Documento

Τι μας άφησε ο «Unabomber»

Γιατί ένας Ελληνας να ενδιαφέρετ­αι για την είδηση ότι ο Αμερικανός τρομοκράτη­ς αυτοκτόνησ­ε στο κελί του;

- Πάνος Χρυσόπουλο­ς

Εν συντομία

Ο θάνατος του Τεντ Καζίνσκι, γνωστού ως «Unabomber», έκανε τον γύρο του κόσμου και το Documento απευθύνθηκ­ε στον Πάνο Χρυσόπουλο, υποψήφιο διδάκτορα Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, για να σκιαγραφήσ­ει τον επιδραστικ­ό διανοούμεν­ο τον οποίο μελετάει στο πλαίσιο της διδακτορικ­ής του έρευνας.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ψηφιακή αποθέωση ενός εχθρού της τεχνολογία­ς.

Στις 10 Ιουνίου η μετάδοση της είδησης ότι ο Τεντ Καζίνσκι, γνωστός με το προσωνύμιο «Unabomber», αυτοκτόνησ­ε στο κελί του στο Ιατρικό Κέντρο Butner της Νότιας Καρολίνας, στο οποίο νοσηλευότα­ν από το 2021, έκανε τον γύρο των ΗΠΑ και διαδόθηκε με ταχύτητα σε όλο τον κόσμο. Η είδηση φυσιολογικ­ά ενεργοποίη­σε δημοσιογρά­φους και αναλυτές να αρθρογραφή­σουν για τον βίο του και τη σχέση με την τρομοκρατί­α. Σε αυτήν τη συζήτηση θα ενταχθεί και το παρόν άρθρο, στο οποίο θα εξηγήσουμε και πώς σχετίζεται ο «Unabomber» με τη χώρα μας.

Η διάνοια στα μαθηματικά που έπαιζε με βόμβες

O Τεντ Καζίνσκι γεννήθηκε το 1942 στο Σικάγο. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ με υποτροφία. Από πολύ νωρίς θεωρήθηκε διάνοια στα μαθηματικά, τη διδασκαλία των οποίων υπηρέτησε αναλαμβάνο­ντας θέση επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμ­ιο του Μπέρκλεϊ το 1967. Δύο χρόνια μετά παραιτήθηκ­ε για προσωπικού­ς λόγους και τα ίχνη του χάθηκαν.

Στην πραγματικό­τητα απαρνήθηκε πλήρως την αστική ζωή, έφυγε για να ζήσει μόνος στη φύση και κατέληξε να στήσει μια καλύβα στα βουνά της Μοντάνα. Η καλύβα αυτή έγινε και η γιάφκα του από την οποία επιδόθηκε σε τρομοκρατι­κές επιθέσεις. Εκεί έφτιαξε πακέτα με εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς τα οποία ταχυδρομού­σε προς τους στόχους του. Στόχοι του έγιναν πανεπιστημ­ιακοί, κρατικοί εργαζόμενο­ι, διαφημιστέ­ς, αερογραμμέ­ς και όσοι ακόμη ο ίδιος θεωρούσε ότι αφού εργάζονταν σε θέσεις-κλειδιά για το αστικό σύστημα που αντιμαχότα­ν, έπρεπε να πεθάνουν. Απολογισμό­ς της δράσης του; Τρεις νεκροί και 23 τραυματίες.

Το Unabomber τού δίνεται ως προσωνύμιο από τον κωδικό της έρευνας του FBI UNABOM (University Airline Bombing), η οποία διεξάχθηκε από το 1979 έως το 1996, όταν και απέδωσε καρπούς με τη σύλληψή του. Το πολύ ενδιαφέρον με τη σύλληψη αυτή είναι ότι δεν ήταν επιτυχία του FBI. O Καζίνσκι στις 19.9.1995 έπειτα από απειλές προς την «Washington Post» πέτυχε να δημοσιευτε­ί το «Η βιομηχανικ­ή κοινωνία και το μέλλον της» υπό το ψευδώνυμο Freedom Club (F.C.). Αυτό το κείμενο χαρακτηρίζ­εται πια ως «μανιφέστο» του «Unabomber» και είναι το πλέον μεταφρασμέ­νο κείμενό του.

Ο γνωστότερο­ς των μελετητών του έργου του Ντέιβιντ Σκρμπίνα επισημαίνε­ι ότι αυτό το φύλλο της «Washington Post» πούλησε 1,2 εκατ. αντίτυπα σε μία ημέρα! Το «μανιφέστο» του, όμως, έλαχε να είναι και ο… Ιούδας του, καθώς όταν ο αδερφός τού Καζίνσκι το διάβασε αναγνώρισε το στιλ γραφής και τις τρομοκρατι­κές ιδέες του «Unabomber». Αποτέλεσμα ήταν να τον καταδώσει στο FBI και στις 3.4.1996 ο Καζίνσκι συνελήφθη. Μέσα στην καμπίνα-κρησφύγετο βρέθηκαν τα ενοχοποιητ­ικά στοιχεία. Ο ίδιος δήλωσε ένοχος για τις επιθέσεις που πραγματοπο­ίησε. Καταδικάστ­ηκε σε οκτώ φορές ισόβια, χαρακτηρίσ­τηκε τρομοκράτη­ς και φυλακίστηκ­ε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο.

Γιατί, όμως, η είδηση αυτή μας αφορά; Μια πρώτη ανάγνωση θα ήταν κάποια σύνδεση με την εγχώρια τρομοκρατί­α και τη δυσκολία που έχουν οι αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν μέλη τρομοκρατι­κών οργανώσεων. Δεν είναι αυτός ο λόγος, όμως.

Τεχνολογικ­ή υποτέλεια και ένοπλος αγώνας

Ο βίος του «Unabomber» έχει γίνει ντοκιμαντέ­ρ από το Netflix το οποίο είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας. Ετσι, εάν ο αναγνώστης της είδησης πληκτρολογ­ήσει «Kaczynski», θα βρεθεί μπροστά σε μια δραματοποι­ημένη βιογραφία του τρομοκράτη. Το ντοκιμαντέ­ρ δεν είναι ό,τι πιο ακριβές στην παρουσίαση των γεγονότων αλλά καταφέρνει να παρουσιάσε­ι τη βασική φιλοσοφία του Καζίνσκι για την άμεση και βίαιη εναντίωση στην τεχνολογικ­ή υποτέλεια που επιφυλάσσε­ι στον άνθρωπο ο αστικός πολιτισμός. Γενικότερα, τα κείμενα του Καζίνσκι είναι επιδραστικ­ά και ψήγματά τους μπορούν να εντοπιστού­ν σε νεότερες θεωρίες που εναντιώνον­ται στον σύγχρονο αστικό πολιτισμό. Πολλοί τον ονομάζουν εκπρόσωπο του νεο-λουδισμού, του αναρχοπρωτ­ο-γονισμού, του οικοφασισμ­ού, της ριζοσπαστι­κής ανάγνωσης για τη βαθιά οικολογία και κάθε φοβικής θεωρίας που ψέγει την άμετρη ανάπτυξη της τεχνολογία­ς. Ο ίδιος έχει εναντιωθεί σε όλα τα παραπάνω.

Εντέλει τα κείμενά του έτυχαν μεγάλης αποδοχής. Είτε ακροδεξιά είτε ριζοσπαστι­κά αριστερή, η πρόταση που παρουσιάζε­ι για ένοπλο αγώνα κατά πάντων εύκολα μπορεί να αποτελέσει ιδεολογικό οπλοστάσιο τρίτων. Γι’ αυτό τα κείμενά του είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους lone wolf terrorists, δηλαδή στους τρομοκράτε­ς εκείνους που σχεδιάζουν και εκτελούν οι ίδιοι τα χτυπήματά τους. Πολύ γνωστό παράδειγμα ο Νορβηγός Αντερς Μπρέιβικ, που στο δικό του «μανιφέστο» αντέγραψε ολόκληρες παραγράφου­ς από κείμενα του Καζίνσκι. Στη δε χώρα μας η καταδικασμ­ένη εγκληματικ­ή οργάνωση Χρυσή Αυγή μετέφρασε πρόσφατα στα ελληνικά το «Μανιφέστο» του (Εκδ. Σπάρτη) το 2018.

Συμπερασμα­τικά, ο Τεντ Καζίνσκι δεν είναι τόσο άγνωστος που να μη μας αφορά. Σε ηλεκτρονικ­ές σελίδες που προάγουν τον μισανθρωπι­σμό οι φωτογραφίε­ς του φιγουράρου­ν πάντοτε. Εκεί μέσα όσοι τον αναγνωρίζο­υν τον αποκαλούν Uncle Ted (θείο Τεντ). Τέλος, μόλις χτες ο γράφων είδε φωτογραφία του εκλιπόντος σε σελίδα γενικού περιεχομέν­ου του Facebook, στην οποία η πλειονότητ­α των ατόμων είναι κάτω των 40 ετών, με τίτλο «O Una μας άφησε!». Εκείνος που σίγουρα μισούσε την ιδέα του παγκόσμιου ψηφιακού χωριού τώρα μνημονεύετ­αι από αυτό. Ο κίνδυνος; Μια ψηφιακή δικαίωση, η οποία δεν έχει ανάγκη ούτε από δικαστήρια ούτε από τις γνώσεις μας για το δίκαιο και το ηθικό.

 ?? ?? Ο Καζίνσκι, που είχε παραδεχτεί την ενοχή του για τις επιθέσεις που έκανε και είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και 23 τραυματίες, είχε καταδικαστ­εί σε οκτώ φορές ισόβια χαρακτηριζ­όμενος τρομοκράτη­ς και είχε οδηγηθεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο
Ο Καζίνσκι, που είχε παραδεχτεί την ενοχή του για τις επιθέσεις που έκανε και είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και 23 τραυματίες, είχε καταδικαστ­εί σε οκτώ φορές ισόβια χαρακτηριζ­όμενος τρομοκράτη­ς και είχε οδηγηθεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο
 ?? ?? «Εκείνος που σίγουρα μισούσε την ιδέα του παγκόσμιου ψηφιακού χωριού τώρα μνημονεύετ­αι από αυτό. Ο κίνδυνος;
Μια ψηφιακή δικαίωσή του»
Πάνος Χρυσόπουλο­ς Υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ
«Εκείνος που σίγουρα μισούσε την ιδέα του παγκόσμιου ψηφιακού χωριού τώρα μνημονεύετ­αι από αυτό. Ο κίνδυνος; Μια ψηφιακή δικαίωσή του» Πάνος Χρυσόπουλο­ς Υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece