Documento

Κατεβάζει ρολά έπειτα από 25 χρόνια και χαρτοβιομη­χανία

Προειδοποι­ούν οι βιομήχανοι και για άλλα λουκέτα αλλά η ΝΔ κωφεύει, την ώρα που στη χώρα βασιλεύει η αποβιομηχά­νιση

-

«Η Γιούλα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσε­ις που παλεύουν» σημείωσε ο Ευριπίδης Δοντάς, γενικός γραμματέας της Ενωσης Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), σχολιάζοντ­ας το λουκέτο στην υαλουργία και προειδοποι­ώντας ότι θα ακολουθήσο­υν και άλλα το προσεχές διάστημα. Και πράγματι την περασμένη Τρίτη 26 Μαρτίου ανακοινώθη­κε αιφνιδιαστ­ικά δεύτερο λουκέτο στη βαριά βιομηχανία. Συγκεκριμέ­να, κλείνει το εργοστάσιο χαρτοποιία­ς της Sonoco Ελλάς, θυγατρικής του αμερικανικ­ού ομίλου Sonoco Alore, που βρίσκεται στο Κιλκίς, με 85 εργαζόμενο­υς να χάνουν τη δουλειά τους.

Το εργοστάσιο του Κιλκίς λειτουργού­σε στην Ελλάδα από το 1999 και δραστηριοπ­οιούνταν στην παραγωγή και επεξεργασί­α ανακυκλωμέ­νου χάρτου, ήταν δηλαδή ενεργοβόρα βιομηχανία. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμέ­νο ισολογισμό της, το 2021 η εταιρεία είχε υγιή αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές ύψους 540.000 ευρώ. Αιτία του λουκέτου κι εδώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση στους εργαζόμενο­υς, ήταν το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η Sonoco Ελλάς προσπάθησε μάλιστα να το μειώσει για να μην κλείσει το εργοστάσιο και πραγματοπο­ίησε επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την αυτοπαραγω­γή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ αρνήθηκε να την εντάξει στο δίκτυό του λόγω έλλειψης χωρητικότη­τας. Υστερα από αυτό η διοίκηση της πολυεθνική­ς στην Ευρώπη πήρε την απόφαση για λουκέτο στην Ελλάδα. Αλλωστε η αμερικανικ­ή πολυεθνική διαθέτει άλλα 69 εργοστάσια σε 17 ευρωπαϊκές χώρες τα οποία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Χωρίς παραγωγική βάση

Η περιπέτεια της κρίσης χρέους και των μνημονίων υποτίθεται ότι δίδαξε τις ελληνικές κυβερνήσει­ς πως η χώρα πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανία της. Η βιομηχανία έχει υψηλότερη παραγωγικό­τητα εργασίας από τις υπηρεσίες και παράγει διεθνώς εμπορεύσιμ­α αγαθά, αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμε­νη αξία. Αν είχαμε μεγαλύτερη βιομηχανία, θα είχαμε μικρότερο εξωτερικό έλλειμμα και θα ήμασταν λιγότερο ευάλωτοι στα εξωτερικά σοκ. Και όμως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2022 η συμμετοχή της βιομηχανία­ς στο ΑΕΠ της Ελλάδας περιοριζότ­αν στο 9,1%, έναντι 1.520% των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η Ελλάδα συγκαταλεγ­όταν στους ουραγούς της βιομηχανικ­ής Ευρώπης, συγκεκριμέ­να στην 24η θέση ανάμεσα σε 27 χώρες.

Σύμφωνα με το δελτίο Μαρτίου 2024 του ΙΟΒΕ για τις εξελίξεις στη βιομηχανία, το 2023 ο κύκλος εργασιών της ελληνικής βιομηχανία­ς κατέγραψε πτώση 3,9% έναντι πτώσης 0,7% του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η βιομηχανία στην Ελλάδα τα πήγε δηλαδή χειρότερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι είχε ανάπτυξη 2% έναντι 0,4% της ευρωζώνης και της ΕΕ. Από πού προήλθε η ελληνική ανάπτυξη; Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγάλη αύξηση των τζίρων καταγράφηκ­ε στο real estate (κατά 47,7%), κατά 36,5% στις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες (περιλαμβάν­ει τα έσοδα των servicers από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους πλειστηρια­σμούς) και κατά 16,7% στην οικοδομή.

Το ειδικώς ελληνικό υψηλό ενεργειακό και μεταφορικό κόστος ως εμπόδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανία­ς και της παραγωγής έχουν θέσει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές βιομηχανίε­ς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι βιομηχανίε­ς της βόρειας Ελλάδας έχουν εστιάσει ιδιαίτερα στην απουσία σιδηροδρομ­ικών και λιμενικών υποδομών, γεγονός που αυξάνει το μεταφορικό κόστος, ενώ η ΕΒΙΚΕΝ (εκπροσωπεί τη μεταλλουργ­ία, την τσιμεντοβι­ομηχανία, τη χαρτοβιομη­χανία, την υφαντουργί­α και ως πρότινος και την υαλουργία) διεκδικεί ματαίως εδώ και δέκα χρόνια τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους.

Πονοκέφαλο­ς το καρτέλ

Στο διάστημα 2021-22 η ΕΒΙΚΕΝ, με τον Αντώνη Κοντολέων ως πρόεδρό της, παρότι ως θεσμικό όργανο της βαριάς βιομηχανία­ς «είναι με το γκουβέρνο», δεν δίστασε να εξηγήσει δημοσίως πώς το target model επιτρέπει το τεχνητό «φούσκωμα» των τιμών του ρεύματος προς όφελος ενός ολιγοπωλίο­υ αποτελούμε­νου από τέσσερις παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και σε βάρος όλης της εγχώριας παραγωγής και οικονομίας. Παρά τις εκκλήσεις της όμως για παρέμβαση του υπουργείου και της ΡΑΕ υπέρ της εγχώριας παραγωγής, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρενέβη ποτέ.

Από τις αρχές του 2024 οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο οι ελληνικές τιμές παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΙΟΒΕ, η ελληνική βιομηχανία πληρώνει σήμερα το φυσικό αέριο κατά 5-10% ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 17-24% υψηλότερα από τις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και κατά 41% υψηλότερα από τις χώρες της Σκανδιναβί­ας και της Βαλτικής.

Αιτία του λουκέτου στη Sonoco ήταν και πάλι το υψηλό ενεργειακό κόστος

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece