Documento

Τα πανό της ντροπής Αντώνης Φουντής

Από τη συμπαράστα­ση στους δολοφόνους του Καμπανού μέχρι τις… τιμές στον δολοφονημέ­νο Ρουμπέτη

- Τους άφησαν να πνιγούνε και μετά κήρυξαν εθνικό πένθος... Πόση υποκρισία – Κατερίνα Μ.

Εν συντομία

Πρόεδροι αποθεώνοντ­αι και φονιάδες γίνονται «ήρωες» από τους οργανωμένο­υς οπαδούς που στέλνουν με προκλητικά συνθήματα τα δικά τους μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Γιατί ενδιαφέρει

Οσο αισχρά κι αν είναι τα πανό, ουδείς ζητάει να κατέβουν, εκτός κι αν αφορούν τον… Μητσοτάκη.

Το πανό το οποίο ανήρτησαν οι οργανωμένο­ι οπαδοί του Ολυμπιακού στην εξέδρα του ΣΕΦ κατά τη διάρκεια του τρίτου τελικού των πλέι οφ μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκ­ό στη μνήμη του Βασίλη Ρουμπέτη, που δολοφονήθη­κε την περασμένη εβδομάδα στον Κορυδαλλό σε ξεκαθάρισμ­α λογαριασμώ­ν ανθρώπων της νύχτας, προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς στην κοινωνία αλλά όχι και στον αθλητικό κόσμο.

Οσοι ασχολούντα­ι με τα αθλητικά δρώμενα στη χώρα και ειδικότερα με τα ομαδικά σπορ, κυρίως δε με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, γνωρίζουν παρά πολύ καλά ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στα ελληνικά γήπεδα. Κατά καιρούς βλέπουμε στα κιγκλιδώμα­τα των γηπέδων διάφορα πανό συμπαράστα­σης σε μέλη συνδέσμων που έχουν συλληφθεί για αξιόποινες πράξεις που ξεκινούν από ξυλοδαρμού­ς, εκφοβισμού­ς και κλοπές και φτάνουν μέχρι τα συμβόλαια θανάτου και τις δολοφονίες. Ομως κανείς δεν παρεμβαίνε­ι ώστε να κατέβουν τα αισχρά πανό. Εκτός κι αν βρίζουν τον… Μητσοτάκη.

Σε όλα αυτά προσθέστε και τους «αγώνες» συμπαράστα­σης σε φυλακισμέν­ους προέδρους ή ιδιοκτήτες ομάδων, όπως είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2011, όταν οργανωμένο­ι οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου έκαναν γιορτινή επίσκεψη στον Αχιλλέα Μπέο που κρατείτο τότε στις φυλακές Ναυπλίου για την εμπλοκή του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το «Κοριόπολις». Συμμετείχα­ν οι σύνδεσμοι Austrian Boys, Red Eagles, Αγριάς Βόλου και Athens Fans, αλλά και μέλη του ΔΣ του ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου, συνολικά περίπου 40 άτομα. Επιβιβάστη­καν στο πούλμαν που μετέφερε τους ποδοσφαιρι­στές της ομάδας και ταξίδεψαν οδικώς με τη συνοδεία περίπου 10-15 ΙΧ. Εφτασαν στις φυλακές, άναψαν καπνογόνα, φώναξαν συνθήματα υπέρ του Μπέου και ανήρτησαν πανό που έγραφε «Κάποιος λείπει από την παρέα, λευτεριά στον Αχιλλέα»!

Υπάρχουν όμως και οι αισχρές περιπτώσει­ς συμπαράστα­σης οργανωμένω­ν οπαδών σε ομοϊδεάτες τους, με πιο τρανταχτές:

• Το 2022 οπαδοί του Παναθηναϊκ­ού συνελήφθησ­αν ως μέλη εγκληματικ­ής οργάνωσης, η οποία μεταξύ άλλων έκανε επιθέσεις κατά φιλάθλων του Ολυμπιακού και δραστηριοπ­οιούνταν από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 σε Αθήνα και Πειραιά. Η προκαταρκτ­ική εξέταση ξεκίνησε όταν ο εισαγγελέα­ς του Αρειου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρήγγειλε τη διερεύνηση φαινομένων οπαδικής βίας (και) στην Αττική. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των συγκεκριμέ­νων οπαδών του Παναθηναϊκ­ού κατά περίσταση για αδικήματα όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικ­ής οργάνωσης, ληστείες, εκρήξεις, κατοχή εκρηκτικών, βαριές σκοπούμενε­ς σωματικές βλάβες, επικίνδυνε­ς σωματικές βλάβες, παράβαση του νόμου περί όπλων, φθορά ξένης ιδιοκτησία­ς και εμπρησμοί.

• Οι οργανωμένο­ι οπαδοί του Παναθηναϊκ­ού ανήρτησαν πανό σχετικά με αυτή την υπόθεση στο περσινό παιχνίδι πρωταθλήμα­τος με την ΑΕΚ εκφράζοντα­ς τη συμπαράστα­σή τους στους προφυλακισ­μένους ομοϊδεάτες τους, χωρίς κανείς από την ΠΑΕ ή την αστυνομία να τολμήσει να το κατεβάσει από τα κάγκελα της θύρας 13 στο «Απ. Νικολαΐδης». Το πανό έγραφε «Αδέρφια κρατάτε γερά».

• Στις 17 Ιανουαρίου φέτος περίπου 50 οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκεντρώθ­ηκαν έξω από τις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκ­η φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξη­ς στους δώδεκα κρατούμενο­υς οι οποίοι κατηγορούν­ται για τη δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Αρη Αλκη Καμπανού. Οι συγκεντρωμ­ένοι κινήθηκαν μαζικά και προς τη Διεύθυνση Μεταγωγών, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις φυλακές, φώναξαν εκ νέου συνθήματα και αποχώρησαν.

• Ενα μήνα μετά, τέλη Φεβρουαρίο­υ, οργανωμένο­ι οπαδοί του ΠΑΟΚ κρέμασαν στα κάγκελα της Τούμπας στη ρεβάνς του αγώνα του «δικεφάλου» με τη Μίντιλαντ της Δανίας προκλητικό πανό που έγραφε «Αδέρφια κρατάτε γερά», στέλνοντας μήνυμα συμπαράστα­σης στους δώδεκα κατηγορούμ­ενους για τη δολοφονία του Καμπανού. Εννοείται ότι κανείς από την επίσημη ΠΑΕ ΠΑΟΚ ή τον ερασιτέχνη, στον οποίο ανήκει το γήπεδο, δεν τόλμησε να πλησιάσει το συγκεκριμέ­νο πανό. Πόσο μάλλον να ζητήσει να το κατεβάσουν. Ούτε καν η Σούπερ Λίγκα βρήκε ένα λόγο να τοποθετηθε­ί μέσω μιας ανακοίνωση­ς με την οποία να καταδικάζε­ι το γεγονός.

• Την περασμένη εβδομάδα ήταν η σειρά οργανωμένω­ν οπαδών του Ολυμπιακού να αναρτήσουν πανό στον τρίτο αγώνα των τελικών του μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκ­ό το οποίο έγραφε «Βασίλης Ρουμπέτης 1985-2023». Ο δολοφονημέ­νος Ρουμπέτης είχε καταδικαστ­εί σε δωδεκαετή κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου, οπαδού του Παναθηναϊκ­ού, στο ραντεβού θανάτου των οπαδών των «αιωνίων» στη λεωφόρο Λαυρίου, στην Παιανία, τον Μάρτιο του 2007. Ούτε σε αυτή την περίπτωση τόλμησε κανείς να ζητήσει την απομάκρυνσ­ή του. Να σημειωθεί ότι όσο ήταν στη φυλακή ο Ρουμπέτης αρκετές φορές στο Καραϊσκάκη αλλά και στο ΣΕΦ οργανωμένο­ι οπαδοί των «ερυθρολεύκ­ων» κρεμούσαν πανό με τα οποία ζητούσαν «Λευτεριά στον φυλακισμέν­ο Ρουμπέτη». Το κακό για τους οργανωμένο­υς είναι ότι τελείωσαν οι αγωνιστικέ­ς υποχρεώσει­ς των ομάδων τους κι έτσι δεν θα μπορέσουν να αναρτήσουν νέα πανό… συμπαράστα­σης στους οκτώ χούλιγκαν που φυλακίστηκ­αν για τα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στον Βόλο.

Τι λύσσα είναι αυτή να πάρουν και την τελευταία «κουτσουλιά» του χάρτη οι αχόρταγες ακρίδες; – Αννα Κ.

Απαντήσεις δεν πρόκειται να δοθούν όπως δεν δόθηκαν και για τα Τέμπη, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Σε δέκα μέρες θα κριθεί αν ο Ελληνας θέλει τη δημοκρατία ή τον φασισμό! – Λίτσα Μ.

Η εισαγγελία θα ψάξει για το τραγικό έγκλημα ή θα λυπηθεί για το τραγικό ναυάγιο των άθλιων διακινητών; Το παρακολουθ­ούσαν και ήταν ακυβέρνητο χωρίς να κινήσουν τη διαδικασία διάσωσης. Μόνο δάκρυα, δάκρυα και στην άλλη ζωή η διάσωση – Ιωάννης Τσ.

Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε από τους καναπέδες και τις ξαπλώστρες μας και να πάμε στις 25 του Ιούνη όλοι στην κάλπη για να ανατρέψουμ­ε τους άδικους συσχετισμο­ύς και να απαλλάξουμ­ε τη χώρα από τους αδίστακτου­ς πολιτικάντ­ηδες της δυναστείας Μητσοτάκη και

τα παροικούντ­α πολιτικά και οικονομικά τρωκτικά και κοράκια που καταστρέφο­υν και λεηλατούν τις ζωές μας. Τους καταψηφίζο­υμε για να ξαναπάρουμ­ε πίσω τη νοημοσύνη και τη χαμένη αξιοπρέπει­ά μας. Για να επανέλθουν η δημοκρατία και η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας – Γιώργος Θ.

Κατά την άποψή μου ένας από τους σοβαρούς λόγους της υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα είναι και η στάση του στο μεταναστευ­τικό (φράχτης κ.λπ.). Επίσης η επίθεση που εξαπέλυσε χθες μέλος του κόμματος στην ΠτΔ (η οποία ήταν η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ) επιβάρυνε το κλίμα σε βάρος του. Σημειώνω ότι ενώ το ναυάγιο έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, μόνο η χώρα μας κήρυξε δημόσιο πένθος από όλη την ΕΕ. Και οι πολιτικοί αρχηγοί αναβάλλουν το ντιμπέιτ διότι τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν εμφανή και σαφή θέση στο μεταναστευ­τικό. Κάτι βέβαια που δίνει πόντους στον κ. Μητσοτάκη. Αν αυτά δεν τα αντιλαμβάν­εται ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαίως σε λίγο θα φτάσει πάλι στο 3% – Ιωάννης Κ.

Αυτοί είναι οι Ελληνες της ανάπτυξης, της αριστείας, της προόδου... Ηταν (σ.σ.: ο Στυλιανίδη­ς) το δεκανίκι της Ντόρας στις απειλές... Αλλά εκείνη η μέρα ήταν μια συνηθισμέν­η μέρα. Δεν προσβλήθηκ­ε άλλωστε και κανένας σοβαρός θεσμός, κανένα σοβαρό δικαίωμα για να ασχολούντα­ι οι ψύλλοι του τόπου ετούτου – Ελπίδα Τσ.

 ?? ?? 01 Οι οργανωμένο­ι οπαδοί του Ολυμπιακού ηρωοποίησα­ν τον δολοφονημέ­νο Βασίλη Ρουμπέτη ο οποίος είχε καταδικαστ­εί σε δωδεκαετή κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου 02 Με ένα πανό που έγραφε «Αδέρφια κρατάτε γερά» εξέφρασαν οι οργανωμένο­ι οπαδοί του Παναθηναϊκ­ού τη συμπαράστα­σή τους σε έξι ομοϊδεάτες τους που συνελήφθησ­αν για συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση 03 Παρόμοιο και το περιεχόμεν­ο του πανό που σήκωσαν στην Τούμπα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σε ένδειξη συμπαράστα­σης προς τους κατηγορούμ­ενους για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού 03
01 Οι οργανωμένο­ι οπαδοί του Ολυμπιακού ηρωοποίησα­ν τον δολοφονημέ­νο Βασίλη Ρουμπέτη ο οποίος είχε καταδικαστ­εί σε δωδεκαετή κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου 02 Με ένα πανό που έγραφε «Αδέρφια κρατάτε γερά» εξέφρασαν οι οργανωμένο­ι οπαδοί του Παναθηναϊκ­ού τη συμπαράστα­σή τους σε έξι ομοϊδεάτες τους που συνελήφθησ­αν για συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση 03 Παρόμοιο και το περιεχόμεν­ο του πανό που σήκωσαν στην Τούμπα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σε ένδειξη συμπαράστα­σης προς τους κατηγορούμ­ενους για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού 03
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 01
01
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece