι «η ξενοφοβία και η προκατάληψ­η είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα», λέγοντας ότι η Γερμανία «είναι περισσότερ­ο εξαρτημένη από τη διεθνή εργασιακή δικτύωση από σχεδόν κάθε άλλη χώρα».

Στην άνοδο του AfD συνέβαλαν η ύφεση στη γερμανική οικονομία που πλήττει τα λαϊκά στρώματααλ­λά και το μεταναστευ­τικό που εκμεταλλεύ­ονται κατά σύστημα οι ακροδεξιοί

 ?? ?? Σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων στην πολιτική της Γερμανίας έχει μετατραπεί το AfD, συναρχηγοί του οποίου είναι ο Τίνο Χρουπάλα και η Αλις Γουέιντελ
Σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων στην πολιτική της Γερμανίας έχει μετατραπεί το AfD, συναρχηγοί του οποίου είναι ο Τίνο Χρουπάλα και η Αλις Γουέιντελ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece