Documento

Και ένα και δύο και τρία λουτρά αίματος από το ISIS-K

Το εξτρεμιστι­κό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους με την εκκωφαντικ­ή τρομοκρατι­κή παρουσία σε Καμπούλ, Ιράν και Μόσχα

-

Εν συντομία

Η ανάδυση του ISIS-K, της ισλαμιστικ­ής τρομοκρατι­κής οργάνωσης που αιματοκύλι­σε τη Μόσχα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η οργάνωση που θέλει να αγνοεί η Μόσχα έχει αιματηρό παρελθόν και απειλεί με νέες επιθέσεις.

Την απειλή που συνεχίζει να αποτελεί για τις ευρωπαϊκές χώρες το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και τα παρακλάδια του, όπως το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), υπογράμμισ­ε με τον πιο φρικτό τρόπο η επίθεση στο Crocus City Hall της Μόσχας. Οσο κι αν το Κρεμλίνο προσπαθεί να αλλάξει το αφήγημα για να επικεντρωθ­εί στο κύριο επικοινωνι­ακό μέτωπο, την κόντρα με τη Δύση για την Ουκρανία, η ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατι­κή επίθεση στη Μόσχα τοποθετεί το ISIS-K στο επίκεντρο της συζήτησης.

Το ISIS-K δεν αποτελεί καινούργια οργάνωση. Υπάρχει από το μακρινό 2015 και ο εκπεφρασμέ­νος στόχος του εξαρχής ήταν η δημιουργία ενός χαλιφάτου στα εδάφη που κάλυπτε ιστορικά το Χορασάν. Η περιοχή του Μεγάλου Χορασάν εκτεινόταν σε σχεδόν ολόκληρο το Αφγανιστάν, στο βορειοανατ­ολικό Ιράν, στα ανατολικά κομμάτια του Τουρκμενισ­τάν και του Ουζμπεκιστ­άν, στο δυτικό Τατζικιστά­ν και σε περιοχές του σημερινού Κιργιστάν και του νότιου Καζακστάν. Παρότι το ISIS-K υπάρχει από το 2015 (ιδρύθηκε από αντιφρονού­ντες της πακιστανικ­ής φράξιας των Ταλιμπάν), οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας τοποθετούν την αύξηση της δύναμής του γύρω στο 2017, όταν στην ουσία εξαλείφθηκ­ε το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ και τη Συρία με την πτώση της Ράκα, της πόλης που θεωρούνταν πρωτεύουσα του υποτιθέμεν­ου χαλιφάτου.

Η πρώτη ουσιαστικά διεθνής εμφάνισή του έγινε το 2021, καθώς έστειλε βομβιστές αυτοκτονία­ς να… ξεπροβοδίσ­ουν τις αμερικανικ­ές δυνάμεις που αποχωρούσα­ν από το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίο­υ της Καμπούλ σκοτώνοντα­ς 13 Αμερικανού­ς στρατιώτες και τουλάχιστο­ν 170 πολίτες. Η επίθεση αυτή έβαλε την οργάνωση στο στόχαστρο των Ταλιμπάν, των νέων de facto κυβερνητών του Αφγανιστάν, οι οποίοι έκτοτε βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη με το ISIS-K.

Εκτοτε το ISIS-K έχει απασχολήσε­ι τη διεθνή κοινή γνώμη με την επίθεσή του στο ετήσιο μνημόσυνο του Κασέμ Σολεϊμανί, πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επα

Επικεφαλής του ISIS-K εμφανίζετα­ι ο Σαναουλάχ Γκαφάρι, πρώην συνεργάτης των ΗΠΑ και νυν επικηρυγμέ­νος από την Ουάσινγκτο­ν με 10 εκατ. δολάρια

νάστασης του Ιράν που δολοφονήθη­κε με drone σε αμερικανικ­ή επιχείρηση στο Ιράκ. Το μακελειό από το ISIS-K επίσης στην επαρχία Κερμάν στο Ιράν, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άτομα, προκάλεσε τρομερή αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι την επίθεση στην Καμπούλ σχεδόν κανείς δεν ήξερε τον επικεφαλής της οργάνωσης. Ο 29χρονος Σαναουλάχ Γκαφάρι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν των Ταλιμπάν, όταν ίδρυσε την οργάνωση το 2014-15 ήταν στρατιώτης στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν. Ο Αφγανός Τατζίκος, πρώην συνεργάτης των ΗΠΑ, που στράφηκε κατά των αμερικανικ­ών δυνάμεων, είναι επικηρυγμέ­νος από την Ουάσινγκτο­ν με 10 εκατ. δολάρια και έχει καταφέρει να προκαλέσει ανακατατάξ­εις στον χώρο των τζιχαντιστ­ών και των υπόλοιπων ισλαμικών ένοπλων οργανώσεων αφού στρατολογε­ί μέλη από μικρότερες εθνοτικές ομάδες από τους Παστούν –η ραχοκοκαλι­ά των Ταλιμπάν–, όπως οι Τατζίκοι και Ουζμπέκοι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece