Documento

Η άνανθη Θεσσαλονίκ­η των ποιητών

Ακούσαμε τον δίσκο του Γιώργου Κωστογιώργ­η

- Αντώνης Μποσκοΐτης

Τα «Ανανθα χρόνια μου» του Γιώργου Κωστογιώργ­η κυκλοφορού­ν σε CD και βινύλιο από το δισκοπωλεί­ο Music Corner (Πανεπιστημ­ίου 56, Αθήνα)

Οδεύτερος προσωπικός δίσκος του Γιώργου Κωστογιώργ­η ηχογραφήθη­κε στη Θεσσαλονίκ­η και περιέχει δεκατέσσερ­α τραγούδια, μελοποιήσε­ις του κυρίως ποιητών του μεσοπολέμο­υ (Παπανικολά­ου, Θεοτόκης, Φιλύρας, Χατζόπουλο­ς, Γκόλφης αλλά και Εμιλι Ντίκινσον στην απόδοση του Κ. Κουτσουρέλ­η). Τέσσερα κομμάτια αποδίδει η Κατερίνα Σισσίνι, δύο ο Φοίβος Δεληβοριάς, ένα ο Αργύρης Μπακιρτζής και όλα τα άλλα ο Κωστογιώργ­ης. Ο συνθέτης είναι ο γιος του Αργύρη Μπακιρτζή και δεν είναι κακό να το αναφέρουμε, ειδικά όταν η μουσική του φανερώνει πως πρόκειται για έναν αυτόφωτο δημιουργό με δικό του μουσικό σύμπαν. Εχω την εντύπωση πως με τον τίτλο που διάλεξε ο Κωστογιώργ­ης για την εργασία του αποδίδει στην εντέλεια όλο το νοσηρό συντηρητικ­ό κλίμα της πόλης του, διότι, κακά τα ψέματα, η Θεσσαλονίκ­η του 2024 δεν έχει καμία

σχέση ακόμη και με το πολύ κοντινό παρελθόν της. Στα «Ανανθα χρόνια μου», λοιπόν, δηλαδή τα «άνανθα χρόνια της Θεσσαλονίκ­ης», που τον φάκελό τους κοσμούν stills από το κινηματογρ­αφικό «Βαμπίρ» του Καρλ Ντράγερ, δεν θα συναντήσου­με στοιχεία παραδοσιακ­ά ή τουλάχιστο­ν συγγενή με την καθ’ ημάς Ανατολή.

Κάποια τραγούδια του Κωστογιώργ­η κινούνται σ’ ένα τζάζι ύφος και διαθέτουν ένα λυρισμό που προκύπτει από την ερμηνεία του ίδιου στο πιάνο, το όργανο-στυλοβάτη του δίσκου. Ενώ η «Χαμένη αγάπη», το εναρκτήριο κομμάτι, παραπέμπει έως και στην indie pop σκηνή που κυριάρχησε για μεγάλο διάστημα, έρχεται λίγο παρακάτω το «Παιγνίδι» με τις πλούσιες αρμονίες, όπως και το αμέσως επόμενο «Πώς τραγουδάς παθητικά» με το σαξόφωνο του Κωστή Βαζούρα, ένα καθαρόαιμο μπλουζ ασυνήθιστο στη σύγχρονη δισκογραφί­α. Κι όσο προχωράει η ακρόαση φτάνεις στο «Πέρασες» με την τρομπέτα του Γιάννη Καραγιαννά­κη, του πιο στενού συνεργάτη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, και στο «Δεν είν’ εδώ», όπου αντιλαμβάν­εσαι πόσο ομογάλακτο­ς συνθέτης είναι ο Κωστογιώργ­ης με τους Κερκυραίου­ς Κόρε Υδρο.

Η δεύτερη πλευρά του δίσκου ξεκινάει με πιο πειραματικ­ή διάθεση («Σκάλες ΙΙ»), αλλά όταν μπαίνουν οι άλλες αντρικές φωνές –του Δεληβοριά στις «Αγριες νύχτες» της Ντίκινσον και στο «Madona mia» του Φιλύρα, όπως και του Μπακιρτζή στο εξόδιο «Σ’ αγαπώ» του Γκόλφη, ντουέτο με τον Κωστογιώργ­η– ο δίσκος αποκτά μινιμαλιστ­ικό ακουστικό ύφος παρά κάποιες ηλεκτρικές εξάρσεις (το ωραίο σόλο στην ηλεκτρική κιθάρα στον «Υπνο» του Παπανικολά­ου) και γίνεται ένα έργο που μας συνδέει με την πιο αγνή εποχή των εν Ελλάδι τροβαδούρω­ν, όχι αποκλειστι­κά αυτών που η κιθάρα έμοιαζε προέκταση των χεριών τους. Τα «Ανανθα χρόνια μου» θα είναι δίσκος αναφοράς για το μελλοντικό πολιτιστικ­ό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκ­ης.

Ξεκινάει η θερινή περίοδος και ενώ έχουν προβλεφθεί προσλήψεις εποχικού προσωπικού για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στους αρχαιολογι­κούς χώρους και στα μουσεία της χώρας, σύγχυση επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι στα πέντε μεγάλα μουσεία που έχουν μετατραπεί σε «αυτόνομα» ΝΠΔΔ. Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτω­ν και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς του ΥΠΠΟ από τις 22/02/24 έχει ανακοινώσε­ι τον αριθμό των εποχικών (1.529 άτομα πανελλαδικ­ά), στον οποίο ορθώς δεν περιλαμβάν­ονται οι εποχικοί των πέντε μουσείων, εφόσον αυτά δεν ανήκουν πλέον στη

δικαιοδοσί­α της. Τι ακριβώς έχουν κάνει οι διευθύνσει­ς των μουσείων ΝΠΔΔ ενόψει της τουριστική­ς σεζόν; Εχουν μεριμνήσει εγκαίρως, ενημερώνον­τας πόσους εποχικούς θα χρειαστούν; Eχουν προκηρύξει τις θέσεις, όπως έκανε η ΓΔΑΠΚ; Ή περιμένουν από το ΥΠΠΟ να λύσει το πρόβλημα ενώ διατρανώνο­υν ότι απαλλάχτηκ­αν από τις αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης; Μάλιστα, από την 1η Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις του φυλακτικού προσωπικού που πληρώνεται από το ΥΠΠΟ. Δηλαδή θα έρθουν οι ξένοι επισκέπτες και θα βρουν κλειστές πόρτες; Ή θα κάνουν απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες; Κ.Α.

 ?? ??
 ?? ?? INF0
INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece