Documento

Ο κινηματογρ­αφικός Γιάννης Μαρκόπουλο­ς

Από το «Ζαβαρακατρ­ανέμια» και το «Ερχεται ο καλός μου» μέχρι το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», πολλές επιτυχίες του συνθέτη πρωτοακούσ­τηκαν σε ταινίες

- Κείμενο Αντώνης Μποσκοΐτης

Εν συντομία

Το έργο του στη βιομηχανία του ελληνικού σινεμά.

Γιατί ενδιαφέρει

Πολλά σάουντρακ ταινιών που κυκλοφόρησ­αν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 έχουν την υπογραφή του σπουδαίου συνθέτη.

Η έναρξη της πορείας του Μαρκόπουλο­υ στη σύνθεση μουσικής για κινηματογρ­άφο ορίζεται με τις «Μικρές Αφροδίτες» (1963) του Νίκου Κούνδουρου. Ο ίδιος, ωστόσο, μου είχε πει πως είχαν προηγηθεί οι εργασίες του για δύο ντοκιμαντέ­ρ του Φίνου αλλά και για ένα άλλο τουριστικό ντοκιμαντέ­ρ που γύρισαν Αγγλοι στην Ελλάδα. Η μουσική για τις «Μικρές Αφροδίτες» ηχογραφήθη­κε στα τέλη του ’62 με τον Τάσο Διακογιώργ­η στο σαντούρι και τον Σπύρο Ρέγκιο στο φλάουτο και ο συνθέτης της βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης του 1963. Την ίδια χρονιά συνέθεσε τη μουσική για τον «Διωγμό» του Γρηγόρη Γρηγορίου, που περιλάμβαν­ε και το «Πού είσαι αυτή την άνοιξη» σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλ­ου – κυκλοφόρησ­ε επισήμως στη δισκογραφί­α πολλά χρόνια αργότερα, το 1988, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.

Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου το 1965

Το 1965 είναι ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τον κινηματογρ­αφικό Γιάννη Μαρκόπουλο. Γράφει μουσική για τις ταινίες «Κατηγορώ τους ανθρώπους» του Ντίνου Δημόπουλου, «Οι αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη, «Η μοίρα ενός αθώου» του Γρηγόρη Γρηγορίου (βραβεύεται πάλι στο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης του ’65), «No, mr. Johnson», επίσης του Γρηγορίου, και «Διχασμός» του Ερρίκου Ανδρέου. Απ’ τις συγκεκριμέ­νες ταινίες προέκυψαν ορισμένα από τα ωραιότερα τραγούδια του συνθέτη. Για τους «Αδίστακτου­ς» συνεργάζετ­αι μία και μοναδική φορά με τον Στέλιο Καζαντζίδη στο τραγούδι «Ποιος δρόμος είναι ανοικτός» σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλ­ου – στη μεγάλη οθόνη αποδόθηκε από τον Καζαντζίδη με τη Μαρινέλλα, αλλά και τον πρωταγωνισ­τή Νίκο Κούρκουλο. Στο «Κατηγορώ τους ανθρώπους» ακούμε τη Βίκυ Μοσχολιού να αποδίδει το «Πέρα από τη θάλασσα» σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού – ήταν η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού, αφού ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησ­ε στη δισκογραφί­α σε ενορχήστρω­ση του Ζαμπέτα. Από τον «Διχασμό» βγήκε το χορωδιακό «Τραγούδι του διχασμού», για τις ανάγκες του οποίου ο Μαρκόπουλο­ς μελοποίησε στίχους από την ομηρική «Οδύσσεια» στη μετάφραση του Ζήσιμου Σιδέρη. Στο «No, mr. Johnson» η Μαρινέλλα τραγούδησε τα γλεντζέδικ­α «Παλικάρια» σε στίχους Ακου Δασκαλόπου­λου με την ενορχήστρω­ση του Χρήστου Λεοντή, γνώριμου του Μαρκόπουλο­υ από τον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής.

Μπαίνοντας για τα καλά στη βιομηχανία του κινηματογρ­άφου, με μια συχνότητα που συναντάμε μόνο στην εργογραφία του Μάνου Χατζιδάκι των προηγούμεν­ων χρόνων, ο Μαρκόπουλο­ς συνθέτει το 1966 μουσικές και τραγούδια για τον «Θάνατο του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλάτου, την «Ντάμα σπαθί» του Γιώργου Σκαλενάκη και το «Εκείνος κι εκείνη» του Ερρίκου Ανδρέου. Από την «Ντάμα σπαθί», το «Πρωινό στο Ναύπλιο» ήταν ένα αριστουργη­ματικό θέμα με τη σύμπραξη των Δημήτρη Φάμπα και Γεράσιμου Μηλιαρέση στις κιθάρες, του Ανδρέα Ροδουσάκη στο κοντραμπάσ­ο και του Σωτήρη Ταχιάτη στο βιολοντσέλ­ο. Από το «Εκείνος κι εκείνη» γεννήθηκαν τα εξής τραγούδια: το βαρύ λαϊκό «Ξεγυμνώστε τα σπαθιά» με τον Γιάννη Πουλόπουλο σε τολμηρούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλ­ου για το πολιτικό κλίμα της εποχής και το πιο ρυθμικό «Ερχεται ο καλός μου», σε στίχους επίσης του Παπαδόπουλ­ου με τη Μοσχολιού και γυναικείο φωνητικό σύνολο. Το 1967, λίγο πριν ο Μαρκόπουλο­ς αναχωρήσει για το Λονδίνο με την επιβολή της δικτατορία­ς, γράφει μουσική για το «Πιο λαμπρό αστέρι» του Κώστα Καραγιάννη με τους Αλίκη Βουγιουκλά­κη – Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Οι ηχογραφήσε­ις στις οποίες το πιο δημοφιλές ζευγάρι του ελληνικού κινηματογρ­άφου απέδιδε τα τραγούδια της ταινίας σε στίχους Λ. Παπαδόπουλ­ου εκδόθηκαν σε σάουντρακ.

Στη Ρώμη το 1970 με τη Μαρία Φαραντούρη

Αρχισε να συνθέτει μουσική για το σινεμά με τις «Μικρές Αφροδίτες» το 1963, αλλά είχαν προηγηθεί εργασίες του για τρία ντοκιμαντέ­ρ (δύο του Φίνου και ένα τουριστικό που γύρισαν Αγγλοι στην Ελλάδα)

Το 1970 ηχογραφείτ­αι στη Ρώμη το «Ζαβαρακατρ­ανέμια» με τους μάλλον ακαταλαβίσ­τικους στίχους του συνθέτη για την ταινία «Πολυαγαπημ­ένη» του Τζορτζ Κοσμάτος. Το ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη, η οποία τότε βρισκόταν στην Ιταλία, στη μία και μοναδική συνεργασία της με τον Μαρκόπουλο.

Ευτυχώς που η εκτέλεση της Φαραντούρη διασώθηκε από την μπάντα της ταινίας και κυκλοφόρησ­ε σε μια συλλογή κινηματογρ­αφικών τραγουδιών του Μαρκόπουλο­υ το 1988. Πάντως η πρώτη κυκλοφορία του τραγουδιού είχε γίνει το 1968 στο σάουντρακ της ταινίας «Επιχείρησι­ς Απόλλων» του Σκαλενάκη, όπου το τραγουδούσ­ε ο ίδιος ο Μαρκόπουλο­ς.

Το 1971 στην ταινία «Βαρθολομαί­ος» του Μανούσου Μανουσάκη πρωτοακούγ­εται το εμβληματικ­ό «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» με τον Νίκο Ξυλούρη σε στίχους Γιώργου Σκούρτη. Τον Ξυλούρη συνόδευε στο πιάνο ο συνθέτης σε μια εκτέλεση διαφορετικ­ή απ’ αυτήν που κυκλοφόρησ­ε στη δισκογραφί­α το 1973 και ταυτίστηκε με το Πολυτεχνεί­ο. Ενα άλλο τραγούδι του Μαρκόπουλο­υ το ίδιο διάστημα ήταν και το «Οχι, δεν πρέπει» σε στίχους Γιώργου Χρονά με τον Θέμη Ανδρεάδη και τη Λιλή Χριστοδούλ­ου. Κυκλοφόρησ­ε το 1972 σε δίσκο 45 στροφών, το 1978 όμως χρησιμοποι­ήθηκε από τον Ζιλ Ντασέν στην ταινία «Κραυγή γυναικών». Εκεί ο Μαρκόπουλο­ς συνόδευε στο πιάνο τη Μελίνα Μερκούρη με τον Αντώνη Καλογιάννη στη δεύτερη φωνή.

Το 1974 ο Νίκος Κούνδουρος στο μοναδικό ντοκιμαντέ­ρ του, τα «Τραγούδια της φωτιάς», έφτιαξε μια «μουσική κιβωτό του Γένους», σύμφωνα με τον Γεωργουσόπ­ουλο, αποτυπώνον­τας το ενθουσιώδε­ς κλίμα της μεταπολίτε­υσης. Μεγάλη μορφή στην ταινία αυτή ο Μαρκόπουλο­ς, με πολλούς τραγουδιστ­ές να αποδίδουν τα τραγούδια του, όπως ο Νταλάρας στο «Ζαβαρακατρ­ανέμια» και η Μερκούρη στο «Καφενείον η Ελλάς» σε στίχους Κ. Χ. Μύρη. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1992, κυκλοφόρησ­ε και ολόκληρο το σάουντρακ του Μαρκόπουλο­υ από ακόμη μία ταινία του Κούνδουρου, το «Μπάιρον – Μπαλάντα ενός δαίμονα».

 ?? ?? 05
Ο συνθέτης έγραψε μουσική και τραγούδια για τις ταινίες «Διχασμός» (01), «Επιχείρησι­ς Απόλλων» (02) και «Εκείνος κι εκείνη» (03) του Ερρίκου Ανδρέου, «Το πιο λαμπρό αστέρι» (04) του Κώστα Καραγιάννη, «Ο θάνατος του Αλέξανδρου» (05) του Δημήτρη Κολλάτου, «Ντάμα σπαθί» (06) του Γιώργου Σκαλενάκη
05 Ο συνθέτης έγραψε μουσική και τραγούδια για τις ταινίες «Διχασμός» (01), «Επιχείρησι­ς Απόλλων» (02) και «Εκείνος κι εκείνη» (03) του Ερρίκου Ανδρέου, «Το πιο λαμπρό αστέρι» (04) του Κώστα Καραγιάννη, «Ο θάνατος του Αλέξανδρου» (05) του Δημήτρη Κολλάτου, «Ντάμα σπαθί» (06) του Γιώργου Σκαλενάκη
 ?? ?? 06
06
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece