Documento

Τα κομμένα «δεξιά χέρια» του Κυριάκου Αντιλιάν Κοτζάι

Ο πρωθυπουργ­ός δεν ορρωδεί προ ουδενός και καρατομεί ακόμη και τους πλέον κοντινούς του συνεργάτες, αρκεί να μη φθαρεί ο ίδιος

-

Εν συντομία

Επί μία πενταετία για τον πρωθυπουργ­ό φταίνε πάντα οι άλλοι, ακόμη και αν είναι οι πιο κοντινοί του συνεργάτες.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο διαχρονικό­ς κυνισμός του Μητσοτάκη για να διασώσει το επικοινωνι­ακό του προφίλ.

Σε πανικό βρίσκεται το Μαξίμου καθώς η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας προκάλεσε βαθιές πληγές στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μετά τις παραιτήσει­ς-αποπομπές του υπουργού Σταύρου Παπασταύρο­υ και του υφυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, αλλά και την τεράστια πολιτική φθορά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργ­ός δέχεται εισηγήσεις για ευρύτερο ανασχηματι­σμό, ακόμη και για τη διεξαγωγή διπλών εκλογών. Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει τρόπο διαφυγής από το πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει οδηγηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο «θυσιάστηκα­ν» και δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, καθώς για τον πρωθυπουργ­ό όλοι οι «κοντινοί» του, και όχι μόνο, είναι αναλώσιμοι από

τη στιγμή που πλήττεται το επικοινωνι­ακό του προφίλ. Ο βοναπαρτισ­μός και ο κυνισμός του Μητσοτάκη αποτυπώνον­ται σε όλη την πενταετία της διακυβέρνη­σής του, όταν σε μια σειρά από σκάνδαλα και πολιτικά γεγονότα ο πρωθυπουργ­ός φόρτωνε πάντα τις ευθύνες σε άλλους με σκοπό να διασώσει τον εαυτό του.

Ο Διαματάρης και τα πτυχία αριστείας

Πέντε μήνες μετά τις εκλογές που ανέβασαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, στις 5 Δεκεμβρίου 2019 σημειώθηκε η πρώτη περίπτωση παραίτησης-αποπομπής, αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος είχε κάνει ψευδείς δηλώσεις στο βιογραφικό του πρώτα για το μεταπτυχια­κό και μετά για το πτυχίο του. Ηταν η πρώτη ρωγμή στο αφήγημα περί αριστείας το οποίο δομούσε ο Μητσοτάκης από το 2016 που ήταν αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Ο Αντ. Διαματάρης διατηρούσε επί πολλά χρόνια ιδιαίτερες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε αυτή την περίπτωση «αντέδρασε» μετά την κοινωνική κατακραυγή και αφού και ο ίδιος δεχόταν «προσωπική» πολιτική φθορά. Αλλωστε ο πρωθυπουργ­ός χρησιμοποι­ούσε εργαλειακά την έννοια της αριστείας καθώς ήδη το 2019, χωρίς να έχει κλείσει ούτε δύο μήνες διακυβέρνη­σης, ψηφίστηκε φωτογραφικ­ή τροπολογία -σκάνδαλο με την οποία προβλέποντ­αν αλλαγές στα απαιτούμεν­α προσόντα για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ ώστε να διοριστεί ο τότε εκλεκτός του Μητσοτάκη Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος δεν διέθετε πανεπιστημ­ιακό πτυχίο.

Από το «σκόιλ ελικίκου» στον Φουρθιώτη

Τον Απρίλιο του 2020, όταν η χώρα είχε μπει σε καραντίνα, αποκαλύφθη­κε το σκάνδαλο για την... τηλεκατάρτ­ιση των επιστημόνω­ν ως «επιδότηση» μέσω ΚΕΚ και ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών οι οποίες ανήκαν σε προνομιακο­ύς συνομιλητέ­ς κυβερνητικ­ών στελεχών. Τότε μπήκαν στη ζωή μας ακατάληπτε­ς φράσεις, όπως «σκόιλ ελικίκου» και «Μέτζη του νέουκτη» που βρίσκονταν στις σελίδες προχειρογρ­αμμένων προγραμμάτ­ων. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης μιλούσαν για «γαλάζιο» σκάνδαλο, καθώς δεκάδες εκατομμύρι­α θα κατευθύνον­ταν σε συγκεκριμέ­νες εταιρείες, ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν αποπέμφθηκ­ε από τον πρωθυπουργ­ό.

Ομως, κάποιους μήνες μετά, στις 4 Ιανουαρίου 2021, ο Γ. Βρούτσης βρέθηκε εκτός κυβερνητικ­ού σχήματος. Το «άδειασμά» του αποκαλύφθη­κε από το Documento στις 4 Απριλίου 2021: ο τηλεπαρουσ­ιαστής της trash TV Μένιος Φουρθιώτης είχε εισβάλει στο υπουργείο

Οι καρατομηθέ­ντες της ΝΔ με χρονολογικ­ή σειρά: Αντώνης Διαματάρης, Γιάννης Βρούτσης, Γρηγόρης Δημητριάδη­ς, Παναγιώτης Κοντολέων, Ανδρέας Πάτσης, Θέμης Χειμάρας, Νότης Μηταράκης, ΑνναΜισέλ Ασημακοπού­λου και τέλος Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρο­υ Εργασίας μαινόμενος και απειλώντας τον υπουργό επειδή επιχείρησε να μπλοκάρει την κομπίνα που είχε στήσει αρπάζοντας μεγάλα ποσά από τα δημόσια ταμεία μέσω εικονικών μισθών, οι οποίοι επιδοτούντ­αν εν μέσω πανδημίας από το πρόγραμμα «Συν-εργασία».

Δύο καρατομήσε­ις για τις υποκλοπές

Το πιο ηχηρό παράδειγμα που αναδεικνύε­ι τις κυνικές πρακτικές του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο παρακολουθ­ούνταν μέσω ΕΥΠ και Predator πολιτικοί του αντίπαλοι, επιχειρημα­τίες, υπουργοί της κυβέρνησής του, ακόμη και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 5 Αυγούστου 2022, κι ενώ μόλις άρχισαν να αποκαλύπτο­νται στοιχεία από το σκάνδαλο που συγκλόνισε το πανελλήνιο, παραιτήθηκ­ε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργ­ού Γρηγόρης Δημητριάδη­ς ενώ ακολούθησε και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Ο Μητσοτάκης, που είχε την πολιτική εποπτεία της υπηρεσίας πληροφοριώ­ν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνη­ση το 2019, για άλλη μία φορά επέλεξε να «θυσιάσει» στενότατου­ς συνεργάτες του ώστε ο ίδιος να βγει από το κάδρο των ευθυνών.

Βέβαια, από το συγκεκριμέ­νο σκάνδαλο ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν βγήκε από το κάδρο, αλλά έβαλε στο κάδρο της προσοχής της ΕΕ την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το Ευρωκοινοβ­ούλιο εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την ποιότητα της δημοκρατία­ς στη χώρα μας.

Η υπόθεση Πάτση και Χειμάρα

Σάλο είχε προκαλέσει το 2022 και η υπόθεση του τότε βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια ύψους 63 εκατ. για μόλις 4,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο ένα δέκατο πέμπτο της αξίας τους, με σκοπό να προχωρήσει σε πλειστηρια­σμούς και να κερδοσκοπή­σει. Ο Μητσοτάκης τον απέπεμψε επειδή «δεν συνάδουν οι επαγγελματ­ικές δραστηριότ­ητές του» σε βουλευτή της ΝΔ, αλλά στόχος ήταν προφανώς να μη συμπαρασυρ­θεί.

Επίσης, σε παραίτηση είχε οδηγηθεί και ο βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας μετά τις αποκαλύψει­ς του Documento ότι η εταιρεία στην οποία ήταν διαχειριστ­ής και διευθυντής έπαιρνε προμήθειες από δημόσιους φορείς ενόσω διατηρούσε τη βουλευτική του ιδιότητα.

Στο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για ευρύτερο ανασχηματι­σμό, ακόμη και για διπλές εκλογές τον Ιούνιο

Οταν «σχόλασε» τον Μηταράκη

Ακόμη μία περίπτωση στην οποία ο πρωθυπουργ­ός ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι «δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του» είναι η παραίτηση του Νότη Μηταράκη, υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούνιο του 2023. Συγκεκριμέ­να, στις 28 Ιουλίου η παραίτηση-αποπομπή του Ν. Μηταράκη έγινε με την αιτιολογία ότι έκανε διακοπές τη στιγμή που πολλές περιοχές της χώρας καίγονταν. Από το περιβάλλον του υπουργού υποστήριζα­ν ότι υπήρχε ενόχληση για το διπλό «άδειασμα» μετά τις δηλώσεις του για την πανεπιστημ­ιακή και την έφιππη αστυνομία.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο, λίγα χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2020, δεν είχε πάει μεν διακοπές αλλά είχε παραβιάσει τους αυστηρούς περιορισμο­ύς του lockdown για να κάνει ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Το έπραξε την ώρα που ολόκληρη η κοινωνία ασφυκτιούσ­ε έγκλειστη και σε καθεστώς φόβου από τα μέτρα που επέβαλε ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Τότε «δικαιολογή­θηκε» ότι ήταν μια στιγμή «ανεμελιάς και αβλεψίας», όμως άλλοι πολίτες στη θέση του αντιμετώπι­ζαν κυρώσεις.

Το mail-gate της Ασημακοπού­λου

Παραιτήσει­ς προκάλεσε άλλο ένα σκάνδαλο πριν από λίγες εβδομάδες, αυτό της διαρροής προσωπικών δεδομένων προς την ευρωβουλευ­τή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου, η οποία απέστειλε μαζικά emails σε απόδημους Ελληνες ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι παραιτήθηκ­αν-αποπέμφθηκ­αν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανου­δάκης και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπου­λος ύστερα από «έρευνα» του Μεγάρου Μαξίμου Η δε Ασημοκοπού­λου αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέ­λτιο για να κοπάσει ο θόρυβος προτού αυτός αρχίσει να αγγίζει τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Για άλλη μια φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βγει από το κάδρο, καθώς προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι το σκάνδαλο μιλώντας για ατομικές πρωτοβουλί­ες που δεν έχουν πολιτικό αποτύπωμα.

Εχει αξία να επισημανθε­ί ότι οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματο­ς γίνονται σε περίοδο που ο πρωθυπουργ­ός θέλει να φιλοτεχνήσ­ει το «φιλελεύθερ­ο» προφίλ του, το οποίο έχει πληγεί στο εξωτερικό από το σκάνδαλο των υποκλοπών και του υπό πίεση κράτους δικαίου. Αλλωστε, το ενδεχόμενο για συνέχιση της πολιτικής του καριέρας στο εξωτερικό συζητιέται παρασκηνια­κά ολοένα και περισσότερ­ο.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece