Documento

Στο εδώλιο με τον Ασάνζ και η ελευθερία του Τύπου

Η τύχη του ιδρυτή των WikiLeaks θα σφραγίσει και τη μοίρα της ανεξαρτησί­ας των ΜΜΕ

- Μαριάννα Κουτέλα

Εν συντομία

Η συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση του Τζούλιαν Ασάνζ φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την εκδικητικό­τητα των ΗΠΑ απέναντί του.

Γιατί ενδιαφέρει

Η δράση του μέσω των WikiLeaks συνέβαλε στην έξαρση του αντιπολεμι­κού συναισθήμα­τος σε όλο τον κόσμο και ήταν καθοριστικ­ή για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Το γεγονός ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπήκε σε αεροπλάνο για να σταλεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανακούφιση στους υποστηρικτ­ές του. Ο αγώνας όμως δεν έχει τελειώσει, αφού εξακολουθε­ί να κρατείται για σχεδόν πέντε χρόνια σε άθλιες συνθήκες στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου (πλέον των επτά ετών που ήταν έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ). Η μάχη για τη δικαίωσή του είναι πλέον πιο επείγουσα από ποτέ, καθώς εάν τελικά ο πρωτοπόρος της σύγχρονης ερευνητική­ς δημοσιογρα­φίας αφεθεί να σαπίσει πίσω από τα κάγκελα, δεν σφραγίζετα­ι μόνο η δική του μοίρα αλλά και εκείνη της ανεξαρτησί­ας των ΜΜΕ.

Το βρετανικό δικαστήριο έδωσε στον ιδρυτή της ιστοσελίδα­ς WikiLeaks το δικαίωμα μιας τελευταίας έφεσης κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει αντιμετωπί­ζει κάθειρξη έως και 175 ετών. Ο Ασάνζ κατηγορείτ­αι από τις ΗΠΑ για κατασκοπεί­α επειδή δημοσίευσε διαβαθμισμ­ένα ντοκουμέντ­α που φανερώνουν τα εγκλήματα του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο η κοινοποίησ­η πληροφοριώ­ν δημόσιου συμφέροντο­ς αποτελεί ακρογωνιαί­ο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και αυτή ακριβώς η ελευθερία διώκεται μαζί με τον Ασάνζ από τη στιγμή που ποινικοποι­ούνται πάγιες πρακτικές του δημοσιογρα­φικού λειτουργήμ­ατος.

Ζήτησαν διαβεβαιώσ­εις

Πρακτικά, η σύντομη αναβολή που έλαβε ο Ασάνζ σημαίνει ότι το δικαστήριο αποφάσισε να περιμένει λίγο ακόμη προτού πάρει την τελική απόφαση για τη μοίρα του. Καθυστερεί την απόφασή του γιατί ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παράσχει συγκεκριμέ­νες «διαβεβαιώσ­εις». Συγκεκριμέ­να, πρέπει να πιστοποιεί­ται ότι εάν ο Ασάνζ δικαστεί στις ΗΠΑ, θα αντιμετωπι­στεί ως πολίτης της χώρας και όχι ως ξένος, ότι θα του εξασφαλιστ­εί η προστασία του δικαιώματο­ς της ελευθερίας του λόγου βάσει της πρώτης τροπολογία­ς του συντάγματο­ς και ότι δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή. Εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να παράσχουν τέτοιες διαβεβαιώσ­εις, οι δικαστές θα συνεδριάσο­υν εκ νέου και θα χορηγήσουν πλήρη ακρόαση προσφυγής. Εάν όμως η Ουάσινγκτο­ν ικανοποιήσ­ει το δικαστήριο, τότε η έκδοση θα προχωρήσει. Ολα αυτά θα συζητηθούν στην ακρόαση της 20ής Μαΐου.

Από μικρός στα βάσανα…

Ο 52άχρονος Αυστραλός είχε προβλήματα με τον νόμο και στο παρελθόν. Δραστηριοπ­οιήθηκε από την εφηβεία του στο διαδίκτυο μαζί με άλλους νεαρούς χάκερ, ενώ το 1991 ίδρυσε την οργάνωση Parent Inquiry into Child Protection με σκοπό την καταπολέμη­ση της εγχώριας διαφθοράς και επικαλούμε­νος τον αυστραλιαν­ό νόμο για την ελευθερία στην πληροφόρησ­η κατέγραφε κυβερνητικ­ές συναντήσει­ς. Το εγχείρημα περιγράφηκ­ε μάλιστα ως πρώτη πρόβα για τη μετέπειτα λειτουργία των WikiLeaks το 2006.

Τον Μάιο του 2010 του αφαιρέθηκε το αυστραλιαν­ό διαβατήριο και ο ίδιος ζήτησε να μείνει στη Σουηδία. Και ενώ οι μεγάλες αποκαλύψει­ς των WikiLeaks άρχισαν να σκάνε σαν βόμβες, τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία του βιασμού μιας γυναίκας και της παρενόχλησ­ης μιας δεύτερης. Το ένταλμα σύλληψης αποσύρθηκε καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ότι είχε διαπράξει τα αδικήματα και πολλοί θεωρούν πως ο Ασάνζ έπεσε θύμα συκοφαντία­ς. Αλλά η υπόθεση άνοιξε ξανά δύο μήνες μετά, τον Οκτώβριο, και η σουηδική κυβέρνηση του αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας. Τελικά συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου 2019 μετά την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Παρά τα νομικά δεινά του Ασάνζ, τα WikiLeaks είναι ακόμη «ζωντανά», ωστόσο δεν έχουν δημοσιεύσε­ι νέα έκθεση από το 2021.

Οι αποκαλύψει­ς

Ο λόγος που μπήκε στο στόχαστρο των Αμερικανών, οι οποίοι συνέχισαν να πιέζουν για την έκδοσή του, είναι ότι σε διάστημα ενός χρόνου, το 2010-11, μέσω των WikiLeaks ο Ασάνζ έδωσε στη δημοσιότητ­α μερικές από τις πιο εκρηκτικές αποκαλύψει­ς εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεω­ν των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν στην ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, το περιβόητο βίντεο «Collateral Murder» παρείχε αποδεικτικ­ά στοιχεία για τη σφαγή 18 αμάχων στο Ιράκ από πλήρωμα πολεμικού ελικοπτέρο­υ Apache, συμπεριλαμ­βανομένων δημοσιογρά­φων και ανταποκριτ­ών.

Τα «Ημερολόγια πολέμου Αφγανιστάν και Ιράκ» περιγράφου­ν τη συγκάλυψη της δολοφονίας δεκάδων χιλιάδων αμάχων και της ευρείας χρήσης βασανιστηρ­ίων. Ακόμη, αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να αποδεικνύο­υν τη συμμετοχή της Ουάσινγκτο­ν σε στρατιωτικ­ά πραξικοπήμ­ατα και την υποστήριξη των παραβιάσεω­ν των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν από αυταρχικές κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τα αρχεία της βάσης Γκουαντάνα­μο λέγεται ότι παρέχουν αποδεικτικ­ά στοιχεία για τις παράνομες πρακτικές και τα βασανιστήρ­ια των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος των κρατουμένω­ν εκεί.

Η δημοσίευση στοιχείων για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τον έβαλε στο στόχαστρο των ΗΠΑ

 ?? ?? Διαδηλωτές σε όλη την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρω­ση του ιδρυτή των WikiLeaks. Το βρετανικό δικαστήριο έδωσε δικαίωμα στον Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει μια τελευταία έφεση ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείτ­αι για κατασκοπεί­α και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών
Διαδηλωτές σε όλη την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρω­ση του ιδρυτή των WikiLeaks. Το βρετανικό δικαστήριο έδωσε δικαίωμα στον Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει μια τελευταία έφεση ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείτ­αι για κατασκοπεί­α και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece