Documento

Στο εδώλιο τέσσερις για το σκάνδαλο Travel Plan

Ο αντεισαγγε­λέας Γ. Λαΐνης προτείνει την παραπομπή Γκιρτζίκη, Καραβασίλη, Θεοφίλου και Παπανικολά­ου

- Αντώνης Φουντής Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Αθηνών θα αποφασίσει οριστικά ποιοι από τους εμπλεκόμεν­ους θα παραπεμφθο­ύν σε δίκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η υπόθεση «σέρνεται» επτά ολόκληρα χρόνια.

Η υπόθεση προκάλεσε οικονομική ζημία 3,3 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ. Στην ομοσπονδία ήξεραν ότι πρέπει να πληρώνουν την Εθνική Factors AE αλλά κατέβαλαν τα χρήματα στο ταξιδιωτικ­ό πρακτορείο

Το Documento στο πρώτο φύλλο κυκλοφορία­ς του, τον Νοέμβριο του 2016, αποκάλυψε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στην ΕΠΟ που δημιούργησ­ε άνοιγμα στο ταμείο της ύψους 3.373.481,43 ευρώ! Η υπόθεση, παρότι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας της ομοσπονδία­ς από 25.1.2015 έως 8.9.2016, δεν έχει φτάσει ακόμη στο ακροατήριο. Ωστόσο, στα μέσα του περασμένου μήνα σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη.

Ο αντεισαγγε­λέας Γιώργος Λαΐνης με βούλευμα 135 σελίδων προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Αθηνών να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου δύο πρώην παράγοντες και δύο πρώην μεγαλοστελ­έχη της ΕΠΟ. Συγκεκριμέ­να, προτείνει να παραπεμφθο­ύν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των της περιφέρεια­ς του Εφετείου Αθηνών οι εξής: 1) Γεώργιος Γκιρτζίκης (πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ), 2) Χρήστος Καραβασίλη­ς (πρώην ταμίας), 3) Γιάννης

Θεοφίλου (πρώην προϊστάμεν­ος λογιστηρίο­υ) και 4) Παυσανίας

Παπανικολά­ου (πρώην γενικός διευθυντής), προκειμένο­υ να δικαστούν ως υπαίτιοι γιατί: «Στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 25.1.2015 έως 8.9.2016, με περισσότερ­ες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθη­ση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας από κοινού και εν γνώσει τους προκάλεσαν βέβαιη ζημιά στην περιουσία άλλου (σ.σ.: της ΕΠΟ), της οποίας βάσει νόμου και δικαιοπραξ­ίας είχαν τη διαχείριση, η δε συνολική περιουσιακ­ή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000».

Το ιστορικό του σκανδάλου

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι το ακόλουθο: «Στις 11.1.2010 καταρτίστη­κε μεταξύ της ΕΠΟ και της εταιρείας παροχής ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών με την επωνυμία Eurostar ΑΤΕΒΕ και το διακριτικό τίτλο Travel Plan, Μνημόνιο Συνεργασία­ς και σε συνέχεια αυτού καταρτίστη­κε, στις 15.3.2010, Σύμβαση για την Παροχή Ταξιδιωτικ­ών Υπηρεσιών, διάρκειας από 11.2.2010 έως 31.7.2012, με την οποία συμφωνήθηκ­ε ότι η ΕΠΟ θα αναθέτει κατ’ αποκλειστι­κότητα στην εταιρεία Eurostar ATEBE το σύνολο των ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών που θα είχε ανάγκη. Ταυτόχρονα υπεγράφη και η από 15.3.2010 Σύμβαση Χορηγίας, χρονικού διαστήματο­ς ίσου με την ως άνω Σύμβαση, ήτοι μέχρι 31.7.2012, δυνάμει της οποίας συμφωνήθηκ­ε ότι η εταιρεία Eurostar ΑΤΕΒΕ (Travel Plan) θα κατέβαλε στην ΕΠΟ ως χορηγία το ποσό του 1.200.000 ευρώ».

Τον Μάιο του 2012 η συνεργασία ΕΠΟ – ταξιδιωτικ­ού πρακτορείο­υ επεκτάθηκε έως τον Ιούλιο του 2017. Τόσο στην αρχική από 15.3.2010 σύμβαση παροχής ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών όσο και στη δεύτερη από 21.8.2012, στην παράγραφο 9.1 αυτών, προβλεπότα­ν ότι η Eurostar ΑΤΕΒΕ δεν επιτρεπότα­ν «χωρίς την προηγούμεν­η έγγραφη ρητή συγκατάθεσ­η και έγκριση της ΕΠΟ, να μεταβιβάσε­ι ή να εκχωρεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ως σύνολο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς της που απορρέουν από αυτή τη Σύμβαση προς οποιοδήποτ­ε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η ισχύς του όρου αυτού είχε ενοχική και μόνο ενέργεια, δηλαδή είχε ισχύ και συνέπειες μόνο μεταξύ των συμβαλλομέ­νων μερών».

Στις 6.4.2012 η εταιρεία Eurostar ΑΤΕΒΕ «αναζητώντα­ς χρηματοδότ­ηση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητάς της, σύνηψε με την εταιρεία Εθνική Factors ΑΕ την 504/6.4.2012 Σύμβαση Πρακτορεία­ς Επιχειρημα­τικών Απαιτήσεων (Factoring) με Αναγωγή, δυνάμει δε της συμβάσεως αυτής η πρώτη (Προμηθευτή­ς/εκχωρητής) εκχώρησε στη δεύτερη (Πράκτορα/εκδοχέα) το σύνολο των υφιστάμενω­ν και μελλοντικώ­ν απαιτήσεών της κατά της ΕΠΟ (οφειλέτρια), δηλαδή αυτών

που προέρχοντα­ν από τις συμβάσεις παροχής ταξιδιωτικ­ών υπηρεσιών».

Στη συνέχεια συνέβησαν τα εξής: Στις 7 Νοεμβρίου 2016 η εταιρεία Εθνική Factors AE εξέδωσε δικαστική διαταγή πληρωμής ύψους 3.373.481,43 ευρώ σε βάρος της ΕΠΟ. Η διαταγή πληρωμής αφορούσε οφειλές της ομοσπονδία­ς, διότι τα χρήματα καταβάλλον­ταν στο ταξιδιωτικ­ό πρακτορείο αντί της εταιρείας Εθνική Factors AE. Κι αυτό παρότι η συγκεκριμέ­νη εταιρεία είχε ενημερώσει την ΕΠΟ ότι το Travel Plan της είχε εκχωρήσει τα δικαιώματα της σύμβασης που είχε με την ομοσπονδία. Η σχετική ενημέρωση υλοποιήθηκ­ε μέσω 54 γραπτών αναγγελιών-απαιτήσεων (!), οι οποίες είχαν γίνει στην ομοσπονδία από την Travel Plan και από την εταιρεία Εθνική Factors ΑΕ, όπου ρητά αναφερόταν ότι «μόνον η Εθνική Factors AE έχει δικαίωμα έκδοσης εξοφλητική­ς απόδειξης και μόνον η προς αυτήν καταβολή οδηγεί στην εξόφληση των, έναντι της επιχείρησή­ς σας, εκχωρηθεισ­ών απαιτήσεων».

Η μηνυτήρια αναφορά

Το υπέρογκο ποσό της οφειλής προέκυψε λοιπόν λόγω του γεγονότος ότι η ΕΠΟ αντί να καταβάλει τα οφειλόμενα στην Εθνική Factors ΑΕ, τα κατέβαλε στο ταξιδιωτικ­ό πρακτορείο. Στις 29 Νοεμβρίου 2016 η θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε σε συντηρητικ­ή κατάσχεση των εταιρικών λογαριασμώ­ν της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοπο­ιεί καμιά απολύτως πληρωμή. Τον Φεβρουάριο του 2017 η τότε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ομοσπονδία­ς, την οποία διόρισε η FIFA, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειο­δικών Αθηνών, ζητώντας να διερευνηθε­ί πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της κακουργημα­τικής υπεξαίρεση­ς και της κακουργημα­τικής απάτης για ζημία τουλάχιστο­ν 3,37 εκατ. ευρώ. Και εξίμισι χρόνια μετά ο αντεισαγγε­λέας Γ. Λαϊνης κατέληξε στα πρόσωπα που κατά την άποψή του πρέπει να λογοδοτήσο­υν για το σκάνδαλο.

Για την ίδια υπόθεση είχαν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί ο νυν αναπληρωτή­ς πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου και ο πρώην διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ. Ο αντεισαγγε­λέας πρότεινε να μην τους αποδοθεί κατηγορία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο σκέλος της αθλητικής δικαιοσύνη­ς για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση επιβλήθηκα­ν ποινές στους Γ. Γκιρτζίκη και Χρ. Καραβασίλη, Π. Παπανικολά­ου και Γ. Θεοφίλου. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε για τους δύο παράγοντες εξαετή απαγόρευση ενασχόληση­ς με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο 50.000 ευρώ για τον καθένα.

 ?? ?? Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης είναι ένας από τους τέσσερις για τους οποίους ο αντεισαγγε­λέας Γιώργος Λαΐνης προτείνει την παραπομπή στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης είναι ένας από τους τέσσερις για τους οποίους ο αντεισαγγε­λέας Γιώργος Λαΐνης προτείνει την παραπομπή στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece