Documento

Ο Πούτιν δείχνει τη Δύση για τη σφαγή

Η επιμονή του Ρώσου προέδρου να συνδέσει το μακελειό στη Μόσχα με το Κίεβο και οι αιτίες πίσω από την απροθυμία του να αναγνωρίσε­ι άλλες απειλές

-

Εν συντομία

Καθώς ο απολογισμό­ς των νεκρών από την επίθεση στη Μόσχα ακόμη ανεβαίνει, έχοντας ξεπεράσει τους 140, όλοι περιμένουν την αντίδραση του Κρεμλίνου και προσπαθούν να εκτιμήσουν τις αλλαγές που αυτό το μακελειό θα φέρει τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Η προσπάθεια της Ρωσίας να συνδέσει την επίθεση με την Ουκρανία και τη Δύση εξυπηρετεί σε σημαντικό βαθμό τη στρατηγική επιλογή της Μόσχας να εστιάσει στο ουκρανικό μέτωπο, όμως η κεντρική Ασία και ο Καύκασος είναι σε αναταραχή και το Ισλαμικό Κράτος επεκτείνετ­αι εκεί.

Την ώρα που μετά το τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Μόσχα την προηγούμεν­η Παρασκευή, το οποίο άφησε πίσω του τουλάχιστο­ν 140 νεκρούς και πάνω από 100 αγνοούμενο­υς, οι δυτικές χώρες μπαίνουν εκ νέου έπειτα από καιρό σε κατάσταση αντιτρομοκ­ρατικού συναγερμού, η ρωσική ηγεσία εντάσσει τη φρικώδη επίθεση στη γεωπολιτικ­ή αντιπαράθε­ση με τη Δύση για την Ουκρανία.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όχι μόνο δίνοντας στη δημοσιότητ­α φωτογραφίε­ς και βίντεο των μαχητών του που συμμετείχα­ν αλλά και με σχετικές ανακοινώσε­ις, δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τη ρωσική ηγεσία, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει την ώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία. Αν η Μόσχα παραδεχτεί πως βρέθηκε στο στόχαστρο από άλλο «κέντρο» πλην της Ουκρανίας, θα πρέπει να εκτρέψει πόρους και χρήματα προς την κατεύθυνση της διάλυσης της νέας (ή παλιάς) αυτής απειλής, τα οποία όμως χρειάζεται για την πολεμική προσπάθειά της στην Ουκρανία. Αυτό είναι και το πλαίσιο εντός του οποίου οι Ρώσοι αξιωματούχ­οι υποστηρίζο­υν ότι είναι μάλλον απίθανο το ISIS να είχε μόνο του τη δυνατότητα να εξαπολύσει τέτοια επίθεση στη Μόσχα.

Από την πλευρά του βέβαια το ISIS-K, το παρακλάδι της οργάνωσης που τα στοιχεία καταδεικνύ­ουν ότι πραγματοπο­ίησε την επίθεση, απάντησε σε όλα αυτά δημοσιεύον­τας ένα κείμενο 30 σελίδων. Σε αυτό, αφού πρώτα χαιρετίζει την επίθεση με τρόπο που λέει «εμείς το κάναμε», αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία βρέθηκε στο

στόχαστρο της οργάνωσης. Συγκεκριμέ­να, υποστηρίζε­ι ότι η επίθεση άξιζε στη Ρωσία επειδή τα ρωσικά στρατεύματ­α βοήθησαν τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και το καθεστώς του να σκοτώσουν μουσουλμάν­ους στη Συρία. Το ενδιαφέρον στο κείμενο όμως είναι ότι το ISIS-K στρέφεται και κατά των Ταλιμπάν, καθώς, σύμφωνα με τους συγγραφείς του, η επίθεση στη Μόσχα αποδεικνύε­ι πως το καθεστώς των Ταλιμπάν απέτυχε να δράσει σύμφωνα με τον ρόλο που του ανέθεσαν οι ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων είναι να αποτρέπει τρομοκρατι­κές επιθέσεις εκτός του αφγανικού εδάφους. Το κείμενο κλείνει με απειλές για περισσότερ­ες επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Θα την πληρώσουν... άλλοι

Με αυτά τα δεδομένα η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να διαλέξει τρόπο αντίδρασης απέναντι στην επίθεση. Παραδοσιακ­ά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ύστερα από τρομοκρατι­κά χτυπήματα εναντίον της Ρωσίας περνά αμέσως στην επίθεση εναντίον των δραστών ή των υπόπτων. Προς το παρόν οι ρωσικές αρχές ξέσπασαν την οργή τους πάνω στους συλληφθέντ­ες για την επίθεση, όπως καταδεικνύ­εται από τις εικόνες που δημοσιεύτη­καν από τις ανακρίσεις τους και την εμφάνισή τους στο δικαστήριο, όμως από τα λεγόμενα των Ρώσων αξιωματούχ­ων είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι για την επίθεση θα… πληρώσουν κι άλλοι.

Το ερώτημα είναι αν η ρωσική ηγεσία θα δράσει εναντίον του ISIS και του ISIS-K με χτυπήματα στη Μέση Ανατολή ή, όπως φαίνεται ότι ετοιμάζετα­ι να κάνει, θα εντείνει περαιτέρω τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας. Το ζήτημα των περιορισμέ­νων πόρων – όχι μόνο οικονομικώ­ν αλλά και ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.– που μπορεί να διαθέσει η Μόσχα σε άλλα μέτωπα πλην της Ουκρανίας έχει ανακύψει ξανά πρόσφατα, όπως αποδεικνύε­ται από τη στάση απεμπλοκής που τήρησε η Ρωσία στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και από τη σχετική αδιαφορία με την οποία απάντησε στο αίτημα της Υπερδνειστ­ερίας για «προστασία».

Μια άλλη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης που αναμένεται είναι να ενταθεί στο εσωτερικό της χώρας η πίεση που ασκείται στις μεταναστευ­τικές κοινότητες, καθώς οι δράστες που έχουν συλληφθεί είναι Τατζίκοι που ζούσαν και εργάζονταν στη Ρωσία ως οικονομικο­ί μετανάστες.

Τους βάζουν στο στόχαστρο

Στη Ρωσία ζουν και εργάζονται πολλοί μετανάστες από τις χώρες της κεντρικής Ασίας. Ο πληθυσμός των Τατζίκων εργατών στη χώρα ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρι­α, τη στιγμή που το Τατζικιστά­ν έχει πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρί­ων. Τα εμβάσματα που στέλνουν οι Τατζίκοι στη χώρα τους αποτελούν σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της χώρας τους. Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι οι κοινότητες αυτές εντός της Ρωσίας θα βρεθούν στο στόχαστρο των αρχών μετά το μακελειό στη Μόσχα, καθώς αποτελούν βασική και εύκολη δεξαμενή για στρατολόγη­ση από εξτρεμιστι­κές ισλαμικές ομάδες και οργανώσεις εξαιτίας της κοινωνικής περιθωριοπ­οίησής τους από τη ρωσική κοινωνία.

Το ISIS-K με κείμενο 30 σελίδων εξηγεί πώς και γιατί έκανε την επίθεση, όμως Ρώσοι αξιωματούχ­οι υποστηρίζο­υν πως δεν είχε τη δυνατότητα να εξαπολύσει από μόνο του τέτοιο τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Μόσχα

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Η επίθεση στη Μόσχα, που κόστισε τουλάχιστο­ν 140 ζωές, αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Πούτιν και τους μετανάστες από χώρες της κεντρικής Ασίας
Η επίθεση στη Μόσχα, που κόστισε τουλάχιστο­ν 140 ζωές, αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Πούτιν και τους μετανάστες από χώρες της κεντρικής Ασίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece