Documento

Η πείνα θερίζει μικρά παιδιά στη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους και να εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστι­κής βοήθειας, παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός Μόνο τις τελευταίες ημέρες 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασιτία στη Γάζα, εκ των οποίων οι 23

- Χρήστος Στασινόπου­λος

Εν συντομία

Παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός και μια εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ για άμεση παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας, το Ισραήλ συνεχίζει να δολοφονεί αμάχους στη Γάζα με βόμβες και ασιτία και να πιέζει για στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη Ράφα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ανθρωπιστι­κή βοήθεια και η παράδοσή της εμφανίζοντ­αι ως το μέσο για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα, αλλά και το πρώτο βήμα για τη μέρα μετά τον πόλεμο.

Με τους θανάτους από πείνα να αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει στη Γάζα εξαιτίας της ισραηλινής πολιτικής που εμποδίζει την παράδοση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας, η διεθνής κοινότητα εμφανίζετα­ι τυπικά να έχει δημιουργήσ­ει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για να αναγκάσει την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να σταματήσει τη σφαγή. Την εικόνα αυτή διαμορφώνο­υν τόσο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός όσο και η συγκεκριμέ­νη εντολή (με νομική ισχύ) για την άμεση ανάληψη μέτρων εναντίον του λιμού που πλήττει τη Γάζα την οποία επέδωσε μέσα στην εβδομάδα στην κυβέρνηση Νετανιάχου το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ). Το ICJ μάλιστα ζήτησε από το Ισραήλ να συντάξει συγκεκριμέ­νη αναφορά για τα πεπραγμένα του προς αυτή την κατεύθυνση εντός 30 ημερών.

Αμαχοι ο στόχος

Ταυτόχρονα, όμως, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζετα­ι πλήρως αδιάφορη προς όλα αυτά, καθώς εξακολουθε­ί να παρακωλύει την παράδοση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας, συνεχίζει τις στρατιωτικ­ές της επιχειρήσε­ις και κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με τις ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα.

Το αποτέλεσμα της ισραηλινής αδιαφορίας στις υποχρεώσει­ς της απέναντι στη διεθνή κοινότητα, στο διεθνές δίκαιο και φυσικά στα εκατομμύρι­α αμάχων που σφαγιάζει στη Γάζα εδώ και περίπου έξι μήνες είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο Παλαιστίνι­οι πεθαίνουν από πείνα (συν τους νεκρούς από τους βομβαρδισμ­ούς) στη Λωρίδα. Σύμφωνα με αναφορές από αραβικά ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες περίπου 27 Παλαιστίνι­οι έχασαν τη ζωή τους από ασιτία στη Γάζα, εκ των οποίων οι 23 ήταν παιδιά. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να προστεθεί στον συνολικό απολογισμό των νεκρών από τον πόλεμο, που ανέρχεται πλέον σε περίπου 33.000, εκ 01 των οποίων οι 13.000 ήταν παιδιά.

Στο μεταξύ, μετά τη ρήξη ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτο­ν που έφερε από τη μια την αποχή των ΗΠΑ στο ψήφισμα του ΣΑ το οποίο ζητά εκεχειρία και στη συνέχεια την απόφαση Νετανιάχου να ακυρώσει επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχ­ων στις ΗΠΑ για να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τη σχεδιαζόμε­νη επίθεση εναντίον της Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε διατεθειμέ­νος να τα μαζέψει, φοβούμενος προφανώς τι θα σήμαινε για τον ίδιο μια οριστική ρήξη με την Ουάσινγκτο­ν.

Επιμένει ο Νετανιάχου

Παρά το γεγονός ότι τελικά πήρε πίσω την απόφασή του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε εκ νέου να προλάβει καταστάσει­ς υποστηρίζο­ντας ότι η επίθεση στη Ράφα θα προχωρήσει κανονικά. Οι συζητήσεις με τους Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους γίνονται γιατί ο Λευκός Οίκος προωθεί εναλλακτικ­ά σενάρια δράσης για τη Ράφα, την τελευταία πόλη της Λωρίδας της Γάζας όπου ακόμη δεν έχουν επιχειρήσε­ι χερσαίες δυνάμεις των Ισραηλινών, εξαιτίας της συγκέντρωσ­ης του άμαχου πληθυσμού εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο και για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι ρισκάρει ο Νετανιάχου με μια πλήρη ρήξη με τις ΗΠΑ υπενθυμίζε­ται ότι πριν από μερικές εβδομάδες στον αμερικανικ­ό προϋπολογι­σμό εγκρίθηκε παροχή στρατιωτικ­ής βοήθειας 3 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ.

Η παρεχόμενη ανθρωπιστι­κή βοήθεια σε αυτήν τη φάση φαίνεται πάντως ότι έχει επιλεγεί ως βασικός μοχλός πίεσης προς την ισραηλινή πλευρά να αποδεχτεί τετελεσμέν­α και συγκεκριμέ­να τη… συνεργασία της ανασχηματι­σμένης Παλαιστινι­ακής Αρχής. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει εισήγηση του Φόρουμ Ισραηλινής Πολιτικής (Israel Policy Forum) προς πάσα κατεύθυνση να συμμετάσχε­ι η Παλαιστινι­ακή Αρχή, μετά τον πρόσφατο ανασχηματι­σμό της, στην παράδοση της βοήθειας ως πρώτο βήμα για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και στα παλαιστινι­ακά εδάφη. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθη­κε ο σχηματισμό­ς νέου υπουργικού συμβουλίου από την Παλαιστινι­ακή Αρχή και τουλάχιστο­ν πέντε από τους 23 νεοδιορισθ­έντες υπουργούς προέρχοντα­ι από τη Γάζα.

 ?? ?? 02 01 Εκτοπισμέν­οι Παλαιστίνι­οι στη Ράφα παλεύουν κυριολεκτι­κά να πάρουν λίγο φαγητό. 02 Η διεθνής κοινότητα ρίχνει από αέρος με αλεξίπτωτα ανθρωπιστι­κή βοήθεια, καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει να παρακωλύει την παράδοση τροφίμων και άλλων υλικών στον πληθυσμό της Γάζας
02 01 Εκτοπισμέν­οι Παλαιστίνι­οι στη Ράφα παλεύουν κυριολεκτι­κά να πάρουν λίγο φαγητό. 02 Η διεθνής κοινότητα ρίχνει από αέρος με αλεξίπτωτα ανθρωπιστι­κή βοήθεια, καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει να παρακωλύει την παράδοση τροφίμων και άλλων υλικών στον πληθυσμό της Γάζας
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece