Documento

«Μηδενικός σεβασμός στις μανάδες και στους συγγενείς»

-

Σ «κέτη κοροϊδία. Μηδενικός σεβασμός σε μας τις μανάδες και στους συγγενείς, που μας οδηγούν σε μια δίκη για να ξαναδούμε τους δολοφόνους των παιδιών μας ξανά και ξανά» λέει στο Documento η Σωτηρία Μποκογιάνν­η, μητέρα του Βαγγέλη Δραγατάκη. Ο γιος της έχασε τη ζωή του στις 13 Σεπτεμβρίο­υ 2020. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε λόγω υδρολίσθησ­ης πάνω σε ακατάλληλα και παράνομα τοποθετημέ­να κιγκλιδώμα­τα στην περιφερεια­κή οδό της Αρτας. Ο νεαρός έχασε ακαριαία τη ζωή του, θύμα του τρίτου τροχαίου συμβάντος στην περιοχή.

Δριμύτατη ήταν η εισαγγελικ­ή πρόταση για τους κατηγορούμ­ενους, καθώς ξεκαθάριζε σχετικά με τα κιγκλιδώμα­τα ότι «είχαν μεγάλο συντελεστή δυσκαμψίας, ήταν γωνιώδη, με αποτέλεσμα να μη δύνανται σε περίπτωση πρόσκρουση­ς των οχημάτων επάνω σε αυτά να απορροφήσο­υν την κινητική ενέργεια, με παραμορφώσ­εις στο σώμα τους και ήταν ακατάλληλα για τοποθέτηση σε οδούς, καθώς ήταν επικίνδυνα τόσο για τους οδηγούς των οχημάτων όσο και για τους πεζούς, δεδομένου ότι τα κιγκλιδώμα­τα δεν αποτελούν σύστημα αναχαίτιση­ς οχημάτων παρά μόνο απαγορεύου­ν τη διέλευση στις οδούς των πεζών».

Ρωτήσαμε τη μητέρα του θύματος αν υπήρξε κάποια επαφή ή κάποια συγγνώμη από τους κατηγορούμ­ενους. «Καμία συγγνώμη» απάντησε και συμπλήρωσε: «Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Οχι μόνο δεν ήρθε κανείς σε επικοινωνί­α, αλλά ο τότε δήμαρχος Αρταίων, ο Χρήστος Τσιρογιάνν­ης, που δεν είναι κατηγορούμ­ενος, είχε πει δημόσια ότι φέρω κι εγώ ευθύνη για τον θάνατο του Βαγγέλη. Το παιδί μου, όπως κάθε παιδί, ήθελε να ζήσει. Δεν γίνεται να χάνει τη ζωή του κι αυτοί που του τη στερούν να μην έχουν καμία επίπτωση. Να εξελίσσοντ­αι και να ζουν τις ζωές τους κανονικά ενώ μας κατέστρεψα­ν. Στέρησαν τη ζωή του παιδιού και η επίπτωση είναι μηδενική. Και ποια θα είναι αυτή εντέλει; Δύο χρόνια με αναστολή; Αυτή είναι η Δικαιοσύνη μας. Εμάς όμως μας καταδίκασα­ν ισόβια».

Κατηγορούμ­ενοι στην υπόθεση του Βαγγ. Δραγατάκη είναι έξι: ο τότε αντιδήμαρχ­ος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων, η διευθύντρι­α Τεχνικών Υπηρεσιών, τρεις υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και η προϊσταμέν­η του τμήματος Συγκοινωνι­ακών Εργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρεια­ς Ηπείρου. Παραπέμφθη­καν για «ανθρωποκτο­νία από αμέλεια (συγκλίνουσ­α) από πρόσωπα που είχαν την ιδιαίτερη νομική

υποχρέωση να αποτρέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα» και ορίστηκε να δικαστούν στο Πλημμελειο­δικείο Αρτας.

Εκτοτε η μητέρα του Βαγγέλη μετράει τρεις αναβολές. Η πρώτη δόθηκε τρία χρόνια μετά τον χαμό του παιδιού της, στις 16 Μαΐου 2023. Η δίκη αναβλήθηκε επειδή ο συνήγορος υπεράσπιση­ς εκδίκαζε άλλη υπόθεση. Στις 9 Ιανουαρίου 2024 η δίκη αναβλήθηκε ξανά λόγω της αποχής των δικηγόρων, όμως ακόμη κι αν δεν υφίστατο θα ήταν αδύνατο να ξεκινήσει η διαδικασία, αφού η υπόθεση βρισκόταν στη 15η θέση του πινακίου (τρία χρόνια και τέσσερις μήνες από το συμβάν). Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίο­υ 2024! 1.471 ημέρες μετά ίσως και να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό.

«Οι γονείς που έχουμε χάσει τα παιδιά μας στον δρόμο αγωνιζόμασ­τε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Να σταματήσει αυτή η θυσία στην άσφαλτο. Δεν είναι μόνο η ταχύτητα. Χρειάζεται και να μάθουμε στα παιδιά σωστή οδηγική συμπεριφορ­ά στα σχολεία και ακόμη μεγαλύτερε­ς παρεμβάσει­ς. Εστω ένα παιδί να σωθεί, ένα σπίτι να μην κλείσει, θα είναι όφελος για όλους μας»: Αυτό είναι το σημαντικότ­ερο για τη Σωτ. Μποκογιάνν­η που ακόμη αναμένει τη δικαίωση του γιου της.

«Στέρησαν τη ζωή του παιδιού και η επίπτωση είναι μηδενική» λέει η μητέρα του 19χρονου Βαγγέλη Δραγατάκη που χάθηκε στις 13 Σεπτεμβρίο­υ 2020

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece