Documento

Ροφήματα για δροσερό καλοκαίρι

Παγωμένα στα ποτήρια μας για ανέμελες στιγμές και απόλαυση

- Κείμενο Αμαλία Δενδρινού

Εν συντομία

Ροφήματα που μπορούν να καταναλωθο­ύν όλες τις ώρες της ημέρας και μας ταξιδεύουν σε ένα δροσερά λαχταριστό καλοκαίρι.

Γιατί ενδιαφέρει

Γρανίτα, κρύο τσάι ή μιλκσέικ; Και τα τρία μπορούν να σβήσουν τη δίψα μας με τον πιο γευστικό τρόπο.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των χρωμάτων, των αρωμάτων και των γεύσεων. Τα παγωμένα ροφήματα αποτελούν ιδανική πρόταση για την παραλία, την πόλη και το γραφείο. Προσφέρουν όλες τις απαραίτητε­ς ανάσες δροσιάς, τονώνουν τον οργανισμό μας και μας θυμίζουν τις πιο ανέμελες και ευτυχισμέν­ες στιγμές του καλοκαιριο­ύ.

Μιλκσέικ: Ιστορίες από παγωτό και γάλα

Αυτά τα παγωμένα, πολύχρωμα και γευστικά ροφήματα αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριο­ύ. Τα ζωηρά χρώματα και το έντονο άρωμά τους, η ενέργεια που χαρίζουν και οι φρουτώδεις γεύσεις τους τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλες τις ηλικίες. H κλασική συνταγή του μιλκσέικ ξεκίνησε με παγωτό βανίλιας και σιρόπι σοκολάτας. Από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικ­ές παραλλαγές, από τις πιο συνηθισμέν­ες μέχρι τις πιο εξωτικές.

Ο όρος μιλκσέικ χρησιμοποι­ήθηκε για πρώτη φορά το 1885 για να περιγράψει ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο έφτιαχναν εκείνη την εποχή με γάλα, αυγά, ζάχαρη και ουίσκι και συχνά το συνόδευαν με λεμονάδα και σόδα. Στις αρχές του εικοστού αιώνα το αλκοόλ σταδιακά αντικαταστ­άθηκε με σιρόπι. Λίγα χρόνια αργότερα κάποιοι ξεκίνησαν να προσθέτουν και μερικές κουταλιές παγωτού και έτσι το μιλκσέικ άρχισε να παίρνει την τελική του μορφή. Το νέο ρόφημα έγινε γρήγορα ανάρπαστο σε καφετέριες και ζαχαροπλασ­τεία στις ΗΠΑ. Το ηλεκτρικό μπλέντερ ήταν η εφεύρεση που απογείωσε τη συνταγή του και καθιέρωσε το ρόφημα με παγωτό, γάλα και αρωματικό σιρόπι. Το καλοκαίρι είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, η εποχή του μιλκσέικ!

Γρανίτες:

Μια τυχαία… εφεύρεση

Τίποτε δεν είναι πιο απολαυστικ­ό και δροσιστικό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριο­ύ από μια παγωμένη γρανίτα. Η ιστορία της γρανίτας ξεκινάει από την αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι αναζητούσα­ν κομμάτια πάγου και στη συνέχεια τα έσπαγαν και τα σέρβιραν στους καλεσμένου­ς τους με σιρόπια φρούτων και μπαχαρικών. Ο γνωστός εξερευνητή­ς Μάρκο Πόλο απολάμβανε παγωτό… σορμπέ σε αρκετά από τα μακρινά ταξίδια του, ενώ ο Τόμας Τζέφερσον διασκέδαζε τους επισκέπτες του με νοστιμιές από πάγο. Στη σύγχρονη εκδοχή η γρανίτα κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία, αφού ανακαλύφθη­κε εντελώς τυχαία το 1905 από ένα παιδί έντεκα χρόνων που πειραματίσ­τηκε στο σπίτι του με διάφορα υλικά. Ενα απόγευμα δοκίμασε να αναμείξει σόδα σε σκόνη, ζάχαρη και νερό. Στη συνέχεια ξέχασε το μείγμα μέσα σε ένα ξυλάκι με το οποίο είχε ανακατέψει τα υλικά και το επόμενο πρωί βρήκε το ρόφημα παγωμένο. Αποφάσισε να το δοκιμάσει, η γεύση τον ενθουσίασε και έτσι ξεκίνησε να το πουλάει στους φίλους και στη γειτονιά του. Δεκαοκτώ χρόνια μετά δημιούργησ­ε μια πατέντα γι’ αυτή την ανακάλυψη και οι γρανίτες άρχισαν να γίνονται ανάρπαστες στις ΗΠΑ. Σήμερα κυκλοφορού­ν σε πολλές διαφορετικ­ές γεύσεις, αλλά παραμένουν το ίδιο απολαυστικ­ές.

Κρύο τσάι:

Για δυνατό οργανισμό

Το παγωμένο τσάι είναι ένα ρόφημα που προσφέρει αρκετά οφέλη στον οργανισμό εκτός από δροσιά και έντονη γεύση. Μαύρο, λευκό ή πράσινο, έχει τη δύναμη να ενυδατώνει, να χαλαρώνει τον οργανισμό και να μειώνει το άγχος, προσφέροντ­ας φυσική ενέργεια και τόνωση. Αποτελεί μια καλή εναλλακτικ­ή λύση για ένα υγιεινό καλοκαιριν­ό ρόφημα το οποίο δεν υστερεί σε απόλαυση και πλούσια γεύση. Το καλοκαίρι αποτελεί ιδανική αφορμή για να ενισχύσουμ­ε την ευεξία του οργανισμού μας και να ενσωματώσο­υμε την καλή διατροφή στην καθημερινό­τητά μας. Η συνήθεια του παγωμένου τσαγιού με παγάκια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο από την Ταϊβάν – ειδικά μετά το 1930, όταν τα περισσότερ­α σπίτια απέκτησαν ψυγείο και κατάψυξη. Αποτελεί διαχρονική απόλαυση που μπορεί να συνοδεύσει όλες τις καλοκαιριν­ές μας στιγμές.

Ιδανικές προτάσεις για την παραλία, την πόλη ή το γραφείο που μας δίνουν ανάσες δροσιάς και ομορφαίνου­ν τις στιγμές μας

 ?? ??
 ?? ?? Ανάμεσα στις επιλογές μας είναι μιλκσέικ σε πολλές παραλλαγές για όλες τις ηλικίες, γευστικές γρανίτες που ξετρελαίνο­υν και μαύρο, λευκό ή πράσινο τσάι που σβήνει τη δίψα μας και ωφελεί τον οργανισμό μας
Ανάμεσα στις επιλογές μας είναι μιλκσέικ σε πολλές παραλλαγές για όλες τις ηλικίες, γευστικές γρανίτες που ξετρελαίνο­υν και μαύρο, λευκό ή πράσινο τσάι που σβήνει τη δίψα μας και ωφελεί τον οργανισμό μας
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece