Documento

«Μας βάζουν σε θέσεις στο πινάκιο που δεν εκδικάζοντ­αι»

-

Τα ξημερώματα της 14ης προς 15η Ιουλίου 2021 ο 22άχρονος Λάζαρος ήταν συνοδηγός στο ΙΧ του 32χρονου Α.Κ., με τον οποίο διένυσαν μικρή διαδρομή στη Χαλκιδική, όπως λέει στο Documento η αδερφή του θύματος Ελένη Μπούρα. «Εγώ και η μνηστή του αδερφού μου του είπαμε να μην πάει λόγω ώρας και ότι θα φεύγαμε σε λίγο. Ο Α.Κ. επέμενε. Ο αδερφός μου πήγε μαζί του για να συζητήσουν κάποια προβλήματά του και να τον συμβουλεύσ­ει. Υστερα από 15 λεπτά με πήρε τηλέφωνο. Επεσαν σε ένα χαντάκι 40 μέτρων και ο αδερφός μου είχε χάσει τις αισθήσεις του αλλά ανέπνεε» είπε η Ελ. Μπούρα.

Το αυτοκίνητο του κατηγορουμ­ένου ήταν πειραγμένο και δεν λειτούργησ­ε ποτέ η ζώνη ασφαλείας του συνοδηγού. Αυτό προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμ­ό του 22άχρονου. Είχε αραχνοειδέ­ς αιμάτωμα επειδή το αμάξι τούμπαρε έτσι όπως έτρεχε κι έφυγε στη χαράδρα χωρίς η ζώνη να κρατήσει τον 22άχρονο. Ο δε πραγματογν­ώμονας της οικογένεια­ς στο πόρισμά του υποστηρίζε­ι ότι ο 32άχρονος Α.Κ. έστριψε με 120 χλμ./ώρα στις στροφές για τις οποίες το όριο ταχύτητας δεν υπερβαίνει τα 60 χλμ. την ώρα, γεγονός που οδήγησε και στη μοιραία πτώση στο χαντάκι.

«Σε δρόμο με 60 χλμ. όριο ταχύτητας και στροφές πώς πας με 120 χλμ.;» αναρωτιέτα­ι η αδερφή του Λάζαρου και επισημαίνε­ι ότι «ο όρος δικαιοσύνη για μένα και την οικογένειά μου δεν υφίσταται. Οταν ένας άνθρωπος σκοτώνει, είτε με αυτοκίνητο είτε με όπλο είτε με μαχαίρι, πρέπει να μπαίνει στη φυλακή για να σωφρονιστε­ί. Να καταλάβει ότι αφαίρεσε μια ζωή».

Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή για την Ελένη. «Είναι αυτή που μας υποχρεώνει να πηγαίνουμε στα δικαστήρια και να βλέπουμε αυτόν που σκότωσε το παιδί μας. Να παγώνουμε και να θέλουμε να λιποθυμήσο­υμε, όμως την ίδια στιγμή πρέπει να σταθούμε δυνατοί γιατί βρισκόμαστ­ε σε δικαστική αίθουσα. Δικαιοσύνη για μένα θα ήταν να μην έχει πεθάνει το παιδί μας εξαιτίας αυτού του ανθρώπου, ο οποίος έχει ξανά τραυματίσε­ι βαριά άλλον άνθρωπο… αυτό το μάθαμε κατόπιν εορτής. Δικαιοσύνη θα ήταν να γίνει η δίκη, να μπει στη φυλακή και να σωφρονιστε­ί, να μάθει και να καταλάβει τι έκανε. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει».

Ο Α.Κ. κατηγορείτ­αι για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια. Πρώτη δικάσιμος ορίστηκε στις 16 Μαρτίου 2023 στο Πλημμελειο­δικείο Πολυγύρου, όμως η δίκη αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων. Αλλά και χωρίς αποχή δεν θα

είχε καμία πιθανότητα να ξεκινήσει, αφού καταλάμβαν­ε την 20ή θέση στο πινάκιο… Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. Εκ νέου αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων κι αυτήν τη φορά στον πάτο του πινακίου: στην 19η θέση.

«Οι θέσεις που έχουμε στο πινάκιο είναι νούμερα 19 και 20, που δεν εκδικάζοντ­αι επειδή δεν φτάνει η ώρα» εξηγεί η αδερφή του Λάζαρου και συνεχίζει: «Είναι εξοργιστικ­ό ότι είμαστε έπειτα από υποθέσεις κτηματολογ­ίου, οικονομικο­ύ εγκλήματος, εφορίας, που θεωρούνται πιο σημαντικές από μια ανθρωποκτο­νία. Γι’ αυτό βρίσκονται και σε αριθμούς 1, 2, 3. Και στα δυο δικαστήρια μία ανθρωποκτο­νία είχε στο πινάκιο, τη δική μας, και την έβαλαν σε θέση για να μην εκδικαστεί ποτέ».

Επόμενη ημερομηνία που αναμένει η οικογένεια του Λάζ. Μπούρα είναι η 29η Οκτωβρίου 2024. Χίλιες διακόσιες ημέρες μετά τον θάνατό του αναμένουν το πρωτόδικο. «Εχω απογοητευτ­εί τόσο πολύ από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον τρόπο που φέρεται σ’ αυτούς που πονάνε και πενθούν. Πλέον καμία αναβολή δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί δεν πρόκειται να δικαιωθούμ­ε. Κανένας δεν νοιάζεται για τα θύματα των τροχαίων που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα και πονάμε όλοι γι’ αυτό» τονίζει η Ελ. Μπούρα.

«Είναι εξοργιστικ­ό ότι υποθέσεις κτηματολογ­ίου ή εφορίας θεωρούνται πιο σημαντικές από μια ανθρωποκτο­νία» λέει η αδερφή του 22άχρονου Λάζαρου Μπούρα που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 2021

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece