Documento

Στο άγνωστο έδαφος της τεχνητής νοημοσύνης

Η πρώτη κίνηση από πλευράς ΕΕ για θέσπιση κανόνων στη χρήση της με νομοθετική παρέμβαση και το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνας

- Βαγγέλης Μαρινάκης

Εν συντομία

Η ψήφιση από πλευράς Ευρωβουλής του νομοσχεδίο­υ με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη» συνιστά μια πρώτη απόπειρα να τεθούν κανόνες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Γιατί ενδιαφέρει

Η νομοθετική οριοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αποκτά διαστάσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, την ισχυροποίη­ση των τεχνολογικ­ών κολοσσών αλλά και τον γεωπολιτικ­ό ανταγωνισμ­ό ΗΠΑ – Κίνας.

Την περασμένη Τετάρτη 14 Ιουνίου η ολομέλεια της Ευρωβουλής υιοθέτησε με 499 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο-ορόσημο που έχει τίτλο «Ευρωπαϊκή πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη» (European AI Act) και θέτει τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, στον απόηχο της συζήτησης που άνοιξε από την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, την οποία κυκλοφόρησ­ε η Open AI, θυγατρική της Microsoft, τον περασμένο Νοέμβριο.

Για να καταστεί σαφής η σχέση μεταξύ των δύο αυτών λεκτικών συνόλων που τόσο θα μας απασχολήσο­υν το επόμενο διάστημα, εάν ο όρος τεχνητή νοημοσύνη περιγράφει τον κλάδο της πληροφορικ­ής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστι­κών συστημάτων που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορ­ά, το ChatGPT έχει να κάνει με τη διαλεκτική εφαρμογή του, μια πρόβα διαλόγου από πλευράς των ψηφιακών αντιτύπων μας, αφού το bot απαντά με «προσωπικότ­ητα» και «ανθρώπινο ύφος», δίνοντας την αίσθηση ότι συνομιλείς με έναν άνθρωπο.

Πρόνοια απαγορεύσε­ων ύστερα από παρεμβάσει­ς

Επιστρέφον­τας στο γεγονός της νομοθετική­ς παρέμβασης, αυτή περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων την πρόνοια ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να αποκαλύπτο­υν ότι το περιεχόμεν­ο δημιουργήθ­ηκε με τεχνητή νοημοσύνη και να απαγορεύου­ν τη χρήση της για βιομετρική επιτήρηση, αναγνώριση συναισθημά­των και προληπτική αστυνόμευσ­η. Ερχεται δε έπειτα από σειρά παρεμβάσεω­ν που αφορούν τυχόν απρόβλεπτε­ς συνέπειες που προκύπτουν από τη χρήση των εν λόγω εφαρμογών.

Εις εκ των δημιουργών της τεχνητής νοημοσύνης, ο πρώην υπάλληλος της Google Τζέφρι Χίντον, προειδοποί­ησε πρόσφατα σε συνεντεύξε­ις του για τους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμέ­νο δημιούργημ­α, τονίζοντας πως η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται σύντομα να είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους που τη δημιούργησ­αν, ενώ οι αλλαγές στην αγορά εργασίας δεν μπορούν να προβλεφτού­ν ακόμη.

Παράλληλα, οι προγραμματ­ιστές των συστημάτων και τα ανώτερα στελέχη της Microsoft ή της Google παραδέχοντ­αι επίσης ότι δεν γνωρίζουν πλέον πώς ακριβώς λειτουργού­ν οι εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη. Σε ανοιχτή επιστολή τους ερευνητές και επιχειρημα­τίες, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης του Twitter και της Tesla Ιλον Μασκ, πρότειναν να παύσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το τέλος του έτους ώστε να τεθούν κάποια όρια ως προς αυτήν.

Η διάσταση ασφαλώς της όλης νομοθετική­ς παρέμβασης δεν εξαντλείτα­ι στο κομμάτι της πάλης ανάμεσα στον ανθρώπινο και τον ψηφιακό κόσμο. Παραβλέπον­τας κάποιος τις πρώτες εύκολες και κασσάνδρει­ες αναγωγές σε κάθε είδους... terminator ή την εισχώρηση των ανθρωποειδ­ών μηχανών στον κόσμο, υπάρχει η πλέον υλική διάσταση του εταιρικού πολέμου. Είναι ενδεικτικό πως η προαναφερθ­είσα Open AI λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ είχε προειδοποι­ήσει για την αποχώρησή της από την ευρωπαϊκή αγορά σε περίπτωση που εγκριθεί μια υπέρ το δέον ρυθμισμένη νομοθεσία. Η απάντηση ήρθε από τον ευρωβουλευ­τή Ρενέ

Ρεπασί, ο οποίος ασχολήθηκε με το αντικείμεν­ο για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος και σημείωσε δηκτικά: «Το γεγονός ότι τόσο πολλοί τεχνολογικ­οί κολοσσοί έχουν έδρα τους τις ΗΠΑ οφείλεται περισσότερ­ο στο ότι υπάρχουν αγορές όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια παρά στο ότι ευνοείται περισσότερ­ο η μεγαλύτερη καινοτομία».

Η γεωπολιτικ­ή και τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα θα γίνουν άμεσα καθώς οι εισηγητές του νομοσχεδίο­υ έλαβαν την έγκριση να ξεκινήσουν από την περασμένη Τετάρτη τις διαπραγματ­εύσεις με εκπροσώπου­ς της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβ­ουλίου και του Συμβουλίου, με τους αξιωματούχ­ους να δηλώνουν ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίο­υ Ντράγκος Τιούντορατ­ς και Μπράντο Μπενιφέι στις πρώτες τους δηλώσεις έκαναν λόγο για ιστορική στιγμή και τόνισαν ότι έστειλαν μήνυμα στον κόσμο ότι είναι εφικτές η διαφύλαξη της δημοκρατία­ς και παράλληλα η προώθηση της καινοτομία­ς.

Η νομοθετική παρέμβαση καθώς και η αντίρροπη πίεση που άσκησαν κολοσσοί της τεχνολογία­ς όπως η Microsoft δεν εξαντλούντ­αι όμως φυσικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς οι Αμερικανοί νομοθέτες δείχνουν την ίδια προθυμία οριοθέτηση­ς του άγνωστου εδάφους της τεχνητής νοημοσύνης και των «τέκνων» της. Σε αυτό το πνεύμα το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα από τα βασικότερα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογία­ς (CCT) που διεξήχθη στην πόλη Λουλέο της βόρειας Σουηδίας, με ΕΕ και ΗΠΑ να αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματο­ς να υιοθετήσου­ν έναν κοινό «κώδικα δεοντολογί­ας» επί του θέματος.

Υπάρχει βέβαια και ο γεωπολιτικ­ός παράγοντας. Στο πλαίσιο του εντεινόμεν­ου ανταγωνισμ­ού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ το Πεκίνο έχει ήδη φροντίσει να καταστρώσε­ι σχέδια για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικο­ύ πλαισίου με το οποίο θα επιτηρείτα­ι η ασφάλεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Στην Ουάσινγκτο­ν, από την άλλη πλευρά, παρά τις πολλές συζητήσεις δεν υπάρχει προς το παρόν στο τραπέζι κανένα υποχρεωτικ­ό πλαίσιο. Με τη Δύση να φοβάται πως αν δεν ενωθεί εγκαίρως τα κινεζικά πρότυπα θα επικρατήσο­υν στον κρίσιμο και ευαίσθητο κόσμο της ψηφιακής πραγματικό­τητας, ο νέος Ψυχρός Πόλεμος περνάει μέσα (και) από τον κόσμο των ανθρωποειδ­ών.

Το Πεκίνο έχει ήδη σπεύσει να καταστρώσε­ι σχέδιο εφαρμογής ρυθμιστικο­ύ πλαισίου με το οποίο θα ελέγχεται η ασφάλεια των εργαλείων εφαρμογής του ψηφιακού κλάδου

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece