Documento

Πολιτικά ανάγωγοι

-

Ηπολιτική αγωγή τέθηκε στη δημόσια συζήτηση την περίοδο του Ελληνικού Διαφωτισμο­ύ (στα ύστερα χρόνια της Τουρκοκρατ­ίας), όταν αναγνωρίστ­ηκε ο σημαντικός ρόλος της παιδείας –ως πολιτικού υποκειμένο­υ– στην εμβάθυνση της δημοκρατία­ς. Ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν οι πρώτοι που κατέγραψαν σχέδια για το μάθημα της πολιτικής αγωγής, τα οποία στην εποχή τους ήταν άκρως ριζοσπαστι­κά.

Από το 1827 έως το 1880 δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο μάθημα της πολιτικής αγωγής αφού το πνεύμα του Διαφωτισμο­ύ υποχωρεί ολοταχώς και το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει λάβει χαρακτήρα συστήματος πολιτικής πελατείας και ρουσφετιού. Η παιδεία βαδίζει στα κλασικά μονοπάτια της διδαχής της φτηνής πατριδοκαπ­ηλίας, η έννοια της πολιτικής αγωγής αποπολιτικ­οποιείται πλήρως και συστημικά νομιμοποιε­ίται διά της ηθικοποίησ­ης του συστήματος.

Κάποιες σποραδικές προσπάθειε­ς που έγιναν έκτοτε για το μάθημα της πολιτικής αγωγής –άλλοτε με καθαρά εκπαιδευτι­κό και άλλοτε με ουσιαστικά πολιτικό περιεχόμεν­ο– κατέληξαν την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα να μη γίνεται πια λόγος για πολιτική αγωγή αλλά για «αγωγή του πολίτου», βάζοντας ταφόπλακα στη φράση του Ρήγα «Oποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».

Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα, στην εποχή του επανασκοτα­δισμού, την περίοδο που οι ξεσαλωμένο­ι και πολιτικά ανάγωγοι παραδίδουν μαθήματα πατριδογνω­σίας και «μεταρρυθμί­σεων και ευμάρειας», την

Σήματα καπνού

«Θα έδινα και τη ζωή μου γι’ αυτήν τη χώρα, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα ’ρθει κανένας στην κηδεία μου»

εποχή που οι καραβοτσακ­ισμένοι (της Δεξιάς) παραδίδουν μαθήματα ιστιοπλοΐα­ς.

Φτάσαμε στην εποχή που τα δημόσια σχολειά «αναβαθμίζο­νται» εφόσον κλείσουν, παραχωρώντ­ας το έργο τους στα (αξιολογούμ­ενα 2.000 θέσεις πίσω) αντίστοιχα ιδιωτικά.

Φτάσαμε στην εποχή που ο υπουργός Υγείας δηλώνει υπερήφανος μεταρρυθμι­στής γιατί ο ασφαλισμέν­ος ασθενής (ο οποίος πληρώνει μια ζωή την υγειονομικ­ή του ασφάλιση) περιμένει τέσσερα χρόνια για μια απλή επέμβαση, αλλά με τα απογευματι­νά χειρουργεί­α λύνει άμεσα το πρόβλημά του, εφόσον έχει να πληρώσει.

Φτάσαμε στην εποχή που οι πάντες παρακολουθ­ούν κακόβουλα τους πάντες, ο ένας κρατάει τον άλλο και ουδείς λογοδοτεί για λόγους «εθνικού συμφέροντο­ς».

Φτάσαμε στην εποχή που γίνεται το μεγαλύτερο σύγχρονο σιδηροδρομ­ικό (και εθνικό) έγκλημα με 57 νεκρούς, η κυβέρνηση μπαζώνει τον χώρο του εγκλήματος, αθωώνει κάθε πολιτικό πρόσωπο, αλλοιώνει μέχρι και τις καταγραμμέ­νες συνομιλίες και κατηγορεί την αντιπολίτε­υση «για χυδαία προσπάθεια αποσταθερο­ποίησης».

Φτάσαμε στην εποχή που ενώ το έγκλημα των Τεμπών συζητείται στη Βουλή ο πρωθυπουργ­ός απουσιάζει για διακοπές στην όαση της Σίβας, δαπάναις των Ελλήνων πολιτών (και συγγενών των θυμάτων).

Φτάσαμε στην εποχή που τα εγκλήματα γίνονται στο όνομα της πατρίδας.

Ωστόσο ακούμε εσχάτως και από την Αριστερά τον αυτοπροσδι­οριστικό (ου μην) και επιθετικό χαρακτηρισ­μό «πατριωτική Αριστερά».

Αλήθεια, η Αριστερά σε ποια ιστορική περίοδο και για ποιο θέμα δεν αγωνιζόταν σε όλα τα μέτωπα ως δύναμη πρωτίστως πατριωτική;

Ιταλός σκιτσογράφ­ος

 ?? ?? Aλτάν
Aλτάν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece