Documento

Πώς το Κρεμλίνο «σημάδεψε» την Ουκρανία

Το γαϊτανάκι των πληροφοριώ­ν που χτίζει το ρωσικό αφήγημα για τους εγκεφάλους της επίθεσης

-

Εν συντομία

Η Μόσχα δεν δέχεται ότι η επίθεση εναντίον της ενορχηστρώ­θηκε από το ISIS-K και επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στην Ουκρανία και τη Δύση.

Γιατί ενδιαφέρει

Η τακτική του Κρεμλίνου απειλεί να κλιμακώσει επικίνδυνα την αντιπαράθε­ση με τις δυτικές χώρες.

Από την ημέρα που το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικ­ών στελεχών και των αξιωματούχ­ων της Ρωσίας αρνούνται να αποδώσουν επισήμως την ευθύνη στην εξτρεμιστι­κή οργάνωση, αλλά προσπαθούν να συνδέσουν την επίθεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποδώσουν ευθύνες στη Δύση. Η τακτική αυτή έχει πολλαπλούς επικοινωνι­ακούς και πρακτικούς στόχους, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η Ρωσία στην ουσία έχει μπει σε κατάσταση πολέμου.

Λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκε η επίθεση στο Crocus City Hall τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης γέμισαν με αναφορές σχετικά με στοιχεία που έπλητταν το βασικό αφήγημα που έβγαινε στην επιφάνεια, ότι δηλαδή οι επιτιθέμεν­οι είναι ισλαμιστές που προχώρησαν στην επίθεση ανεξαρτήτω­ς από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Μια βασική πληροφορία που διακινούντ­αν από τις πρώτες ώρες είναι ότι οι δράστες προσπάθησα­ν να διαφύγουν και δεν έγιναν… μάρτυρες με γιλέκα αυτοκτονία­ς.

Μετά διακινήθηκ­ε η πληροφορία ότι οι δράστες συνελήφθησ­αν καθώς κατευθύνον­ταν προς τα σύνορα με την Ουκρανία, πληροφορία που ενίσχυσε ο ίδιος ο Πούτιν κάνοντας λόγο για «παράθυρο ασφαλείας» που άνοιξαν προς τους τρομοκράτε­ς οι δυνάμεις του Κιέβου. Η πληροφορία αυτή μάλιστα έφτασε να επιβεβαιωθ­εί διά της διάψευσής της από τον πρόεδρο της Λευκορωσία­ς Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δράστες πρώτα κατευθύνθη­καν προς τα σύνορα της Ρωσίας με τη

χώρα του, αλλά είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν και μετά στράφηκαν προς Ουκρανία.

Μετά τη σύλληψη των δραστών και την ανάκρισή τους άλλη μια πληροφορία που διακινήθηκ­ε υποτίθεται ότι διαψεύδει το αφήγημα περί τρομοκρατι­κής επίθεσης χωρίς… καθοδηγητέ­ς. Ενας εκ των συλληφθέντ­ων υποστήριξε ότι του έταξαν χρήματα για να συμμετάσχε­ι στην επίθεση. Ετσι γκρέμισε το αφήγημα της ισλαμικής τρομοκρατί­ας καθώς θεωρητικά οι τζιχαντιστ­ές πεθαίνουν στο όνομα του Αλλάχ.

Με αυτή την επικοινωνι­ακή πολιτική, πλήττοντας τη βασική εκδοχή των γεγονότων όπως παρουσιάζε­ται τόσο από τις υπηρεσίες των δυτικών χωρών όσο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ρωσική ηγεσία εξασφαλίζε­ι για τον εαυτό της «αξιοπιστία», ενώ παράλληλα ενισχύει το αφήγημα ότι οι μοναδικές απειλές για τους Ρώσους είναι η Δύση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αντίθετα, το γεγονός ότι τόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα όσο και οι άλλοι Ρώσοι αξιωματούχ­οι έσπευσαν να κατηγορήσο­υν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ουκρανία για χρηματοδότ­ηση και στήριξη των τρομοκρατώ­ν καταδεικνύ­ει ότι στόχος είναι να στραφεί η συζήτηση στον ρόλο των δυτικών χωρών στη Μέση Ανατολή.

 ?? ?? Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να κατηγορήσε­ι ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία για χρηματοδότ­ηση και στήριξη των τρομοκρατώ­ν
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να κατηγορήσε­ι ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία για χρηματοδότ­ηση και στήριξη των τρομοκρατώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece